AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı

AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar hazırladığımız diğer 10 bütçe gibi, bu 11'inci bütçemiz de sosyal yönü güçlü bir bütçe olarak hazırlandığını belirterek, "2013 bütçemiz aslında"...

04.12.2012 13:17

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar hazırladığımız diğer 10 bütçe gibi, bu 11'inci bütçemiz de sosyal yönü güçlü bir bütçe olarak hazırlandığını belirterek, "2013 bütçemiz aslında Türkiye'nin küresel finans krizi karşısında, özellikle bu krizin yürürlükte olduğu dönemde net duruşunu, dik duruşunu da ispat eden bir anlayışla hazırlandı" dedi.

Erdoğan, parti genel merkezindeki AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı'ndaki konuşmasında, bazı gündemdeki konuları hem de sonrasında basına kaplı toplantıyla konuları kendi aralarında değerlendirmek için grup toplantısının yerine söz konusu toplantının düzenlendiğini belirtti.

Basına açık bölümün ardından yapılacak kapalı toplantıda samimi istişare yapacaklarını ve gündemlerindeki konuları ele alacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, Aralık ayıyla ekonominin ülke gündeminde ağırlıklı yer edindiğine dikkati çekti.

Aralık ve Ocak aylarında geride bırakılan yılın ekonomik verilerinin netleştiğini söyleyen Erdoğan, bütçe çalışmalarının da hız kazandığını söyledi. TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yoğun müzakerelerin ardından 2013 bütçesinin hazırlıklarını tamamladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.

"İnşallah önümüzdeki hafta bütçe tasarısı Genel Kurul'a gelecek, Genel Kurul'da da bütçe üzerinde müzakereler yapılacak, 2013 bütçemiz oylanacak ve yürürlüğe girecek" diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Aralık ayı boyunca gerek hükümet olarak gerek parti olarak bütçe üzerindeki değerlendirmelerimizi, bütçedeki yenilikleri, artışları, 2013 bütçemizin özelliklerini milletimizle paylaşacağız. Şu kadarını söylemeliyim ki AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar hazırladığımız diğer 10 bütçe gibi, bu 11'inci bütçemiz de sosyal yönü güçlü bir bütçe olarak hazırlandı. Başta eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olmak üzere milletimizi doğrudan ilgilendiren, milletimizin yaşam standartlarını yükselten, Türkiye'yi istikrar içinde büyüten bir vizyonla bütçemizi hazırladık. 2013 bütçemiz aslında Türkiye'nin küresel finans karşısında, özellikle bu krizin yürürlükte olduğu dönemde net duruşunu, dik duruşunu da ispat eden bir anlayışla hazırlandı. Küresel finans krizinin etkileri şu anda bile dünyanın birçok ülkesinde ağır bir şekilde hissedilirken biz, küresel kriz öncesindeki bütçelerimizle yarışan, onlardan çok daha ileri seviyeleri gözeten hedefleri bütçemize koyduk."

- İhracat rakamları-

Aralık ayının başında ülke ekonomisine yönelik sevindirici haberlerin alındığını, 1 Aralık'ta Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce Kasım ayı ihracat rakamlarının açıklandığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kasım ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 arttı ve 12 milyar 771 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız ise Kasım sonu itibarıyla 151 milyar 526 milyon dolara ulaştı ve bir kez daha tüm zamanların rekorunu elde ettik. Yola çıktığımız zaman ihracatımız 36 milyar dolardı. 2011'de bunu 135 milyar dolara kadar yükseltmiştik. Şu anda 11 aylık ihracatımız 139 milyar dolara ulaştı. Aralık ayında gerçekleşecek ihracatla inşallah 2012'yi 150 milyar dolara yakın belki de bunun üzerinde rekor bir rakamla kapatmış olacağız."

Kasım ayı enflasyon oranlarının da yayımlandığını, yıllık TÜFE'nin yüzde 6,37 olarak gerçekleştiğini bildiren Erdoğan, bu düşük oranın ardından İMKB'de rekor bir seviyeye ulaşıldığını ve borsanın 73 bin 416 puana çıkarak tüm zamanların rekorunu elde ettiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan, "Biz göreve geldiğimizde bu on binler civarındaydı. On yılda 7 kat bu artış göstermiş durumda. Bir başka rekora Merkez Bankası rezervlerimizde ulaştık. 2002'de 27,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervlerimiz şu an itibarıyla 117 milyar dolara ulaştı ve burada da tüm zamanların yine rekorunu elde ettik" dedi.

-"IMF ile borç defterini kapatmış olacağız"-

"Ulusa Sesleniş" programında millete güzel bir müjdeyi açıkladığını da hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz 2002 sonunda görev geldiğimizde Türkiye'nin IMF'ye borcu 23,5 milyar dolardı. 10 yılda biz bu borcu ödedik. Ülkenin, milletin sırtındaki bu yükü erittik ve Ağustos ayı itibarıyla borcumuzu 1,3 milyar dolara kadar gerilettik. 14 Kasım'da IMF'ye yeni bir dilim daha ödeme gerçekleştirdik, Türkiye'nin IMF'ye olan borcu yıllar sonra ilk kez 1 milyar doların altına düşerek 900 milyon dolara inmiş durumda. Şu anda bizim IMF'ye olan borcumuz 900 milyon dolar. Şubat ve Mayıs'ta yapacağımız iki taksitle birlikte artık IMF ile borç defterini kapatmış olacağız. Kimler borçlandı, AK Parti iktidarı mı- Hayır. Bizden önceki iktidarlar borçlandı ve ağırlıklı borçlanmayı kimler yaptı- MHP, DSP, ANAP koalisyon hükümeti yaptı. Biz bu borçları ödedik, sürekli ödedik. O yolsuzlukların olduğu dönemler, görev zararıyla bankaların millete adeta aldatmacayla, yutturmacayla çalışıldığı dönemler ve bankalarımızın iflasın eşiğine geldiği dönemler artık kapandı. Şu anda gerek Ziraat Bankası, gerek Halk Bankası, biliyorsunuz halka açık yine bir satış oldu ve burada da yine dünyadaki krize rağmen çok ciddi rakamlarla bir satış gerçekleşti, aynı şekilde Vakıfbank'ın durumu hepsi de gayet iyi bir noktaya ulaşmış oldu."

Başbakan Erdoğan, "İnşallah Aralık ve Ocak aylarında ekonomimize ilişkin böyle güzel haberler almaya devam edecek, istikrar içinde, güven içinde büyümeyi, Türkiye'yi büyütmeyi sürdüreceğiz" dedi.

-Ziyaret ve temaslarını değerlendirdi-

Partisinin 20 Kasım'da TBMM'de yapılan grup toplantısından bu yana geçen süre içindeki ülke içinde ve ülke dışında önemli ziyaret, görüşme ve kabuller gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, bu tarihlerdeki programına ilişkin de bilgi verdi.

21-22 Kasım'da D-8 Zirve için Pakistan'a ziyarette bulunduğu, burada zirveye katılan liderlerle önemli görüşmeler yaptığını belirten Erdoğan, 24 Kasım Kasım Öğretmenler Günü kapsamında bu tarihte İstanbul'da Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen öğretmenlerle Öğretmenler Günü'nü kutladıklarını söyledi. 25 Kasım'da Kütahya'da önemli toplu açılışlar gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, Kütahya ile Afyonkarahisar ve Uşak'a da hizmet verecek Zafer Havalimanı'nın açılışının açılışını yaptıklarını da söyledi. Yurt içi yanı sıra yurt dışı uçuşlar da yapılacak bu havalimanı sayesinde İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'nın yükünün de önemli ölçüde azalacağını bildiren Erdoğan, havalimanı ve bölgedeki toplu açılışlarına ilişkin bilgi de verdi.

26-27 Kasım'da Madrid'te Türkiye ve İspanya Hükümetlerarası Zirve'nin gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, bu süreçte Türkiye'de ağırlanan önemli yabancı ülke temsileri hakkında da bilgi verdi.

İstanbul'da dün ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin 3'üncü zirvesinin yapıldığını hatırlatan Erdoğan, Putin ile yaptığı birebir ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki güncel konuları ve bölgesel meseleleri de ele aldıklarını söyledi.

2011'de ticaret hacminin 30 milyar dolar olduğu Rusya ile şu anda 35 milyar dolara giden bir sürecin yaşandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önümüzde koyduğumuz hedef en kısa zamanda 100 milyar dolara ulaşmak. Şu anda nükleer enerji santralimizi Akkuyu'da Rusya ile yapıyoruz. Bunun bedeli 20 ila 22 milyar dolar arasında. 7 yıl içinde bitirilecek bu santralle ilgili şu ana kadar yaklaşık 1,5 yıl içinde, 1,5 milyar doları buldu ki bu yıl sonuna kadar zannediyorum 2 milyar dolara kadar bir yatırımı orada gerçekleştirmiş olacaklar. Sadece bununla kalmıyor aynı zamanda gençlerimizi şu anda Rusya'ya gönderiyoruz. Bu gençlerimiz orada nükleer enerji alanında eğitim alıyorlar ve bu eğitim aldıktan sonra bu gençlerimiz de bu santralde gerek inşa süreci içinde gerekse inşa süreci bittikten sonra burada istihdam edilecekler."

(Sürecek)

Muhabir: Hasan Öymez/Kadir Karakuş-Sarp Özer

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement