Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ekonomik kalkınma ve büyüme açısından kadınların, yeteneklerinden, becerilerinden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını ifade etti.
Gurria, Rixos Otel'de düzenlenen "W20 Türkiye Konferansı"nda yaptığı konuşmada, W20'nin kurulma süreci hakkında bilgi verirken, bu süreçte katkısı olanlara teşekkür etti.
Gerek iş gücü piyasasında, gerekse sivil toplum örgütlerinde erkeklerin daha çok temsil edildiğini, kadınlara yeterince fırsat verilmediğini belirten Gurria, bunun bir sorun, doğru dürüst ele alınması gereken bir konu olarak ortaya çıktığını söyledi.
Gurria, bu konuda bir an önce hareket edilmesi ve acil müdahalede bulunulması gerektiğini bildirdi.
Kadınların iş gücüne katılımının hem güçlü, hem de akılda kalıcı şekilde artırmanın önemini vurgulayan Gurria, şunları kaydetti:
"Hem sorumluluklar, yetkiler hem de çözüm süreçleri anlamında erkeklerin sürece çok fazla dahil olduğunu biliyoruz. Aslında pek çok konuda gelişme kaydediyoruz ama sorunu istihdam pazarı oluşturuyor. Bilimlere baktığımızda, teknolojiye, mühendisliğe, matematik alanlarına baktığımızda burada aslında mesele kadınların daha az başarılı olması değil, mesele orada bulunmamaları. Bir adım geriye çekilip 'niye burada değiller' diye sorduğumuzda çünkü bizler öyle bir kültür yaratıyoruz ki, orada erkekler dışında kimseye yer olmuyor. En modern toplumlarda da dahi bunu görebiliyoruz. Zihinlerinde kadınlarla ilgili çerçeve var ve o çerçeveye bu alanlarda çalışan kadınlar uymuyorlar. Bu konuda aslında gereği olmayan bir engel yaratılıyor."
-"Türkiye, sığınmacılara onurlu bir yardım eli uzattı"
Ekonomik kalkınma ve büyüme açısından kadınların, yeteneklerinden, becerilerden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını belirten Gurria, sığınmacılar konusuna da değinerek, "Türkiye, tüm batı devletlerinden önce kapılarını milyonlarca kişiye açtı ve bu insanlar için bugüne kadar 6 milyar doları aşan bir harcama yaptı. Türkiye, hayatları pahasına mücadele etmek zorunda kalan, aralarında bir çok kadının da bulunduğu bu insanlara, onurlu bir yardım eli uzattı" değerlendirmesinde bulundu.
-"Cinsiyet eşitliği yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor"
Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü İcra Direktör Yardımcısı Lakshmi Puri de cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinin çok önemli iki konu olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin W20'nin oluşturulması konusunda gerçekleştirdikleri liderliğin çok önemli olduğunu belirten Puri, bu toplantının bir gün hükümet liderlerini de içerecek şekilde yapılmasını umduklarını dile getirdi.
Bunun bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Puri, toplantıda "G20 cinsiyet eşitsizliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda ne yapabilir" sorusunun çok net ve hızlı bir şekilde cevaplanması gerektiğini ifade etti.
Puri, "Cinsiyet eşitliği olmaksızın ve kadınların güçlendirilmesi gerçekleştirilmeksizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri, ekonomik, sosyal, çevresel hedefler gerçekleştirilemez" dedi.
Sorunların çözümü için uygulanabilir mevzuatın çok önemli olduğuna ve kalkınmada finansman konusunun cinsiyet eşitliği gündemi içerisinde değerlendirilmesinin önemine işaret eden Puri, şunları kaydetti:
"Finansal sektöre kadınların dahil edilmesi konusunda çalışmaya ihtiyacımız var. Çünkü bu konuda çok ciddi cinsiyet ayrımları olduğunu, boşluklar olduğunu görüyoruz. Şu anda kadınlara yetersiz bir yatırım var. Bu boşluk, bu fark hiç bir zaman olmadığı kadar büyük. Bunu çok hızlı bir biçimde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yeniliklerimize, reformlarımıza bu hızla devam edersek bunu yüzyılın sonunda kadar dahi gerçekleştiremeyiz. Beklemememiz lazım, zaman kaybetmememiz lazım. Gerçekleştirmemiz gereken an şu an. BM Kadın birimi G20 bakanlarının bir kısmı ile bir eylem planı ortaya koydu. Cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesi amacıyla transformatik finansman konusuyla alakalıydı bu. Bu ne anlama geliyor, cinsiyet eşitliği yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor."
-"Eşitsizlik, kadına şiddet, ayrımcılığın çözümünde son tarih 2030"
Puri, BM'nin dünya kadınlarını konu alan bir ilerleme raporu hazırladığının altını çizerek, bu raporda cinsiyet eşitsizliği, ödemeler ve emeklilik maaşları eşitsizliği ile alakalı konuların yer aldığını bildirdi.
Sürekli olarak mikro kredilerin, KOBİ'lerin küçük işletmelerin altını çizdiklerine dikkati çeken Puri, "Neden kadınlar girişimcilik dünyasının kenar mahallelerinde yaşamak zorunda kalsın" ifadesini kullandı.
Lakshmi Puri, dünyada kadınların ödeme almadıkları bakım çalışmalarının da çok önemli bir konu olduğunu belirterek, karşılığında güçlü bir ödeme alınan kaliteli bir bakım hizmetleri sisteminin oluşturulması ve bunun da W20'nin konularından biri olması gerektiğini söyledi.
BM olarak özellikle uygulama ve yatırım konularında yardımcı olmak istediklerini dile getiren Puri, "Hedeflerimiz doğrultusunda eşitsizlik, kadına şiddet, ayrımcılığın çözümü için son tarihimiz 2030" dedi.
Puri, BM olarak, şu anda kadın gözünden tarihi başlatma aşamasında olduklarını dile getirerek, "Devlet liderlerinin katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek ve bu aslında bir ilk olacak. Çünkü küresel olarak liderler bir araya gelmiş olacak. Burada cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi konularında taahhütlerde bulunacaklar. Bi insanlık tarihinde bir ilk olacak" şeklinde konuştu.
-"Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yatırım yapın"
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) İcra Direktörü Arancha Gonzalez ise kadınların güçlendirilmesi konusunun yalnızca ahlaki bir konu, yardım konusu olarak görülmemesi, bunun çok büyük bir ekonomik konu olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
"Yoksulluğu azaltmak istiyorsak parayı kadınların ellerine vermemiz gerekiyor" diyen Gonzalez, ITC olarak kadınları ve KOBİ'leri ekonomiye bağlamaya çalıştıklarını, 1 milyon kadın KOBİ'nin piyasaya 2020'ye kadar bağlanmasını istediklerini ifade etti.
Ticaret politikalarına, kadınlar için tedarikçi çeşitliliğine, kamu satın almalarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Gonzalez, "Kamu ihaleleri 10 trilyon dolardan daha büyük bir piyasa. Bu piyasanın yüzde 1'inden daha azı kadınların sahip olduğu şirketler tarafından oluşturuluyor. Bunun yüzde 2'ye bile çıkarılması çok büyük bir farktır" görüşüne yer verdi.
Gonzalez, kadın girişimcilerin tedarik zincirindeki potansiyel satın almacılarla bir araya getirilmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bu toplantıları önümüzdeki sene Türkiye'ye getireceğiz. Türkiye'de çok önemli iş kadınları ve kadın örgütleri var, onlarla çalışmak istiyoruz" dedi.
G20 şerpalarına da tavsiyede bulunan Gonzalez, şöyle devam etti:
" Antalya'da 'Uzun vadeli olarak G20 ekonomilerinin büyüme potansiyelini nasıl artırabiliriz' sorusu sorulacak. Bugün G20 şerpalarına aslında cevabı vermiş olabiliriz. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yatırım yapın G20 ekonomilerinin büyüme potansiyellerini ancak o zaman görebilirsiniz."
Son Dakika › Ekonomi › W20 Türkiye Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?