AİHM'de Türkiye Davası - Son Dakika
Güncel

AİHM'de Türkiye Davası

AİHM\'de Türkiye Davası

AİHM, Anayasa Mahkemesi üyelerine hakaret suçundan açılan davada Türkiye'yi haksız bulundu.

27.05.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi üyelerine hakaret suçundan para cezasına mahkum olan iki kişi ve bir şirketin açtığı ortak davada Türkiye'yi haksız bulundu.

Profesör Mustafa Erdoğan, yayıncı Haluk Kürşad Kopuzlu ve hukuk dergisi basan yayınevi Liberte Anonim Şirketi'nin 2004 yılında yaptığı ortak başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Başvuruda bulunanlar, Fazilet Partisi'nin kapatılması kararından dolayı Anayasa Mahkemesi'nin üç üyesini eleştirmeleri nedeniyle aldıkları mahkumiyetin "insan hakları ihlali teşkil ettiği" şikayetinde bulunmuştu.

AİHM gerekçeli kararında, söz konusu dergide 2001 yılında çıkan makalede yapılan eleştirilerin "kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu" görüşünü bildirdi.

Strasbourg mahkemesi, Anayasa Mahkemesi üyelerine ödediği maddi tazminatın Mustafa Erdoğan'a avro para biriminden Türkiye tarafından geri ödenmesini kararlaştırdı. AİHM, Erdoğan'a ayrıca 7500 avro ödenmesine hükmetti. Mahkeme, maddi talepte bulunmayan diğer kişi ve şirket için ise tazminata gerek görmedi.

Mustafa Erdoğan, "Serbest Düşünce" dergisinde yayınlanan makalesinde Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından 2001 yılında kapatılmasını eleştirmişti. - Arkansas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM'de Türkiye Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement