Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez yabancı uyruklu bir hastaya organ nakli yapıldı. Operasyonu gerçekleştiren Prof.Dr. Zeki Yılmaz, "Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ne yazık ki organları toprak oluyor. Canlıdan organ naklinde Güney Kore'nin ardından ikinci sıradayız. Bu övünülecek değil, utanılacak bir durum" dedi.
Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso'dan gelen ve 3 yıldır diyalizle yaşamını sürdüren, ülkesinde kozmetik sektöründe çalışan 44 yaşındaki böbrek hastası Kadısso Guiro Gassambe'ye, kamyon şoförü 42 yaşındaki erkek kardeşi Hamidou Gassambe'nin bağışladığı böbrek, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşen başarılı bir operasyonla nakledildi. Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Burkina Faso'lu hasta ve bu hastanın kardeşiyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Semiha Kibar Organ Nakli Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organ bağışının ülkemizde yetersiz olduğunu, Kayseri'de son 3 yılda beyin ölümü gerçekleşen hastadan organ bağışı yapılmadığını anımsattı.
Prof. Dr. Zeki Yılmaz, "İlk kez yurt dışından gelen bir hastada organ nakli yaptık. Organ nakli konusunda, hastane olarak her türlü imkan ve deneyimli personeli sahibiz. Tek eksiğimiz nakil için organ bulmak" dedi.
GÜNEY KORE'Yİ DE GEÇMEK ÜZEREYİZ
Organ bağışının sadece Kayser'de değil, ülke genelinde yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zeki Yılmaz, şöyle devam etti:
" İspanya'da milyon kişi başına 30 beyin ölümü hastadan organ bağışı gerçekleşirken, bu sayı ülkemizde milyon nüfus başına 4'ün altında. Canlıdan organ naklinde Güney Kore'den sonra ikinci sıradayız. Bu ikincilik bizi sevindirmesin. Önümüzdeki dönemde Güney Kore'yi geçede biliriz. En çok Akdeniz, ardından Ege ve Marmara'da beyin ölümlü hastadan nakil gerçekleşiyor. 81 ilin sadece 26'sında organ bağışı yapılıyor. Kayseri'de ne yazık ki organ bağışı yapılmayan kentler arasında."
Ablasına böbreğini veren Hamidou Gassambe, Kayseri'ye gelirken biraz tedirgin olduklarını ancak, çok sıcak karşılandıklarını, ameliyat sonrasında ablasının sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.
Kadısso Guiro Gassambe de, ülkesinde haftada 3 kez diyalize girmesi gerekirken yetersizlik nedeniyle 2 kez girebildiğini belirterek, "Ülkemde organ nakli de yapılmıyordu. Melikşah Üniversitesi'nde okuyan yakınımızın, önerisiyle Kayseri'ye geldik ve Erciyes Üniversitesi'nde bu operasyon gerçekleştirildi. 6 yıldır böbrek rahatsızlığım vardı. Şimdi hem kardeşim, hem benim sağlığımız son derece iyi. Operasyonu gerçekleştiren doktorlara ve böbreğini veren kardeşime teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Afrikalı Böbrek Hastasına Kayseri'de Nakil Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?