Uluslararası Finansal Sistemler Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu

Uluslararası Finansal Sistemler Forumu

SESRIC Genel Direktörü Alpay: "Bugünkü finansal ve ekonomik sistem bizlere adil dengeli ve bir sonuç getirmemiştir" "Bu dünyadaki insanların yüzde 70'i küresel zenginlikten sadece yüzde 3,5 pay alabilmektedir"

11.09.2013 11:14

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Prof. Savaş Alpay, bugünkü finansal ve ekonomik sistemin adil dengeli ve bir sonuç getirmediğini belirterek, "Bu forumun amacı bu durumu değiştirmeye ve buna katkı sağlamaya yöneliktir. Bizler gerçekten daha işlevsel, daha kapsayıcı ve daha adil olabiliriz. Finansal ve ekonomik sistemlerin izlediği bu motivasyonlarla, bizler bazı yeni yaklaşımlar oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

AA'nın basın sponsorluğunda gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" temasıyla düzenlenen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu (IFFS) , Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımlarıyla WOW Kongre Merkezi'nde başladı.

SESRIC, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), Borsa İstanbul, İslam Kalkınma Bankası Grubu ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ortaklığında gerçekleştirilen forumda, devlet adamları ve diğer politika yapıcılar, uluslararası kuruluş üst düzey temsilcileri, akademi dünyasından tanınmış iktisatçılar ve finans dünyasının önde gelen temsilcileri bir araya geldi.

Forumun açılış konuşmasını yapan SESRIC Genel Direktörü Prof. Savaş Alpay, gerçekleştirilen etkinliğin tüm ülkeler açısından çok büyük ilgi ve önem taşıdığını belirterek, dünya ekonomisinde bu gibi faaliyetlerin geliştiğini söyledi.

Alpay, finansal sistemlerin ilk rolünden uzaklaşması ve finansal kaynakların bütün dünyada yanlış kullanılmasının krizlere yol açtığına işaret ederek, küresel finansal sistemdeki global akışların, artık 2008-2009 finansal kriz sonrasında herkesin bilgisine açıldığını kaydetti.

Finans sisteminin bir bütün olarak hızlı bir kar mekanizması haline dönüştüğünü aktaran Alpay, bunun düşüşünün de aynı şekilde ani olduğunu belirtti.

Alpay, bugün en büyük görev ve sorumluluklarının bu hasarı düzeltmek ve sürdürülebilir kalkınmayı hayali işlemlerin ötesinde gerçek bir ortama taşımak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu krizler tabii ki epey yükler getirdi ve toplumlarımızın liderleri bu konuda çok büyük açıklamalar yaptılar. Fakat bireysel finansal sistemi reforme etmek için bugüne kadar somut bir adım atılamadı. İnsanlık tarihinin son derece zor bir dönemden geçiyoruz. Bugünkü finansal ve ekonomik sistem bizlere adil dengeli ve bir sonuç getirmemiştir. Hali hazırda bu dünyada yaşayan insanların sadece yüzde 0,5'i  mevcut birikmiş zenginliğin yüzde 40'ına sahip. Daha da fenası bu dünyadaki insanların yüzde 70'i küresel zenginlikten sadece yüzde 3,5 pay alabilmektedir. Bu son derece çarpıcı bir sonuçtur.  Hiçbir şekilde adalet ve hakkaniyet göstergesiyle bağdaşamaz. Dolayısıyla bu forumun amacı bu durumu değiştirmeye ve buna katkı sağlamaya yöneliktir. Bizler gerçekten daha işlevsel, daha kapsayıcı ve daha adil olabiliriz. Finansal ve ekonomik sistemlerin izlediği bu motivasyonlarla, bizler bazı yeni yaklaşımlar oluşturmaya çalışıyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Finansal Sistemler Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement