Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, su ürünleri ve mamullerinin yurtiçi ve yurtdışı talebinin artırılması için çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, "Temmuz ayı itibariyle ülke genelinde su ürünleri ve hayvansal mamul ihracatında yüzde 39'luk artış yaşandı. 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" dedi.
Yamanyılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, su ürünleri ve mamulleri sektöründe yurtiçi ve yurtdışı talebin artırılması kapsamında hem birliğin hem de hükümetin pazarlama stratejileri konusunda araştırma ve tanıtıma yönelik çalışmalara yoğunluk verdiğini söyledi. Temmuz ayı itibariyle ülke genelinde su ürünleri ve hayvansal mamul ihracatında yüzde 39'luk artış yaşandığını vurgulayan Yamanyılmaz, 2023'de 5 milyar hedeflendiği kaydetti. Suriye ve Mısır'da yaşanan olayların normale dönmesiyle Orta Doğu'ya yapılan ihracatın daha da artacağını tahmin ettiklerini belirten Yamanyılmaz, sektöre yeni pazarlar kazandırma adına başlattıkları çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Su ürünleri ve hayvansal mamul sektörünün her geçen yıl üretim ve ihracat potansiyelinin arttığına dikkat çeken Yamanyılmaz, kültür balığı üretiminde Avrupa'nın gözde ülkelerinden olan Türkiye'nin, aynı zamanda kanatlı grubu üretiminde de trendinin yükseldiğine dikkat çekti.
"TESİSLERİMİZ AB STANDARTLARINDA ÜRETİM YAPIYOR"
Türkiye'nin su ürünleri ihracatının sürekli yükseldiğine işaret eden Yamanyılmaz, "Tesislerimiz, Avrupa Birliği (AB) standartlarında üretim yapıyor. AB ülkelerine ihracatı yapılabilen tek hayvansal ürün olarak su ürünleri, ülkemiz ihracatında ayrı bir önem taşıyor. Gelişen teknolojiye ve su ürünlerine olan talebin artması, önemli bir potansiyel oluşturuyor. Su ürünleri ihracatımızda levrek, çipura, alabalık ve orkinos öne çıkıyor. Su ürünleri ihracatının büyük bölümünü taze soğutulmuş balıklar oluşturuyor. Bunun dışında çeşitli balıklar, yumuşakçalar ve işlenmiş deniz ürünleri de ihraç ediliyor. AB balık pazarında Türk ihracatçısı başarılı bir grafik çiziyor. Avrupa'da satılan her 3 kültür balığından birini ihraç etmiş olmamız, bunun en büyük göstergesi. Hem lezzet hem de kalite açısından rakipleriyle kıyaslanmayacak su ürünleri ihraç eden Türkiye bu pazardaki büyümesini sürdürecektir" diye konuştu.
Su ürünleri ihracatının daha çok AB ülkelerine yapıldığını dile getiren Yamanyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkelerin başında İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya geliyor. Orta Doğu'da ise İran, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan'a olan ihracatımızın artması için çalışmalarımız sürüyor. İhracatımızdaki artışın ana nedenleri arasında yüksek üretim kapasitesi, kalite, lojistik, gıda güvenliği ve işletme teknolojilerinde rakip ülkelere göre sahip olduğumuz üstün konum, başarılı tanıtım ve pazarlama faaliyetleri öne çıkıyor." - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › Yamanyılmaz: 'İhracatta Su Ürünlerinin 2023 Hedefi 5 Milyar Dolar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?