11 Yaşında 8 Aylık Hamile Olan Z,ç,'nin Koruma Altına Alınması İstendi - Son Dakika
Güncel

11 Yaşında 8 Aylık Hamile Olan Z,ç,'nin Koruma Altına Alınması İstendi

11 Yaşında 8 Aylık Hamile Olan Z,ç,\'nin Koruma Altına Alınması İstendi

Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği (Gündem.

11.01.2012 13:49

Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği (Gündem: Çocuk), nüfus kayıtlarına göre 11 yaşında olan 8 aylık hamile Z.Ç.'nin 'Çocuk Koruma Kanunu' kapsamında koruma altına alınması, sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu. Gündem: Çocuk Derneği, Z.Ç.'ye karşı "alan razı, satan razı" muamelesinin reva görülmemesi gerektiğini bildirdi.

Ankara'da bulunan Gündem: Çocuk Derneği, Z.Ç. ile ilgili olarak Mudurnu Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Koman yaptığı açıklamada, yaş düzeltme davasını gerekçe göstererek işlem yapılmamasının kabul edilemez olduğunu bildirerek, "25 yaşındaki E.D.'den 8 aylık hamile olan 11 yaşındaki Z.Ç.'ye karşı ailesinden, evlendirildiği kişiye, dini nikahını kıyan kişiden, başvurduğu hastane personeline, oturduğu mahalledeki muhtar ve komşularından, kayıtlı olması gereken okulun müdürüne ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine kadar pek çok yetişkin bir dizi suç işlemişlerdir, işlemektedirler. Tüm bu suçlar karşısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaş düzeltme davasını bahane göstererek işlem yapmaması kabul edilemez. Küçük yaşta evlendirilen ve hamile bırakılan bir çocuğa karşı 'alan razı, satan razı muamelesi' yapılamaz. Patnos'tan getirilerek Mudurnu'da evlendirildiği 25 yaşındaki E.D'den 8 aylık hamile olan 11 yaşındaki Z.Ç'nin başına gelenler çocuk hakları açısından ibretlik bir ihlal tablosudur" dedi.

Ezgi Koman, Z.Ç.'ye karşı işlenen suçları ve hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

25 yaşındaki E.D. ile çocuk yaşta evlendirilerek hem eğitim hakkından olmuş, hem özgürlüğünden mahrum bırakılarak rızası dışında alıkonulmuştur.

Evlendirildiği kişi tarafından cinsel istismara uğramıştır.

Ailesi, evlendiği kişinin ailesi, yakın çevresindeki diğer kişiler cinsel istismara ve diğer hak ihlallerine aracılık etmiş ya da göz yummuşlardır.

8 aylık hamile vaziyette ambulansla getirildiği hastaneden hiç bir yasal söz hakkı olmamasına rağmen dini nikahlı eşi olduğu söylenen kişi tarafından alınmıştır. Bu duruma engel olması gereken hastane personeli Z.Ç.'nin götürülmesine göz yummuşlardır.

Tüm bu süreçten haberdar olan pek çok kişi bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemiş ve ihlallerin sürmesine sebep olmuşlardır.

Memleketi Patnos'ta kayıtlı olması gereken okulun idarecileri yapmak zorunda oldukları takibi yapmayarak Z.Ç.'nin eğitim hakkından mahrum kalmasına seyirci kalmışlardır.

-Bütün bunların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Z.Ç. için açılmış yaş düzeltme davasını bahane ederek Sayın Fatma Şahin'in ağzından Z.Ç'ye yapılanları normal göstermeye dönük açıklamalar yapmışlardır.

HER BİREY 18 YAŞINA KADAR ÇOCUKTUR

Ezgi Koman her bireyin 18 yaşına kadar çocuk olduğunu ifade ederek, şu açıklamada bulundu:

"Z.Ç.'nin 11 değil 17 yaşında olması kendisine karşı işlenen suçlar açından hiç bir şeyi değiştirmez. Her birey 18 yaşına kadar çocuktur. Ortada halen işlenmiş cinsel istismar, zorla alıkoyma, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme gibi bir dizi suç ve hak ihlali bulunmaktadır. Üstelik dava sonuçlanana kadar Z.Ç.'nin kimliğindeki doğum tarihi geçerlidir ve kimse davanın sonucunu beklemeden Z.Ç'yi resmi yaşının gerektirdiği muameleden onu mahrum bırakamaz. Bu tavır Z.Ç. açısından geri dönülmez zararlara yol açabilir. Z.Ç.'nin bir an önce Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde koruma altına alınması ve kendisine karşı işlenen bir dizi suçun soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması için ihbar yükümlüğümüzü yerine getiriyoruz. Devleti, hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ve çevresindeki tüm yetişkinleri Z.Ç.'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Z.Ç.ye "alan razı, satan razı" muamelesi reva görülmemelidir. Çocuk Koruma Kanunu'nun 9. Maddesi gereği acil korunma kararı alınmalı ve Z.Ç.'ye karşı işlenen suçlar soruşturulmalı ve sorumlular hakkında bir an önce dava açılmalıdır." - Bolu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 11 Yaşında 8 Aylık Hamile Olan Z,ç,'nin Koruma Altına Alınması İstendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement