Ağaç Sayısının Artışının Nedeni Rehabilitasyon - Son Dakika
Güncel

Ağaç Sayısının Artışının Nedeni Rehabilitasyon

Prof Prof.Dr.Erdoğan Atmış, AK Parti döneminde ağaçlandırma alanı miktarında önceki döneme göre yüzde 19,2'lik bir artış olduğunu ancak iddia edilen yüksek miktardaki artışın kökeninde rehabilitasyon çalışmalarının yattığını...

25.06.2013 09:19

Prof Prof. Dr. Erdoğan Atmış, AK Parti döneminde ağaçlandırma alanı miktarında önceki döneme göre yüzde 19,2'lik bir artış olduğunu ancak iddia edilen yüksek miktardaki artışın kökeninde rehabilitasyon çalışmalarının yattığını söyledi.

Prof. Dr. Erdoğan Atmış ANKA'ya yaptığı açıklamada, AK Parti'nin geçmişteki seçim beyannamesine hatırlatarak, "AK Parti'nin 2011 seçim beyannamesinde '1992-2002 yılları arasında senelik ortalama olarak 75 bin hektarlık alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahı yapılırken, 2003-2009 yılları arasında bu rakam 7 misli artırılarak 501 bin 387 hektar alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ıslahı gerçekleştirildi. Ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girme başarısını gösterdik' şeklinde bir ifade vardır. Resmi istatistiklere göre; ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı, özel ağaçlandırma, suni tensil, enerji tesisi ve rehabilitasyon çalışmalarının toplamı 2003-2006 yılları arasında toplam 861 bin 145 hektar olmasına karşılık, genel müdür düzeyinde yapılan açıklamalarda 1 milyon 349 bin hektar, müsteşar yardımcısı düzeyinde yapılan açıklamalarda 1 milyon hektar, bakan tarafından yapılan açıklamalarda ise 1 milyon 400 bin hektar ağaçlandırma çalışması yapıldığı ifade edilmektedir" dedi.

-ARTIŞIN KÖKENİNDE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI YATMAKTA-

Resmi rakamlara bakıldığında, AK Parti döneminde ağaçlandırma alanı miktarında önceki döneme göre yüzde 19,2'lik bir artış olduğunu ifade eden Atmış, "İddia edilen yüksek miktardaki artışın kökeninde rehabilitasyon çalışmalarında yaşanan olağanüstü artış oranının yüksekliği yatmaktadır" diye konuştu. Atmış, "Rehabilitasyon çalışmalarının; şu anda orman olan ancak "bozuk orman' diye nitelendirilen yerlerde yapılacak çalışmalar olduğu, orman niteliğinde olan bir yerde yapılacak çalışmaları, yeni orman oluşturuyormuş gibi göstermenin yanlış olduğu ormancılık örgütünde uzun yıllar çalışmış olan uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu artışın da rehabilitasyon çalışmalarından kaynaklandığı düşünüldüğünde, AK Parti döneminde ağaçlandırma alanında yapıldığı iddia edilen "büyük artışın' abartılı bir söylemden kaynaklandığı anlaşılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

-3. HAVALİMANI VE 3. KÖPRÜ İÇİN BİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK-

AK Parti döneminde ormanlar ve diğer doğal kaynaklara ilişkin çıkan yasalara da değinen Atmış, "Ormanlar ve diğer doğal kaynaklar ne yazık ki, madencilik, turizm, enerji temini gibi ormancılık dışı amaçlarla daha yoğun olarak kullanılmaya başladılar. Orman alanlarındaki ormancılık dışı kullanımları arttırmak için, yatırımcıların karşılaşacakları engelleri azaltmak ve işlerini hızlandırmak için Orman Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, Maden Kanunu vb. kanunlarda ciddi değişiklikler yapıldı. Bunlar yetmemiş olmalı ki; çeşitli torba kanunlar ve mecliste bulunan 'Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı' aracılığıyla en hassas korunan alanlar da kullanıma açılmaya çalışılıyor. Amasra'da orman alanına termik santral yapılmak isteniyor, Abant'ta yol yapımı, Uludağ'da teleferik hattı, Kaz Dağları'nda maden çıkarmak, İstanbul'da Kanal İstanbul, 3. Havalimanı ve 3. Köprü için binlerce ağaç kesilmeye çalışılıyor. Bu örnekler çoğaltılabilir. Ormancılık teknik elemanlarının bunu önlemeye gücü kalmadı. Hem değiştirilen mevzuat bu tür kullanımları kolaylaştırıyor, hem de üzerlerindeki siyasi baskılar nedeniyle doğal kaynaklarımızı yok edecek bu girişimlere ses çıkaramıyorlar" ifadelerini kullandı.

-MİLYONLARCA AĞAÇ DİKİYORUZ SÖYLEMİYLE HALKIN TEPKİSİ ÖNLENİYOR-

AK Parti hükümetlerinin mecliste çıkardığı yasa tasarılarıyla doğaya bakışlarını özetlediğini vurgulayan Atmış, "Hükümet ormanların havayı temizlemesi, erozyonu önlemesi, su kaynağı olması, iklim değişikliğini önlemesi gibi hizmetlerini göz ardı ediyor. Bu faydaların maddi bir karşılığının bulunmadığını düşünerek, ormanlardaki ağaçları ve bitki örtüsünü sökerek, bu alanların başka kullanımlara açılmasını, buralardan sağlanan kısa vadeli gelirler ve oluşturulan rant için istiyor. Ülke ihracatı içinde madencilik sektörünün payının artması ile turizm gelirlerindeki artış bunun en büyük göstergesi durumunda. Yani hükümet bu yatırımlar sayesinde hem devlet bütçesini, hem de ihracat-ithalatı dengelemeye çalışıyor. Bu tür yaklaşımların geçici anlamda ülkeye gelir kazandırdığı, fakat uzun vadede doğal kaynaklar üzerinde geri dönülemez zararlar oluşturduğu çok iyi biliniyor" şeklinde konuştu.

Gezi Parkı'nda yapılmak istenen ağaç kesimine değinen Atmış, "Hükümet ormanlara zarar verirken, biz bu ağaçları kesiyoruz fakat, milyonlarca ağaç dikiyoruz söylemiyle halkın tepkisini önlemeye çalışıyor. Bu yapılan aynı şey değil. Çünkü kesilen ağaçlar binlerce yıllık bir geçmişe sahip, çoğunlukla doğal şekilde oluşmuş orman ekosistemlerine ait" dedi ve şöyle devam etti:

"O ağaçların kesilmesi bu ekosistemleri ve buna bağlı olarak bu ekosistemlerin sağladığı faydaları ortadan kaldırıyor. Dikilen fidanların ağaca dönüşmesi için onlarca yıl geçmesi gerektiği gibi, bu ağaçların tekrar kendini var edecek orman ekosistemlerini oluşturması için çok daha fazla süre gerekiyor. Tabii ki oluşacak bu yeni ekosistemin doğal yollarla oluşmuş bir ekosistem olmadığını da hatırlatmak gerekiyor." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ağaç Sayısının Artışının Nedeni Rehabilitasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement