Yerli Nükleer 2040'ta! - Son Dakika
Ekonomi

Yerli Nükleer 2040'ta!

Yerli Nükleer 2040\'ta!

TASAM'ın organize ettiği 2023 Uluslararası Nükleer Teknoloji Transferi Kongresi'nin bilgirgesinde, yerli yapım santralıni 2040'ta kurmak 'Ulusal Hedef' olmalı' denildi.

09.10.2012 09:24  Güncelleme: 09:35

Türkiye, Akkuyu ve Sinop'ta inşa etmeyi planladığı nükleer santrallar için çalışmalarını sürdürürken, 'milli santral' için de yol haritasını çiziyor. Yerli yapım nükleer santralin 2040 yılında faaliyete geçebileceği belirtildi. Bu süreç içinde Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya modellerinin incelenerek, bir 'Türkiye modeli' ortaya konulması da istendi. Nükleer santraldaki 'yerli hedef', Türkiye 2023 Uluslararası Nükleer Teknoloji Transferi Kongresi'nin yeni tamamlanan 'Sonuç Raporu ve Bildirgesi'nde yer aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, TASAM'ın 21-22 Eylül'de organize ettiği kongredeki bildiriler ışığında hazırlanan raporda, Türkiye'nin uranyum ve toryum kaynaklarına da işaret edilerek şu tespit ve öneriler yapıldı:

l TÜRKİYE'de, 30-40 yıllık bir süre sonunda, uranyum ve toryum gibi yerli nükleer yakıt ve hammaddelerini kullanan yerli reaktör yapımının temel hedef ve stratejiyi teşkil etmesi gerekir...

O ÜLKELER İNCELENMELİ:

l ÇİN, Fransa, Güney Kore, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerin 'ulusal reaktör yapım hedefi' ile yola koyularak; nükleer teknolojinin 'Devlet Ulusal Planı'nın başat bir öğesi olarak kabul edildiği, finansmanın devlet kaynaklarından sağlandığı bir model çerçevesinde çalışarak projelerde daha başarılı oldukları ortaya konuldu. Bu modeller incelenerek Türkiye'ye has bir model ortaya konulmalı.

l NÜKLEER güç üretim teknolojisine 30 yıl içinde hakim olarak yerli yapım nükleer santrali 2040'da kurmak 'Ulusal Hedef' olarak belirlenmeli.

l 'NÜKLEER Güç Programı 2050' vizyon belgesi kısa, orta ve uzun vadeye bölünerek tüm aktörlere yol gösterecek şekilde oluşturulmalı.

l YÜZYILLIK hedefleri gözeten bir Ulusal Plan ortaya konulmalı.

AKİL ADAMLAR GRUBU OLUŞTURULMALI

l ÜLKEMİZİN nükleer stratejik planını geliştirecek, siyasi otoriteye danışmanlık yapacak, bir 'Nükleer Akil Adamlar Komitesi' oluşturulmalı.

l ÖZEL yetkilerle donatılmış, doğrudan Başbakan'a bağlı, bir Nükleer Güç Programı Uygulama Otoritesi (NEPUO) kurulmalı. Ayrıca özerk bir 'Nükleer Güvenlik Düzenleme ve Denetleme Kurumu' oluşturulmalı.

http://www.aksam.com.tr/yerli-nukleer-2040ta--143435h.html

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Yerli Nükleer 2040'ta! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement