CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının önemli bir bölümünü Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Arnavutluk'tan, Kosova'dan, Bosna'dan, Kafkaslar'dan, Rusya'dan, Ukrayna'dan ve başka yerlerden gelenlerin oluşturduğunu belirterek, "Bu insanlar yaşadıkları ciddi travmalara rağmen, yeni Cumhuriyeti, geçmişin korku ve nefreti üzerine inşa etmediler. Bu, dünya tarihinde az rastlanan bir şeydir" dedi.
Öztrak, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonunun İstanbul Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlediği "3. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Rumeli ve Balkanlar'daki Türkler'in ve Müslümanlar'ın tarihin en büyük mezalimlerinden birine maruz kaldığını dile getirerek, 1821 Mora İsyanı'yla başlayıp 1922'ye kadar devam eden süreçte "93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın, acıların zirveye ulaştığı tarih olduğunu kaydetti.
Söz konusu dönemde, Bulgaristan'dan yapılan Müslüman sığınmacılar göçünün "can kaybı ve kitlesel olarak çekilen çile bakımından tarih boyunca görülenler arasında en dehşet verici olanlardan biri" şeklinde tanımlandığına değinen Öztrak, "Osmanlı'nın Rumeli ve Balkanlara saldığı kökler arka arkaya gelen savaşlarla koparılmaya çalışılmıştır" dedi.
Öztrak, 93 Harbi, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ciddi şekilde etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Tarihte emperyalizmin oyunlarından en çok acı çeken ülkelerden bir milletin torunlarıyız. Bugün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının önemli bir bölümünü Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan, Arnavutluk'tan, Kosova'dan, Bosna'dan, Kafkaslar'dan, Rusya'dan, Ukrayna'dan ve başka yerlerden gelenler oluşturuyor. Bu insanlar yaşadıkları ciddi travmalara rağmen, yeni Cumhuriyeti, geçmişin korku ve nefreti üzerine inşa etmediler. Bu, dünya tarihinde az rastlanan bir şeydir."
Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün kişiliği ve uzak görüşlülüğünün, geleceğe yönelmeyi sağladığını vurgulayan Öztrak, "Ardı ardına gelen felaketlerdeki kayıplarımızın korkunçluğuna rağmen, bu kayıplarımız için yas tutmadık. Geçmişi geçmişte bıraktık. Çocuklarımız geçmişe saplanmasınlar diye tarihin bu karanlık kısmına bakmadık. Yüzümüzü geleceğe döndük. Ama artık geçmişte yaşananları soğukkanlılıkla değerlendirebilecek, tarihimizin bu acılı döneminden dersler çıkarabilecek olgunluğa eriştik" diye konuştu.
Öztrak, tarihin bu acılı döneminin bilinmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Neden bilmeliyiz? Bu topraklardan öte gidecek başka yerimiz olmadığı, kimseye verecek bir çakıl taşımız dahi olamayacağı için bilmeliyiz. Son ve ebedi vatanımızın Anadolu ve Trakya olduğunu anlamak için bilmeliyiz. Yeni etnik husumetlere kapılmamak, eski husumetleri hortlatmamak ve yeni savaşlara neden olmamak için bilmeliyiz. Tarihin sarkacının bir daha aynı acılarla salınmaması, yaşanan acıların tekerrür etmemesi için bilmeliyiz. Dün, Ermeni meselesini Doğu'da ikinci bir Bulgaristan çıkarma projesi olarak gören, bugün ise soykırım olarak tanımlayan devletlerin, Balkanlar'da Türklere ve Müslümanlara yapılan mezalim hakkında neden tek kelime etmediklerini anlamak ve anlatabilmek için bilmeliyiz. Bir 29 Ekim sabahı bu ülkenin topraklarından yabancı bir askeri gücün geçmesinin ve bunlara alkış tutulmasının milletimizin başına ne büyük belalar açabileceğini anlatabilmek için bilmeliyiz. Atatürk milliyetçiliğinden etnik milliyetçiliğe, laiklikten mezhepçiliğe savruluşun ülkemizin ve bölgemizin başına açabileceği belaları görmek için bilmeliyiz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 3. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?