28 Şubat Davası Emekli Albay Bozkurt. - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası Emekli Albay Bozkurt.

28 Şubat Davası Emekli Albay Bozkurt.

28 Şubat Davası'nda tutuklu sanık emekli Albay Ruşen Bozkurt'un, çapraz sorgusu tamamlandı.

06.11.2013 13:04

28 Şubat Davası'nda tutuklu sanık emekli Albay Ruşen Bozkurt'un, çapraz sorgusu tamamlandı. Bozkurt, BÇG kapsamında yapıldığı iddia edilen, 4-5 subayın komuta katını bilgilendirme amacı taşıyan işlemlerinin olduğundan büyük gösterildiğini ifade ederek, aktörlerini cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların, MGK'da koltuğu bulunanların, MİT müsteşarının, Emniyet Genel Müdürünün olduğu bir olayın binbaşı olan kendisine sorulduğunu kaydetti.

"İnanın kanımıza dokunuyor. Bir şey yapmış olalım da, diyelim yaptık" değerlendirmesinde bulunan Bozkurt, "Eğer 3 sivil memur, 2 teğmen hükümeti devirdiyse, zaten o hükümetin olmaması gerekir. İyi bir iş yapmışlar demektir" diye konuştu.

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 31'inci duruşması başladı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, sanık yakınları ve avukatlar katıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı bu duruşmada hazır bulunmuyor. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ilk olarak, sanıklardan emekli Albay Ruşen Bozkurt'un, daha önce avukatı hazır bulunmadığı için gerçekleştirilemeyen çapraz sorgusu yapıldı. Bozkurt, sanık avukatlarından Levent Koçer'in, "İç Güvenlik Dairesi Proje Subayı olduğunuz dönemde sizinle aynı yerde görev yapan subaylardan Faruk Alpaydın'ın Mart 1997'den itibaren orada olup olmadığı" sorusuna, "Faruk Alpaydın'ın, Mart 1997'de kursa gittiğini biliyorum" yanıtını verdi. Müşteki avukatlarından İsmail Aydos'un, daha önce "Milli Gençlik Vakfına (MGV) yapılan zulümden bahsettiğini" belirten Bozkurt, bu konuların MİT'in, Milli Güvenlik Kuruluna (MGK) verdiği takdimde de yer aldığını söyledi. Bozkurt, BÇG kapsamında yapıldığı iddia edilen, 4-5 subayın komuta katını bilgilendirme amacı taşıyan işlemlerinin olduğundan büyük gösterildiğini ifade ederek, aktörlerini cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların, MGK'da koltuğu bulunanların, MİT müsteşarının, Emniyet Genel Müdürünün olduğu bir olayın binbaşı olan kendisine sorulduğunu kaydetti.

-KANIMIZA DOKUNUYOR-

"İnanın kanımıza dokunuyor. Bir şey yapmış olalım da, diyelim yaptık" değerlendirmesinde bulunan Bozkurt, 4 gün gözaltında kaldığını, 19 aydır da tutuklu olarak mağduriyet çektiğini anlattı. Bozkurt, kendisine yöneltilen bazı soruların muhatabının BÇG'de subay seviyesinde çalışanlar olamayacağını belirterek, iddianamede yer alan 390 belgenin birinde bile isminin yer almadığına dikkat çekti. Bozkurt, "Eğer 3 sivil memur, 2 teğmen hükümeti devirdiyse, zaten o hükümetin olmaması gerekir. İyi bir iş yapmışlar demektir" diye konuştu. Müşteki Avukatı İsmail Aydos'un "Sizce, irticai kadrolaşma nedeniyle BÇG yapması gereken şeyi mi yapmıştır?" sorusunu yanıtlamayan Bozkurt, müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın, "Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, bir söyleşide, 28 Şubat'taki MGK kararının daha önce taslak halinde hazırlandığını, MGK'dan sonra da düzelterek imzaya açtıklarını söylüyor? Siz katkıda bulundunuz mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sayın Erbakan rahmetli olmuş, Deniz Kuvvetleri Komutanı rahmetli, tankları yürüttüğü iddia edilen rahmetli, 13-14 kişi kişi rahmetli, binbaşı Ruşen Bozkurt'tan bunun hesabı soruluyor. Ben size diyorum ki, Ruşen Bozkurt olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın yaptığı konuşmanın hesabını nasıl verelim?"

Bir başka soruyu yanıtlarken, yaptıkları faaliyetlerin, kendilerine ulaşan bilgileri Genelkurmay Başkanı'na arz etmek olduğunu söyleyen Bozkurt, bunun dışında bir faaliyetinin olmadığını, icrai hiçbir faaliyet içinde bulunmadığını dile getirdi.

Müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı, "Yaptığınızı, evrak memurluğu gibi anladım. Öyle mi?" sorusuna Bozkurt, "Ana hatlarıyla öyle" karşılığını verdi.

-BELGELERİ SAVCILIKTA GÖRDÜM-

Duruşmada daha sonra sanıklardan Ünal Akbulut'un savunmasına geçildi. Akbulut, 7 Mayıs 1997'de İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şubede harekat subayı olarak görev yaptığını, suçlama konusu dönemde 4 ay lisan kursuna, bir ay iç güvenlik kursuna katıldığını anlattı. Akbulut, iddianamede yer verilen bazı yazıları savcılık sorgusu sırasında ilk kez gördüğünü ifade ederek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Duruşmaya verilen aranın ardından öğleden sonra devam edilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası Emekli Albay Bozkurt. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement