Yaşıtları Okulda, Onlar Pamuk Tarlasında Çalışıyor - Son Dakika
Genel

Yaşıtları Okulda, Onlar Pamuk Tarlasında Çalışıyor

Yaşıtları okulda, onlar pamuk tarlasında çalışıyorŞANLIURFA - Şanlıurfa'da, yaşıtları okulda eğitim görürken tarım işçisi ailelerin çocukları okul yerine tarlada pamuk topluyor.

02.10.2017 11:34

Yaşıtları okulda, onlar pamuk tarlasında çalışıyor

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da, yaşıtları okulda eğitim görürken tarım işçisi ailelerin çocukları okul yerine tarlada pamuk topluyor.

Pamuk hasadının okulların açıldığı döneme denk gelmesi nedeniyle binlerce öğrenci, yeni ders yılında sınıf yerine yine pamuk tarlalarına gitti. Yaklaşık 90 bin öğrencinin bulunduğu Siverek ilçesinde de maddi imkansızlık yaşayan tarım işçisi ailelerin çocukları, açılan okul yerine yine tarlaya giderek pamuk topladı. İlçe genelinde mevsimlik işçi olarak çalışan öğrenci sayısının yaklaşık 15 bini bulduğu öğrenilirken bu sayının büyük kısmının çalışmak için ailesiyle birlikte il dışına gittiği iddia edildi.

Karakoyun Mahallesi yakınlarında pamuk tarlasında çalışan 10 kişilik Demir ailesinin 6. sınıf öğrencisi Feride Demir, "Okula gitmek istiyorum, bir buçuk ay sonra pamuk bitecek okula gideceğiz. Okulumu ve arkadaşlarımı özledim, derslerime çalışmak istiyorum, geri kalmak istemiyorum" dedi.

Ailenin tek lise okuyan öğrencisi 15 yaşındaki Nurhayat Demir, pamuk hasadı nedeniyle okula gidemediğini söyleyerek, "Okulumu özledim, arkadaşlarım gibi bende gitmek istiyorum ve pamuk bir buçuk ay sonra bitecek. Yine okula başlayacağım ama geri kaldığım için derslerime daha çok çalışmak zorunda kalacağım. Okumak istiyorum, çok çalışacağım" şeklinde konuştu.

Dördüncü sınıf öğrencisi Çimen Demir'de kardeşleri gibi okulu ve arkadaşlarını özlediğini söyleyerek, okula gitmek için pamuk hasadının bitmesini beklediğini belirtti.

Pamuk hasadının 40 ila 45 gün sürdüğünü söyleyen aile reisi Ömer Demir, çocuklarının okuldan geri kaldığını belirterek, "Kızlarımdan biri sınıfta kaldı. Bir ayda kazancımız ise 3 bin yada 3 bin 500 liradır. Çocuklar okulu özlüyor, çocuklar daha küçük pek pamukta toplayamıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kapıkaya kırsal mahallesinde yaşadıklarını ve mahallede yapacak iş olmadığı için tarım işçiliği yaptıklarını dile getiren Yusuf Sağır, ailesiyle pamuk topladıklarını söyledi. Evdeki öğrencileri de mecburen tarlaya getirdiklerini belirten Sağır, şunları söyledi: "Mecburen mevsimlik işçi olarak geliyoruz. Ailemizle birlikte çalışmaya geliyoruz, köyde yapacak bir iş olmadığından dolayı sezonluk işçi olarak çalışıyoruz. Öğrencilerimiz okuldan geri kalıyor ama mecburen, bir aylığına çalışmak zorundalar. Sezonluk iş bitene kadar, yapacak bir işimiz olmadığından dolayı bir ay burada çalışacağız."

Pamuk hasadı boyunca kazançlarının yaklaşık 10 bin lira olacağını söyleyen Sağır, kışı o parayla geçireceklerini söyledi. Sağır, tarlada pamuk toplayan bir öğrencinin günlük yevmiyesinin 30-40 lira civarında olduğunu belirtti.

Yaşıtları Okulda, Onlar Pamuk Tarlasında Çalışıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Yaşıtları Okulda, Onlar Pamuk Tarlasında Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement