Yoksulluk Arttı, Her 4 Kişiden Biri Fakir - Son Dakika
Ekonomi

Yoksulluk Arttı, Her 4 Kişiden Biri Fakir

Yoksulluk Arttı, Her 4 Kişiden Biri Fakir

Dünya Bankası, Dünyadaki Yoksul Sayısının Yüzde 42 Arttığını, 1.4 Milyar İnsanın Yoksulluk ve Açlık Sınırında Yaşadığını Açıkladı.

28.08.2008 02:21  Güncelleme: 13:57

Dünya Bankası, dünyadaki yoksul sayısının yüzde 42 arttığını, 1.4 milyar insanın yoksulluk ve açlık sınırında yaşadığını açıkladı.

Artış, günlük yoksulluk sınırının 1.25 dolara çıkmasından kaynaklandı. 2004’te yoksulluk sınırındaki dünya nüfusunun 985 milyon olduğu hesaplanmıştı. Yüzde 42’lik artış dehşet verici olarak değerlendiriliyor. Dünya Bankası’nın yeni rakamına göre, yerkürede yaşayan 4 insandan biri yoksulluk ve açlık sınırında. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı’nın geçtiğimiz aylarda açıkladığı raporda ise her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor ve her gece 800 milyon insan aç uyuyor.

Ünlülerin de derdi

Yoksullukla mücadele hem ahlaki hem ekonomik hem de sosyal adalet için uzun süredir dünyanın gündeminde bulunuyor. Dünya Bankası’ndan Birleşmiş Milletlere, Avrupa Birliği’nden G-8 ülkelerine dünyanın önde gelen kurumları ’yoksullukla savaşmayı’ pratikte çok bir şey yapılmasada sürekli ele alıyorlar. Hatta İrlandalı rock grubu U2’nun solisti Bono, İngiliz müzik grubu Cold Play ve Bob Geldof gibi bu konuyu gönüllü olarak dile getiren ve adil ticaret çağrısı yapanlar da var.

Acil eylem zamanı

Yoksulluk ve açlık konusu, bu kadar popüler olmasına rağmen son 25 yılda yoksulluk sınırındaki insan sayısı azaltılamadı. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte yüzde 50 olan yoksulluk oranı yüzde 25’e geriledi. Dünya Bankası’ndan analist Elizabeth Stuart, durumun çok zor olduğunu belirterek "Eyleme geçmek ihtiyacı hiçbir zaman bu kadar acil olmamıştı. Özellikle de Sub- Sahra diye tabir edilen Afrika’da nüfusun yarısı ağır yoksulluk içinde yaşıyor. Rakamlar son 25 yılda değişmedi" dedi. Dünya Bankası’nın yeni raporuna göre Afrika yoksullukla mücadelede en az başarılı olunan bölge. 1981’de Afrika’da 200 milyon fakir varken 2005’te bu rakam 2 katına yaklaşarak 380 milyon oldu.

Afrika’nın kaderi kara

Çin mücadelede en iyi

Afrika’da 380 milyon yoksul var.

Afrika’da ortalama fakir bir insan günlük 70 sent ile yaşıyor.

Hindistan’da 455 milyon yoksul bulunuyor.

Hindistan dahil Güney Asya’da 595 milyon yoksul var.

Çin’de 1981’de 835 milyon yoksul varken, 2007’de 600 milyon azaldı.

Çin yoksullukla mücadelede en başarılı ülke.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yoksulluk Arttı, Her 4 Kişiden Biri Fakir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement