Afganistan'da Hatice Cevizcani Kız Lisesi'ne Malzeme Desteği - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Hatice Cevizcani Kız Lisesi'ne Malzeme Desteği

Afganistan\'da Hatice Cevizcani Kız Lisesi\'ne Malzeme Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Cevizcan Vilayeti Şibirgan ilinde bulunan Hatice Cevizcani Kız Lisesi’ne ekipman desteğinde bulunuldu.

15.01.2014 15:24

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Cevizcan Vilayeti Şibirgan ilinde bulunan Hatice Cevizcani Kız Lisesi'ne ekipman desteğinde bulunuldu.

TİKA Afganistan'da eğitimin desteklenmesine yönelik faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Cevizcan Vilayeti Şibirgan İlinde bulunan Hatice Cevizcani Kız Lisesi için temin edilen 500 adet masa ve sırası düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Cevizcan Vilayeti Vali Yardımcısı Abdurrahman Mahmudi, Cevizcan İl İmar Ekibi Başkanı Mustafa Erdeviren, Cevizcan İl Milli Eğitim Müdürü Abdulhay Yeşin, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Afgan yetkilileri ile çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

Afganistan'da uzun yıllar devam eden savaşlar sonucu her sektörün olduğu gibi eğitim sektörü de olumsuz yönde etkilendi. Bu çerçevede eğitim için gerekli olan fiziki altyapılar yetersiz kalıyor. TİKA bu sorunun giderilmesi için 2005 yılından bugüne kadar Afganistan'da 86 adet okul inşası gerçekleştirerek yılda yüz binden fazla öğrencinin eğitim hizmeti almasını sağladı.

Belh Vilayetinde 2013 yılı içerisinde, Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde 12 derslik okul hizmet binasının inşaatı tamamlanmış ve tefrişatı da yapılarak Afgan yetkililere teslim edildi. Ayrıca Mezar-ı Şerif ilinde Sultan Raziye Kız Lisesi, Mevlana Celaleddini Balkhi Kız Lisesi ve Bektaş Orta Okulu'nun masa ve sıra ihtiyaçları giderildi. Faryab Vilayeti Şirintagab ilçesinde Eğitim Enstitüsü, 16 sınıflık okul hizmet binaları ve Kurgan ilçesindeki 12 sınıflık okul hizmet binaları da yine TİKA tarafından yaptırılarak Afganistan eğitiminin hizmetine sunuldu.

Bu okulların öğrenci masa ve sırası, öğretmen masa ve sandalyesi ile idari birimlerin tefrişatı da TİKA tarafından gerçekleştirildi. Cevizcan Vilayetinde de 42 sınıflık Şibirgan Gevher Şad Begüm Kız Lisesi tamamlanmış, tefrişatı gerçekleştirilerek öğrencilerin eğitimine sunuldu. Ayrıca yine Cevizcan Vilayetinde Şibirgan Abdul Hakim Kahraman Kız Lisesi'ne masa ve sıra temini gerçekleştirildi.

TİKA özellikle ilköğretim ve ortaöğretim okulları inşa etmek ve okulların donanım ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle Afganistan'da eğitim altyapılarının kurulmasına büyük katkı sağlıyor. Cevizcan Vilayeti Vali Yardımcısı Mahmudi, törende yaptığı konuşmada Türkiye ile Afganistan arasında binlerce kilometre mesafe olmasına rağmen hiçbir çıkar beklemeden Türkiye'nin Afganistan halkına yardımlarına devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durması için büyük çaba sarf ettiğini belirten Cevizcan Vilayeti Vali Yardımcısı Mahmudi, Türkiye tarafından desteklenen hastanelerde binlerce hastanın tedavi olduğunu, inşa etmiş olduğu okullarda binlerce öğrencinin ders gördüğünü kaydetti. Cevizcan Vilayeti Vali Yardımcısı Mahmudi, yapılan söz konusu projelerden dolayı Türk halkına ve TİKA'ya sonsuz teşekkürlerini iletti.

Cevizcan İl Milli Eğitim Müdürü Yeşin ise yapmış olduğu bu yardımlardan dolayı TİKA'ya teşekkürlerini ileterek, dost ve kardeş ülke Türkiye'nin her zaman Afgan halkının yanında olduğunu vurguladı. Tarihten gelen iki ülke arasındaki yardımlaşmayı ve ortak mirasları hatırlatan Cevizcan İl Milli Eğitim Müdürü Yeşin, eski dönemlerde ilk Afgan hemşirelerin Türkiye'de eğitim gördüğünü dile getirdi. Türkiye'nin TİKA aracılığıyla yapmış olduğu projelerin eğitim ve sağlık başta olmak üzere hepsinin takdire ve övgüye layik olduğunu ifade eden Cevizcan İl Milli Eğitim Müdürü Yeşin, TİKA'ya teşekkürlerini iletti.

Cevizcan İl İmar Ekibi Erdeviren de desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkürlerini sundu. TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Karadoğan ise yapmış olduğu konuşmada, bölgede TİKA olarak 2014 yılında da projelere devam edileceğini, başka okullarında buna benzer sıkıntılarının giderilmesine yönelik projeler uygulanacağını söyledi. TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Karadoğan, ayrıca Cevizcan Vilayetinde TİKA tarafından Cevizcan Teknik Eğitim Enstitüsü ve Yurt Binası ile Cevizcan Merkez Camisi ve Müştemilatı projelerinin çalışmalarına birkaç aya başlanacağını kaydetti. TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Karadoğan, Hatice Cevizcani Kız Lisesi için yaptırılan 500 adet masa ve sırası ile 25 adet öğretmen masa ve sandalyesinin okula ve öğrencilere hayırlı olması dileklerinde bulunarak konuşmasını tamamladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Hatice Cevizcani Kız Lisesi'ne Malzeme Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement