Akü'de Yeni Anayasa Çalışmaları Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Akü'de Yeni Anayasa Çalışmaları Anlatıldı

Akü\'de Yeni Anayasa Çalışmaları Anlatıldı

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Şeref İba, yeni anayasa çalışmaları kapsamında kurulan TBMM'deki komisyonda ileri demokrasi konularının yer aldığı 30 maddede partiler arasında uzlaşı sağlandığını söyledi.

20.05.2013 18:36

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref İba, yeni anayasa çalışmaları kapsamında kurulan TBMM'deki komisyonda ileri demokrasi konularının yer aldığı 30 maddede partiler arasında uzlaşı sağlandığını söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dünyası Kulübünce düzenlenen ve Abdullah Kaptan Konferans Salonunda yapılan 'Anayasa Çalışmaları ve Başkanlık Sistemi' konferansında konuşan Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Bürokrat Doç. Dr. Şeref İba, yeni anayasa çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Yeni anayasa hazırlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan uzlaşma komisyonuna dışarıdan katılarak, katkı sağlayanlar arasında yer aldığını anlatan Doç. Dr. Şeref İba, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni anayasa çalışmaları mecliste yeni dönem başladıktan sonra başladı. Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kuruldu. Bu uzlaşma komisyonunun siyasi partilerin eşit sayıda temsilcilerinden oluşması benimsendi. Mecliste de bu komisyon çalışmalarına başladı. Epey uzunca bir süredir de bu çalışmaları devam etmektedir. Son geldiğimiz noktada önümüzdeki ayın sonuna kadar çalışmaları uzatıldı. Bu çalışmaların içinde de kısmen bulunan bir arkadaşınız olarak özü itibariyle komisyon sivil ve yeni bir anayasa yapacağız beklentisiyle bu hedef etrafında bir araya geldiği için, aşağı-yukarı 1982 Anayasasındaki hükümlere paralel gitmek suretiyle partilerin kendi çekmecesinde bulunan hazırlıklarıyla ilgili, herkes kendi tekliflerini sundu. Sistem itibariyle, anlaşma sağlanamayan, üzerinde uzlaşma sağlanamayan konular ertelendi. Sonuç itibariyle 150 maddelik bir yeni teklif kurgusu, tasarısı söz konusu. Bunun teklifin sadece 30 civarındaki maddesinde tam mutabakat sağlandı siyasi partiler arasında. Bunlar büyük ölçüde temel hak ve hürriyetler kısmıyla ilgili. Yani daha çok uluslararası ileri demokrasi standardı olarak kabul edilen ve pek kimsenin itiraz etmeyeceği hususları kapsayan bir alan. Onun dışında diğer maddelerle ilgili partilerin kendi pozisyonları gündeme geldi. Görüşmeler esnasında şerhler konuldu, sonra üzerinde yeniden konuşmak üzere ertelendi."

Konferans, Doç. Dr. Şeref İba'nın dinleyici sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akü'de Yeni Anayasa Çalışmaları Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement