Yataktaki Kavunun Kilosu 3 Lira - Son Dakika
Ekonomi

Yataktaki Kavunun Kilosu 3 Lira

Yataktaki Kavunun Kilosu 3 Lira

Mersin'in Erdemli ilçesinde işbirliği yapan kavun üreticileri, soğuk hava deposuna aldıkları kavunları kilogramı 3 liradan satmaya başladı.

08.11.2012 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Erdemli ilçesinde işbirliği yapan kavun üreticileri, soğuk hava deposuna aldıkları kavunları kilogramı 3 liradan satmaya başladı.

İlçeye bağlı Sorgun köyünde 2 yıldır alternatif olarak organik kavun üretimi yapan Hasan Doğanyiğit, birlikte üretim yaptıkları diğer üreticilerle 50 ton kavun ürettiklerini belirterek, "Bu 50 tonluk kavunların bir bölümünü yaz mevsiminde kilogramı 70 kuruştan sattık. Bir kısmını da çevrede üretimin yaygınlaşması amacıyla üretici ve vatandaşlara dağıttık. Kalan 30 tonluk kısmı da Arpaçbahşiş beldesinde yatak diye tabir ettiğimiz soğuk hava deposunda beklemeye aldık" dedi.

Üretimin büyük bölümü için yüksek rakımda yetişen ve halk arasında 'çikolata kavun' olarak da bilinen 'Yakup bey' cinsini tercih ettiklerini ifade eden Doğanyiğit, "Dayanıklılığı sebebiyle 'Yakup bey', 'salman' ve ihracatlık 'siyah dilim' cinslerini tercih ettik. Bu kavunlar hasattan sonra uygun koşullarda 4 ay kadar dayanabilme özelliğine sahip. Hasadından 2 ay geçti. Beklemeye aldığımız kavunun ilk bölümünü 3 liradan sattık. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Yörede kavun yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Doğanyiğit, ihracata yönelik de üretim yapmak istediklerini kaydetti.

Üretimi, hasadı ve depolamayı yakından takip eden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Bitki Koruma Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Halil Gür ise, "Kışlık kavun üretimi için özellikle bin 500 rakımı çok uygun. Hasattan itibaren itinayla toplanan kavunlar uygun şartlarda 3-4 ay gibi dayanabiliyor. Beklemeden dolayı kavunun aroması çok daha lezzetli oluyor, kendi kendine lezzetini arttırıyor" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yataktaki Kavunun Kilosu 3 Lira - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement