9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi - Son Dakika
Güncel

9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi

9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: "Sömürgeciliğin gerçekten kaldırılması lazım. Dünyanın her tarafında insanların insanca yaşadığı, herkese insan gözüyle bakıldığı bir dünyayı hep birlikte oluşturmamız lazım" TASAM Başkanı Şensoy: "Afrika'nın tarihinde din temelli çatışma hiç olmamış.

24.04.2014 14:31

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Sömürgeciliğin gerçekten kaldırılması lazım. Dünyanın her tarafında insanların insanca yaşadığı, herkese insan gözüyle bakıldığı bir dünyayı hep birlikte oluşturmamız lazım" dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Afrika Enstitüsü tarafından Afrika'da Sektörel ve Finansal Dönüşüm" temasıyla düzenlenen 9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi başladı.

Kavranoğlu, kongrenin açılışında, birçok ülkede insanların ekonomik sıkıntılar nedeniyle önemli sorunlar yaşadığını söyledi.

Bangladeş'te insanların aylık 50 dolara çalışıp batıdaki lüks mağazalarda satılan malları ürettiklerine dikkati çeken Kavranoğlu, "Halbuki bunu yapmak yerine Bangladeşli bir insanı batıya götürüp çalıştırsalar bunun maliyeti bunlara 1500 dolar olur. Sömürgeciliğin gerçekten kaldırılması lazım. Dünyanın her tarafında insanların insanca yaşadığı, herkese insan gözüyle bakıldığı bir dünyayı hep birlikte oluşturmamız lazım. Hepimiz insanız ve hepimiz bu dünyaya aynı şerefli yaratıklar olarak geldik. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, bütün insanların çektiği ıstırabın, hepimizin vicdanını kanattığı bir düzene geçmemiz lazım" diye konuştu.

Kavranoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak Birleşmiş Milletler'in var olan adaletsiz yapısının değişmesine önem verdiklerini vurgulayarak, bunu sürekli dile getirdiklerini belirtti.

Son 10 yılda Türkiye'de sessiz bir devrim yaşandığına işaret eden Kavranoğlu, şöyle devam etti:

"Bu bize öz güven veriyor. Bizim asla topraklarımızı büyütmek gibi bir hedefimiz yoktur. İstiyoruz ki; bütün dünyayla, Avrupa ile bir parça olmak, Avrupa Birliği ile birlik halinde tüm dünyada barışın, kardeşliğin ve huzurun sesi olalım. Zayıf düşmüş milletlerin elinden tutalım. Hepimizin refah içinde yaşaması için yeterli kaynaklara fazlasıyla sahibiz. Hiçbir devletin diğerini sömürmesine gerek yok. 50 yıllık, 100 yıllık anlaşmalarla bu ülkelerin tabii kaynaklarına el koyup, onları dünya durdukça sömürmeye ve geride bırakmaya mahkum etmek bizim tutacağımız yol değildir. Biz Afrika da kazansın Türkiye de kazansın, Asya da kazansın Türkiye de kazansın şeklinde bir anlayışa sahibiz."

"Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayımız 35'e çıktı"

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da Türkiye-Afrika ilişkilerinin 1998 yılında Afrika Açılım Planıyla başladığını dile getirerek, 2003 yılında revize edilen planda 2005 yılına kadar önemli bir hareketlilik yaşanmadığını söyledi.

Türkiye'de 2005 yılının "Afrika Yılı" ilan edildiğini ifade eden Şensoy, "Geçen 9 senede önemli mesafeler kat edildi. 2008 yılında devlet, hükümet başkanlarının ve dışişleri bakanlarının katılımıyla bir iş birliği zirvesi düzenlendi. Çok sayıda sivil ve resmi kurumumuz önemli misyonlar yüklendi. Türk Hava Yolları, Afrika'da yaklaşık 40 noktaya uçuyor. Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayımız 35'e çıktı" diye konuştu.

Şensoy, Afrika'nın hem doğudaki yeni güçler hem de batıdaki geleneksel güçler açısından çok önemli bir rekabet alanı olduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin açmış olduğu bu güçlü pozisyonu derinleştirmesi ve daha kalıcı hale getirmesi lazım" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylara da değinen Şensoy, "Son 10 yıldır ısrarla mikro milliyetçiliğin bu yüz yıl için çok belirli olacağını söylüyoruz. Mikro milliyetçilik sadece etnik kökenin değil, her türlü farklılığın çatışması şeklinde tezahür ediyor. Orta Afrika'da, Sudan'da, Mali ve Nijer'de ve farklı ülkelerde yaşanan benzer olaylar var. Afrika'nın tarihinde din temelli çatışma hiç olmamış. İlk defa bu yönde de birtakım gelişmeler var. Bunlar çok üzücü. Hem uluslararası kamuoyunun hem de Türkiye'nin çok daha aktif olmasına ihtiyaç olduğu kanısındayım. Bu çatışmaların Müslüman-Hristiyan çatışmasına dönme ihtimali var" değerlendirmesinde bulundu.

Şensoy, kongrenin sonuç dekla Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylara da yer vereceklerini bildirdi.

- 9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi

9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi ile Afrika ülkelerinde değişen koşullara ve sunulan yatırım fırsatlarına dikkat çekilmesi, kıta ülkelerinde şirket alımları ya da ortaklıkları hakkında bilgi toplanması, kıta hakkında kapsamlı bir fırsat, risk analizi yapılması ve yeni iş ortaklıklarının oluşturulması amaçlanıyor.

Kongre kapsamında düzenlenen oturumlara, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türk Eximbank, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu gibi kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Gana Ticaret ve Sanayi Bakanı Haruna Iddrisu, Afrika ülkeleri büyükelçileri ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, New York Forum Africa, Financial Times, Ernst&Young, Afrika Kalkınma Bankası, Afrika Birliği, Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı, Doğu Afrika Topluluğu, Güney Afrika Gümrük Birliği, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu gibi yatırımcı kuruluşların temsilcileri de iştirak ediyor.

Alanlarında uzman kişilerden oluşan geniş bir kitleyi buluşturarak kapsamlı görüş alışverişine imkan sağlayan platform niteliğindeki kongre, yarın sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 9. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement