Yüksek Prim Ödeyene Yüksek Emekli Maaşı - Son Dakika
Ekonomi

Yüksek Prim Ödeyene Yüksek Emekli Maaşı

Yüksek Prim Ödeyene Yüksek Emekli Maaşı

Sosyal Güvenlik Kurumu Bursa İl Müdürü Mükremin İspirli, düşük prim ödemenin de bir nevi kayıt dışılık olduğunu belirterek, "Eskiden ödenen prim tutarlarının emekli maaşına katkısı çok sınırlıydı."

07.03.2013 11:02

Sosyal Güvenlik Kurumu Bursa İl Müdürü Mükremin İspirli, düşük prim ödemenin de bir nevi kayıt dışılık olduğunu belirterek, "Eskiden ödenen prim tutarlarının emekli maaşına katkısı çok sınırlıydı. Yeni sistemde herkes ödediği prim oranında maaş alacak. SGK'nın kasasına ne kadar para giriyorsa, maaş olarak kişiye yansıması da aynı oranda olacak" dedi.

'Muhasebe Haftası' etkinlikleri çerçevesinde bir dizi kurumsal ziyaret gerçekleştiren BSMMMO Yönetimi, bu ziyaretlerde kayıt dışı sorununa çözüm yolu ararken, NACE kodlarının bildiriminde yaşanan sıkıntılar ve Odaların finansmanı ve sivilleşmesi gibi pek çok konuyu gündeme getirerek, yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.

BSMMMO Yönetimi, '1-7 Mart Muhasebe Haftası' etkinlikleri çerçevesinde, bir dizi kurumsal ziyaret gerçekleştirdi. İlk olarak SGK İl Müdürü Mükremin İspirli'yi ziyaret eden BSMMMO Yönetimi, sırasıyla BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Aptulhamit Atlı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile makamlarında görüştü. SGK İl Müdürü Mükremin İspirli'yi ziyaretleri sırasında kayıt dışı sorunu üzerinde duran BSMMMO Yönetimi, İspirli'den bu sorunun çözümü ve önlenmesi noktasında atılan adımlar hakkında bilgi aldı.

"YÜKSEK PRİM ÖDEYENE YÜKSEK MAAŞ"

Sigortalının düşük ücretten kuruma bildirilmesini, kayıt dışılığın farklı bir yüzü olarak değerlendiren Mükremin İspirli, "Kayıt dışını üç başlığa ayırıyoruz. Birincisi, çalışanın sigortalı olarak gösterilmemesi. İkincisi, kazançlarının çok düşük gösterilmesi. Üçüncüsü ise kısmi süreli çalışmış gibi gösterilmesi" dedi. Konuşmasında, 1 Ekim 2008 itibariyle değişen sistem ve maaş hesaplamaları hakkında da bilgi veren İspirli, şunları söyledi: "Eskiden ödenen prim tutarının emekli maaşına katkısı çok sınırlıydı. Yeni hesaplama sisteminde emekli olduğunda herkes, ödediği prim oranında maaş alacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kasasına ne kadar para girmişse, maaş olarak kişiye yansıması da aynı oranda olacak."

"KAYIT DIŞININ FARKLI YÜZÜ"

Ziyarette konuşan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu ise işverenlerde eskisi kadar sigortasız çalıştırma eğilimi olmadığını dile getirerek, "Şimdiki sorunumuz sigortalı çalışanların, asgari ücretten kuruma bildirilmeleri. Meslek kodları

uygulamasının çıkış noktası da çalışanların çalıştıkları görev ve aldıkları ücretlerden kuruma bildirilmesini sağlamaktı. Ödenen primin ücretlinin emekli maaşına daha fazla oranda yansıması, bu alandaki kayıt dışılığı ortadan kaldıracaktır" dedi.

"BİR ELMANIN İKİ YARISIYIZ"

BSMMMO Yönetimi, ikinci ziyaretini ise BESOB Başkanı Arif Tak'ın makamına gerçekleştirdi.

Mevcut yasada yer alan ve Oda'ya aidat borcu olan üyelerin işlemlerinin yapılmamasını içeren madde ile ilgili, büyük sıkıntı yaşadıklarını bildiren BESOB Başkanı Tak, "29 Mart tarihinde Maliye Bakanımız Bursa'ya gelecek. Bakanımız geldiğinde, maliye kaydının siliniş tarihi itibariyle Oda aidatlarının işlememesi hususunu gündeme getirmeyi planlıyoruz. Üye aidatlarının kaldırılması konusunu da görüşmek istiyoruz" dedi. Tak, Maliye Bakanı'nın Bursa ziyareti sırasında, kurumlar arası mutabakat sağlanarak belirlenecek konuların ve taleplerin gündeme getirilebileceğini de kaydetti.

"PROTOKOLLE ÇÖZÜME KAVUŞUR"

Ziyarette söz alan BSMMMO Başkanı Topcu da BESOB üye aidatlarının kaldırılarak defterlerin BESOB tarafından tutulmak suretiyle kurumun finansmanının sağlanması yönündeki görüşlerin, son derece yanlış olduğunu bildirerek, şöyle konuştu: "Bu görüşler geçmişte de dile getirilmiş ancak uygulama imkanı olmadığından gündemden düşmüştü. Çünkü esnaf odalarının defter tutma işinin mesleki sorumluluğunu üstlenmeleri fiilen mümkün değildir. Gerek meslek mevzuatımıza ve gerekse vergi mevzuatımıza aykırı bir durumdur. Birçok sakıncaları olabilecek bu uygulama mesleki bağımsızlığı da ortadan kaldıracağından meslek örgütü olarak bu görüşlere temelden karşıyız. Kaldı ki muhasebe ücretiyle ancak muhasebe işi finanse edilebilir. Odaların finansmanı için başka yöntemler geliştirmek gerek."

Oda'ya yapılacak açılış-kapanış bildirimleri ve işyeri ruhsatlarının esnaf odaları tarafından verilmesi ile bu problemin köklü bir şekilde çözüleceğini dile getiren Topcu, şunları söyledi: "Yasal değişiklik yapılana kadar bu sorunun pratik çözümü, Maliye Bakanlığı ile yapılacak bir protokolle sağlanabilir. Nasıl ki şirket kuruluşunda önce Ticaret Odası'na gidiyoruz. Ticaret Odası da diğer kurumlara ilgili evrakları yönlendirip, bilgi akışını sağlıyor. Esnaf Odaları'nda da aynı uygulama yapılabilir. Ticaret sicil ile esnaf sicili arasında bu anlamda farklılık olmamalıdır."

"İŞBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

BSMMMO Yönetimi'nin bir sonraki ziyaret durağı, Bursa Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı Aptulhamit Atlı oldu. Atlı, kayıt dışı sorunu ve benzeri problemleri birlikte işbirliği ile çözebileceklerini dile getirirken, BSMMMO Yönetimi, kurumlar arası bürokratik problemlere dikkat çekti. Veri paylaşımı konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanabildiğini ifade eden BSMMMO Yönetimi, daha fazla işbirliğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

"KEYFİYETE GÖRE YAPILMIYOR"

Muhasebe Haftası etkinlikleri çerçevesinde, BSMMMO Yönetimi'nin gerçekleştirdiği kurumsal ziyaretlerin son durağı ise BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker'in makamıydı. BSMMMO temsilcilerini makamında ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden BTSO Meclis Başkanı Parseker, NACE kod uygulamasıyla ilgili karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Üyelerinin sıklıkla Oda'ya gelip, 'Beni bu alanda göstermişsiniz' diye şikayet ettiklerini dile

getiren Parseker, "Kodları biz vermememize rağmen, şikayetler hep bize geliyor. Bu kodları biz vermiyoruz. Meslek mensupları olarak, sizler veriyorsunuz. Kod uygulaması keyfiyete göre yapılmıyor" dedi.

"ORGANİK BİR BAĞIMIZIN OLMASI LAZIM"

Konuşmasında, BTSO'nun bir menfaat örgütü olduğunu, iş ve işlemlerin de bu çerçevede yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Parseker, "Ben üyenin çıkarlarını korumak için kurulmuş bir menfaat örgütüyüm. O yüzden üyenin çıkarını koruyacak her türlü işlevde öne çıkmak zorundayım. Sizin mükellefleriniz, bizim üyelerimiz. O yüzden sizlerle bizlerin organik bir bağının olması lazım" dedi. Ziyarette söz alan BSMMMO Başkanı Topcu ise NACE kodları uygulaması ve Ticaret Odaları'nın sivilleşmesi konusundaki görüşlerini paylaştı. NACE kodlarını mükellef bilgi formuyla bildirdiklerini, bildirirken de mükellefin en fazla faaliyet gösterdiği alanı birinci sıraya yazdıklarını kaydeden Topcu, "Evet NACE kodları bizlerin bildirimi sonucunda şekilleniyor, ancak bunun bazı kuralları var. Keyfimize göre biz kod vermiyoruz" diye konuştu. "Biz, Ticaret Odaları'nı Türkiye'nin en sivil örgütleri olarak görmek istiyoruz" diyen Topcu, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Fakat uygulamada adeta Ticaret Odaları, bir devlet organı gibi. Yaklaşan seçimlerin Ticaret Odaları'nda sivilleşme sürecine katkı sağlamasını ümit ediyoruz."

(İHS

07.03.2013 10: 41: 56

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yüksek Prim Ödeyene Yüksek Emekli Maaşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement