2. Kırkım Şöleni - Son Dakika
Güncel

2. Kırkım Şöleni

2. Kırkım Şöleni

Karaburun'da 'Kara Keçiler', en güzel seçilmek için yarıştı.

25.06.2012 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaburun, asırlardır süregelen Kara Keçi kırkım törenine ev sahipliği yaptı. Kavaklıkuyu Mevkii'nde gerçekleşen 2. Kırkım Şöleni'nde, imece usulüyle Ali Rıza Acar'ın sürüsüne ait kara keçilerin kırkımı yapılıp, en güzel 'Kara Keçi' seçilirken vatandaşlar şölene büyük ilgi gösterdi

Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında bu yıl ikincisi düzenlenen 'Kırkım Şöleni' Karaburun'un Kavaklıkuyu mevkii'nde gerçekleşti. Bölge tarımı ve özellikle hayvancılıkla uğraşan ailelerin motivasyonunun arttırılması, destek olunmasını, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe dikkat çekilmesi amacıyla gerçekleştirilen '2. Kırkım Şöleni'ne Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Karaburun Kaymakamı Fatih Aksoy, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karaburun CHP İl Başkanı Mesut Karaoğlan, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Dr. Cengiz Aydın, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Mustafa Kaymakçı gibi isimler katıldı.

Hafta sonu olması nedeniyle katılımın oldukça yoğun olduğu kırkım töreninde Ali Rıza Acar'ın sürüsüne ait kara keçilerin kırkımı yapılırken, vatandaşların kırkımlara büyük ilgi gösterdi. Kırkım sırasında İzmir ve çevresinden gelen çobanlar yarıştı, en güzel kara keçi seçildi. İlk üçe giren sürü sahiplerine ödül verildi. En Güzel 'Kara Keçi' ödülüne, Ali Rıza Acar'ın sürüsüne ait keçi layık görüldü. Etkinlik süresince ziyaretçilere şölen yemeği, keçi sütünden dondurma, yöresel tatlılar gibi ikramlar sunulurken, müzik dinletileri ve davul zurna gösterileriyle izleyenler keyifli dakikalar geçirdi. Karaburun'a özgü keçi peyniri, bitkisel ürünler ve el sanatı keçelerin bulunduğu standlar da vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Kalabalık, başkanları memnun etti

Ev sahibi olarak etkinliğin açılış konuşmasını yapan Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, bu organizayonda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirterek, ikincisini gerçekleştirdikleri Kırkım Şöleni'nde gördüğü kalabalıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yasa, "Kırkım, küçükbaş hayvanların bayramıdır. Çünkü Haziran ayında havaların ısmmasıyla yünlerinden sıkılan hayvanların rahatlaması için yapılan bir uygulamadır. Karaburun'da 24 bin civarında koyun ve keçi var. Bunların sürülerinin kırkımı bu dönemlerde gerçekleştiriliKaraburun Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında Anadolu Türk Kültürü'nün en özel törenlerinden biri olan" Kırkım Şöleni" coşku içinde gerçekleştiriliyor. Biz belediye olarak bu kültüre dikkat çekmek, ilçemize gelen misafirlerimize bu kültürü hatırlatmak istedik. Bu geleneği sürdürmek ve gelecek kuşaklara da taşımak istiyoruz" diye konuştu. İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, alandaki kalabalığın kendilerine cesaret verdiğini belirterek, "Bu kalabalık bize etkinliğe sahip çıktığı ve daha fazla ve daha iyi etkinlikler beklediği mesajını vermiştir. Ben bu mesajı alıyorum ve katılan herkese teşekkür ediyorum " dedi.

Karaburun kıl keçisinin diğer keçilerden faklı olduğunu, daha verimli ve sütlü olduğunu ifade eden Türer, "Ama biz bu verimi tam olarak alamıyoruz, ama bu verim arttırılabilir. Bu verimi almak adına yem tedarikine başlıyoruz. Bu hafta Kınık'tan başlamak üzere bu uygulamayı başlatıyoruz" diye konuştu. Karaburun'da keçi sütünün, koyun sütünden 15 kat daha fazla olduğunu ifade eden Türer, "Ulusal firmalar artık Karaburun kıl keçisi sütü alıyor. Eskiden Karaburun'da 35-40 bin kara keçi yetişirken bu sayı geçen yıl 14 bine kadar düştü. Fakat bu yıl kara keçi sayısı yeniden 18 bine yükseldi. Demek ki yetiştirici kara keçi yetiştirmenin önemini kavramış. Karaburun'da kişi başına hayvan yetiştirme sayısı 800-900. Bu sayının normal standardı kişi başına 96'dır. Karaburun bu bakımdan çok önde" dedi. Ayrıca, 80 ilde damızlık koyun keçi birliği bulunduğunu fakat sadece İzmir'de soğuk zincir uygulaması olduğunu belirten Türer, "Dilerim diğer illerde soğuk zincire geçer, koyun ve keçi sütünün gerçek hali ortaya çıkar" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2. Kırkım Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement