1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.

01.05.2012 17:03

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.

Zonguldak'ta, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Zonguldak Demokrasi Platformunca düzenlenen kutlamalar kapsamında, İstasyon Caddesi'nde toplanan çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi ile öğrenciler, kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önündeki kutlama alanına sloganlar atarak yürüdü.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaptığı konuşmada, bugün dünyadaki ve Türkiye'deki işçilerin ve emekçilerin meydanlarda hep beraber 1 Mayıs'ı kutladığını söyledi.

Tüm dünyada uluslararası sermayenin küresel saldırısına karşı işçilerini ve emekçilerin dik bir duruş sergilediğini anlatan Alabaş, "Türkiye'nin Zonguldak'a ve özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ihtiyacı vardır. Bu kurumu en kısa sürede tam kapasite ile çalışır ve yılda 5 milyon ton taş kömürü üretir hale getirmek zorundayız. Kısa vadede TTK'nın işçi açıklarını gidererek üretimi arttırmak mümkündür" dedi.

Sanatçı Efkan Şeşen'in konser verdiği kutlamalarda, katılımcılar halay çekerek eğlendi.

- Çaycuma'da buruk kutlama-

Çaycuma'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 6 Nisan'da Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesiyle yaşanan facia nedeniyle buruk kutlandı.

Çaycuma Belediyesi Düğün Salonu önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çayda yaşamını yitiren kişilerin yakınları ile halen cesedi bulunamayan 7 kişinin ailesi, köprünün çöktüğü alana kadar yürüdü.

Eğitim-Sen Temsilcisi İsmet Akyol, Filyos Çayı'ndaki köprünün çökmesi nedeniyle kaybolan 15 kişinden 8'ini cesedinin bulunduğunu, 7'sini ise arama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "1 Mayıs'ı, facia nedeniyle buruk kutluyoruz. Umarız böyle acıları bir daha yaşamayız" dedi.

Faciada yaşamını yitirenler için Filyos Çayı'na karanfiller bırakıldı.

-Karabük-

Yenişehir Atatürk Anıtı önünde toplanan çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi ile öğrenci slogan atarak mitingin yapılacağı Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'ne yürüdü.

Büro-Sen Karabük İl Temsilcisi Yüksel Arslan, burada yaptığı konuşmada, 1977 yılında Taksim Meydanı'nda yapılan mitingde hayatlarını kaybedenleri andıklarını ve mücadelelerinin onların bıraktığı yerden devam ettiğini belirterek, bütün emekçilerin bayramını kutladığını söyledi.

Miting sırasında özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını sağlama, iş ve mesleğe yönelik bilgi ve beceriler kazandırmak amacıyla kurulan Karabük Sevgibağı İş Okulu öğrencisi 16 yaşındaki Emre Maraz, yürüme engelli okul arkadaşına tekerlekli sandalye alabilmek için kapak topladı.

Mitingin ne için yapıldığından haberi olmadığını ifade eden Maraz, tek düşüncesinin arkadaşına alınacak tekerlekli sandalye için destek vermek olduğunu, miting alanından 500 kapak topladığını kaydetti.

Yerel sanatçıların konser verdiği kutlamalarda, katılımcılar halay çektikten sonra dağıldı.

-Bartın-

Kemerköprü Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu, siyasi parti üyeleri ve maden işçileri, pankartlar açarak Yukarıçarşı mevkisine kadar yürüdü.

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, yaptığı konuşmada, enerji konusunun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Arslan, Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yılda 20 milyon ton olduğunu, 1,5 milyon ton üretim yapabilen TTK'nın bu oranı 5 milyon tona yükseltebilecek kapasitesinin bulunduğunu kaydetti.

Kutlamaya katılanlar daha sonra davul zurna eşliğinde halay çekerek eğlendi.

Bu arada, Bartın Oto Sanayi Sitesi işçilerinin 1 Mayıs'ta da çalıştıkları görüldü. Oto tamircilerinden Muhammet Avcı (18), "Birçok kesim tatil yaparken biz çalışmaya devam ediyoruz. Bizim tatil yapma şansımız yok. Üstelik bugün daha yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü tatili fırsat bilenler çalışanlar araçlarını tamire götürüyorlar" dedi.

- ZONGULDAK/KARABÜK/BARTIN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement