ALANYA HEP'TE GIDA PANELİ - Son Dakika
Güncel

ALANYA HEP'TE GIDA PANELİ

AÇLIĞI yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletler'in uzmanlık kuruluşu haline gelen Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Alanya HEP Üniversitesi'nde, 'kimseyi geride bırakma' sloganıyla gıda paneli düzenledi.

23.10.2022 18:09  Güncelleme: 18:24

AÇLIĞI yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletler'in uzmanlık kuruluşu haline gelen Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Alanya HEP Üniversitesi'nde, 'kimseyi geride bırakma' sloganıyla gıda paneli düzenledi.

Alanya HEP Üniversitesi Şebnem Köseoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele; Alaattin Keykubat Siber Akademisi Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ünsal, Found and Agriculture Organization Of United Nations (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, Alanya Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden (BATEM) Dr. Abdullah Ünlü ve Süleyman Bayram, Yüksek Gıda Mühendisi Yekta Alkan ve Erkan Mankan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

'Kimseyi Geride Bırakma' ilkesiyle düzenlenen panelin açılış konuşmasını AKSAV Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ünsal yaptı. Gıda güvenliğinin sağlanması ve niteliğinin artırılması için bütüncül politikaların yerel seviyeden başlayıp ulusal ve küresel seviyelere getirilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, bu konuda her ülkenin kendine göre istekleri olduğunu söyledi.

DÜNYADA 3,1 MİLYAR İNSAN AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada 3,1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini belirterek, 'Kovid 19 sonrasında dünyada hepimiz şunu fark ettik. Tarım daha da önemli hale geliyor. Çünkü gıda güvenliği önemli oldu. Beslenme önemli oldu. Sağlıkla direkt doğrudan bağlantılı, 'iyi beslenirsek sağlıklı oluruz' kavramı hepimizin bilincine yerleşti. Elimizdeki kaynaklara sahip çıkmamız gerekiyor. Doğal kaynakları kullanırken verimliliği de artırmamız gerekiyor. Çiftinin maliyeti düşürülmeli ve ekonomik gücü desteklenmeli. Çiftçiyi daha fazla ön plana çıkarmalı, desteklemeli ve çiftçiye hak ettiği itibarı teslim etmek gerekiyor diye konuştu.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, gıdaya son 3 yılda talebin çok arttığını söyledi. Bu ilginin pandemiden sonra artış gösterdiğine dikkat çeken Karaca, 'Pandemi döneminde gelişmiş ülkelerde gıda ile ilgili bir sorun söz konusuydu. Market rafları boşaldı. Rusya Ukrayna savaşı ile tarımda başka endişeler gündeme geldi. Başta vatandaşlarımızın gıda güvenliği olmak üzere, kimseyi geride bırakmadan doğru bir gıda ve tarım politikasıyla sürdürülebilir insanların beslenmesini sağlayama çalışıyoruz. Biz Antalya olarak şanslı bir coğrafyadayız. Biz yıllık 8,4 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiyoruz. Alanya, tarımsal üretim anlamında çok önemli ilçemiz. Son yıllarda avokado başta olmak üzere tropik meyve üretimi hızla arttı. Antalya'da ve Alanya'daki en büyük problemimiz, işletmeler çok küçük ve parçalı. Bunları biz katma değeri yüksek meyvelerle bu işletmeleri üretime kazandırarak sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz dedi.

'SU VE GIDA KAYNAKLARI TÜKENİYOR'

Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol da gıda ve su kaynaklarındaki azalamaya dikkati çekti. Prof. Dr. Erol, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun 'Kimseyi geride bırakma, daha iyi bir üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre' sloganlarının önemine vurgu yaptı. Bu süreçte yerel yönetimler, hükümetler, sivil toplum kuruluşlarının ortak bir çalışma gerçekleştirmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Erol, 'Ciddi bir pandemi sürecini geride bıraktık. Tarım olanakları giderek azalıyor. Su kaynaklarımız azalıyor. Herkes açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle tarıma her zamankinden daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DURUMU

ALANYA HEP\'TE GIDA PANELİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ALANYA HEP'TE GIDA PANELİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement