İşte Nuri ÖZELMACIKLI"nın kaleme aldığı "Bir Emlakçının El Kitabı"ndan seçilen o altın kurallar:
1. Düşünülen bölgedeki işyeri konut oranı dikkate alınmalıdır. İşyerlerinin konutlardan daha fazla olduğu apartmanlarda kimi zaman aidatların toplanması ya da merkezi ısıtma sisteminin yakılma ve döndürülme saatleri ile ilgili olarak sorunlar çıkabilir.
2. Gayrimenkulün arsa payı kontrol edilmelidir. Arsa payı yüksek olan daire sahibinin daha geniş olanakları bulunmaktadır.
3. Seçilen bölge ile ilgili önce çeşitli yayınlardan rayiç bedeller belirlenmeli, rayiç bedeller belirlendikten sonra bilgisinde uzman profesyonellerle iletişime geçilmelidir.
4. Taşınmazın içinde bulunduğu apartmanın, su, elektrik, doğal gaz, telefon hattı gibi koşulları ile apartmanın ısıtma sistemi, hidrofor, asansör, yedek su deposunun olup olmadığı ve özellikle komşuları incelenmelidir.
5. Gayrimenkulün bulunduğu bölgeyi, semti, sokağı gezip, eğer imkan varsa farklı günlerde de gidip çevre hakkında bilgi edinilmelidir.
6. Taşınmazın ışıklandırma, otopark ve güvenlik durumları, son kat ya da giriş katı olmasından dolayı, olası nem sorunları olabilir. Ayrıca, dairedeki inşaat kalitesi, elektrik aksamı ve su tesisatı kontrol edilmelidir.
7. Satın alınacak gayrimenkulün, önce tapudaki emlak ile yanı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
8. Satın alınacak taşınmazda kiracı varsa kira sözleşmesi incelenip boşaltma koşullarının bulunup bulunmadığı belirlenip değerlendirme ona göre yapılmalıdır. Eğer emlak boş değilse mutlaka kiracıdan ya da satıcıdan boşaltılacağına dair noter onaylı tahliye taahhüdü alınmalıdır.
9. Alınacak yer işyeri ise, yönetim planının incelenmesi unutulmamalı. Ayrıca iş yeri ise önünden geçen insan sayısına bakılmalıdır.
10. Taşınmaz arsa ise, imar planı olup olmadığı, imar planına aykırı öğelerin bulunup bulunmadığı ve taşınmaz üzerinde bir kamulaştırmaya gidilip gidilmediği yani olumsuz şerh bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
11. Satın alınacak taşınmaz bağımsız bölüm ise, bölümün kaç numaralı bölüm olduğu kapısındaki numaradan değil tapu dairesi ya da belediyedeki projeden incelenmeli.
12. Yatırım topraktan girilen bir inşaat ise Tapu Dairesi tespiti ile ilgili belediyeden inşaat projesinin onaylı olup olmadığı, projeye uygun bir inşaat yapılıp yapılmadığı, ve inşaat kalitesi kontrol edilmelidir.
13. Eğer kooperatif ortaklığı alınıyorsa, kooperatif yasalarına ve devir işlemlerine uygunluğu kontrol edilmeli.
Son Dakika › Emlak › Gayrimenkul Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?