Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarını kente kazandırmaya devam ediyor. Daha önce birçok fonu sivil toplum kuruluşlarının kullanımına sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi AB Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü, 'Kocaeli'de Roman Çocuklarının Eğitim Hayatına Entegrasyonu' konulu projeyi kazanandı. Proje 'birlikte yaşama kültürü'nün temellerini oluştururken Zafer Ortaokulu'nda eğitim gören 200 roman çocuğunun ufkunu da genişletecek.
TANITIM TOPLANTISI YAPILDI
Projenin tanıtım toplantısı Sekapark Palmiye Kafe'de gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Basın Yayın Şube Müdürü Mustafa Cebeci, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Okutan, Romanlar Dernek Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, Zafer Ortaokulu Müdürü Bahtiyar Gürsoy, Proje Koordinatörü Muzaffer Sabur ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
BİRLİKTE YAŞAM KÜLTÜRÜ NASIL VAR EDİLİR?
Programda konuşan Proje Koordinatörü Muzaffer Sabur, "Bu projeyle 'Roman çocuklarına bir ayrımcılık yapılıyor mu?' sorusuna yanıt arayacağız. İlk aşamada akademik boyutta 3 ay sürecek bir çalışma yapacağız. Hem roman ailelere hem de diğer ailelere çeşitli sorular sorulacak. Birliktelik kültürü, birlikte nasıl var edilir bunun araştırması yapılacak" dedi.
ULUSLARARASI ROMAN ÇALIŞTAYI
Roman tiyatrosu ve orkestrası kurulacağını vurgulayan Sabur, "Romanlar tiyatroyla yaşadıkları sıkıntıları esprili bir dille anlatacaklar. Geniş çaplı uluslararası bir roman çalıştayı düzenleyeceğiz. Bir roman çocuğunun hayatını anlatan kısa bir film çekilecek. Bu film çeşitli yollarla kamuoyuna yansıtılacak. Türkiye'de roman derneklerinin aldığı en büyük hibe projesi olan bu çalışma okullarda demokratik bir toplum yaratmak ve birlikte yaşama kültürünü oluşturmak amacını taşıyor" ifadelerini kullandı.
ROMANLAR PROJELERİYLE ÖN PLANA ÇIKIYOR
Romanlar Dernek Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar da, roman çocuklarıyla ilgili yaptıkları ilk çalışma olmadığını belirterek, daha kapsamlı çalışmaların da yapılacağını vurguladı. Türkiye'de ciddi şeylerin olduğunu söyleyen Çokyaşar, "Romanların haklarının verilmediği bir dönemden çıktık artık. Bugün romanlar yaptıkları projelerle ön plana çıkıyor" dedi.
ROMAN ÇOCUKLARIN UFKU GENİŞLEYECEK
Projeyle 200 roman çocuğunun eğitim gördüğü Zafer Ortaokulu'nda çeşitli seminerler, toplantılar ve programlar yapılacağını Çokyaşar, " Macaristan'a romanlara yönelik bir çalışma gezisi gerçekleştirilecek. Orada romanlara yönelik neler yapıldığını araştıracağız. Bu proje roman çocukların vizyonunda geniş ufuklar açacak. Roman çocuklarının topluma kazandırılması için her şeyi yapıyoruz. Bu çalışmamız 700 proje arasından seçilen 31 proje arasındadır" diye konuştu.
97 BİN EUROLUK HİBE
Romanlar Federasyonu tarafından, Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programına hazırlanan proje kapsamında 97 bin Euro hibe kazanıldı. Projede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Zafer Ortaokulu ve Macaristan Roman Hakları Merkezi projede ortak olarak yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi ise projeye 10 bin Euroluk katkı saylayacak.
18 AY SÜRECEK
18 ay boyunca Kocaeli'de uygulanacak olan proje kapsamında kentte Roman çocuklarının eğitim hayatından uzaklaşmasını önlemek amacıyla bir dizi faaliyetler organize edilecek.
PROJEDEKİ FAALİYETLERDEN BAZILARI
• Macaristan ortağı Avrupa Roman Hakları Merkezi'ne çalışma ziyaret düzenlenecek
• Federasyon bünyesinde Roman Hakları Merkezi kurulacak ve personele eğitimler verilecek.
• İlimizdeki Romanlar üzerine akademisyenler tarafından sosyolojik bir araştırma yapılacak
• Zafer Ortaokulu bünyesinde Roman ve Roman olmayan ailelere demokrasi ve birlikte yaşama üzerine eğitimler verilecek.
• Roman tiyatrosu ve orkestrasının gösterileri organize edilecek.
• Kısa film hazırlanacak.
• Eğitimde roman sorunları ulusal konferansının düzenlenecek.
Son Dakika › Güncel › AB'den Roman Çocuklara 97 Bin Euro Hibe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?