Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Çınar, 45 yaş ve üstü kişilerde omuz eklemini çevreleyen kuvvetli bağ ve kas yapısının yıprandığını ifade ederek, her 5 hastanın birinde omuz eklemi rahatsızlığı görüldüğünü söyledi.
Çınar, omuzun eklem temasının diğer eklemlere göre zayıf, ancak onu çevreleyen kuvvetli bağ ve kas yapısına sahip olduğunu belirterek, "Bu nedenle ilerleyen yaştakilerin yanı sıra genç insanlarda
ise genellikle yoğun spor aktiviteleri sonrasında omuzun aşırı kullanılması veya travmatik omuz eklem yaralanması sonrası omuz hastalıkları oluşur" diye konuştu.
Çınar, "Özellikle omuzdan üst kolun yarısına kadar uzanan kol ağrısı, elin baş seviyesini üzerine kaldırılamaması, geceleri artan omuz ağrısı ve problem olan tarafın üzerine yatılamaması, hareketler esnasında tıkırtılar ve takılmaların olması ve günlük yaşamda çok kolay yapıverdiğimiz birçok basit hareketi bile yapmaktan yoksun konuma düşülmesi omuz eklem rahatsızlığını düşündürür" ifadesini kullandı.
Farklı bölgelerin hastalıklarında da omuz bölgesine uzanan ağrılar olabileceğini belirten Çınar, "Boyun omurga rahatsızlıkları, kardiovasküler damar problemleri, kola giden atardamarın sıkışması, fibromiyaji gibi adele rahatsızlıkları ve tümörler omuz eklemine yansıyan ağrılara neden olabilir. Çoğunlukla gençlerde bir travma sonrası yaşanan eklem çıkması daha sonradan yineleyen omuz çıkıklarına veya çıkma hissi korkusuna yol açabilir" dedi.
Hastalardaki omuz rahatsızlıklarının nedeninin belirlenip, tanının tam olarak konulmasının tedavinin genel ilkesi olması gerektiğini dile getiren Çınar, benzer tanı konulmuş iki hastanın, hiçbir zaman aynı hastalık seviyesinde olmadığı gibi bu hastalara benzer tedavi yöntemleri uygulanmayabileceğini söyledi. Çınar, hastalık başlangıcından hekime başvuruya kadar geçen süre ne kadar uzarsa tedavinin de daha karmaşık çözümler gerektirdiği uyarısında bulundu. Çınar, "Yeni başlayan bir rahatsızlıkta öncelikle ilaç tedavisi denenmeli. Alternatif olarak omuz bölgesine yapılacak lokal enjeksiyonlar tedavide önemli yer işgal eder. Omuz eklemine lokal enjeksiyon olarak kortizon, kıkırdak yenileyiciler ve lokal anestetikler kullanılmaktadır. Doğru yere ve doğru miktarda ve sık olmamak üzere enjeksiyon uygulanılması hastalarda ciddi bir yan etki oluşturmamaktadır" diye konuştu.
Hastalığın evresine göre hangi fizik tedavi yöntemlerinin uygulanacağının değişkenlik gösterdiğini, buna ancak fizik tedavi uzmanlarının karar verebileceğini kaydeden Çınar, omuz ağrısı çekenlerde ameliyatsız tedavi seçeneklerinin ortalama 3 ay uygulanması, sonuç alınamaması durumunda cerrahi girişimlerin gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti. - ADANA
Son Dakika › Güncel › 45 Yaş Üstü Her 5 Hastadan Birinin Şikayeti Omuz Ağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?