"Alevilerin Devlete Bakış Açısı Değişiyor" - Son Dakika
Güncel

"Alevilerin Devlete Bakış Açısı Değişiyor"

"Alevilerin Devlete Bakış Açısı Değişiyor"

PESA tarafından Türkiye genelinde alevi vatandaşlara yönelik yapılan alan araştırmasında, geçmişte Alevilere yönelik yanlış devlet politikalar yürütüldüğünü düşünenlerin oranı yüzde 95'ken, günü...

20.11.2013 12:11

ÇAĞRI TURGUT- MEHMET ÖZCAN - Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce (PESA) Türkiye genelinde alevi vatandaşlara yönelik yapılan alan araştırmasında, geçmişte Alevilere yönelik yanlış devlet politikalar yürütüldüğünü düşünenlerin oranı yüzde 95'ken, günümüzde yapılan devlet politikalarının yanlış olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 80'e geriledi.

Türkiye'nin hemen hemen tüm kentinde yaşayan 700 Alevi vatandaşa yönelik yapılan araştırma, Alevilerin devlete karşı olan olumsuz bakış açısının olumlu yönde değiştiğini ortaya koyuyor. Alevilere karşı geçmiş yıllarda yürütülen devlet politikalarının yanlış olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 95 olurken, günümüzde yürütülen politikaları olumsuz değerlendirenlerin oranı ise yüzde 80'de kaldı.

Araştırmaya katılan alevi vatandaşların yüzde 60'ı, hükümetin "Alevi açılımı" gibi demokratikleşme politikalarını olumlu değerlendiriyor. Alevilerin, devletin dinsel hizmetlerinden daha fazla yararlanması gerektiğini vurgulayan katılımcıların yüzde 85'i Cemevi giderlerinin ve Alevi Dedelerine verilen maaşın devlet tarafından karşılanmasını destekliyor.

PESA Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alevilerin devlet politikalarına yönelik olumsuz bakış açısında olumlu bir ilerleme kaydedildiğini anlattı.

Alevilerin genelinde, Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren devletin yanlış politikalarına maruz kaldıklarına ilişkin bir algı olduğuna işaret eden Savaşan, ankette bu algının ne düzeyde olduğunu ve değişip değişmediğini incelediklerini söyledi.

Savaşan, bu konuda olumlu bir değişim yaşandığını vurgulayarak, "Alevilerin yüzde 95'i, geçmişte yürütülen devlet politikalarını yanlış bulurken, günümüz için bu oran yüzde 80'e geriliyor. Yani Alevilerin, devlete olan bakış açısında geçmişe göre bir düzelme var. Alevi açılımı gibi son dönem hükümet politikaları da çok önemli. Alevilerin yüzde 60'ı demokratikleyme süreciyle başlayan politikaları destekliyor ve bunu Aleviler için olumlu buluyor. Yüzde 60'ı da devlet hizmetlerinden yeterince yararlandıklarını düşünüyor" dedi.

"Geçmiş yıllarda devlet politikaları nedeniyle bir küskünlük yaşayan Aleviler, son dönemde uygulanan açılım politikalarıyla bunu aşmaya başlıyor" diyen Savaşan, şunları söyledi:

"Araştırmamızın en önemli sonuçlarından birisi bu. Dini hizmetleri de sorduk Alevi vatandaşlarımıza. Alevi vatandaşların yüzde 70'i, sunulan dini hizmetlerden yalnızca Sünnilerin faydalandığı görüşünde. Bu nedenle Aleviler, Cemevi masraflarının ve Alevi Dedelerinin maaşının devlet tarafından ödenmesi fikrini destekliyor. Hükümetin bu düşüncesini destekleyenlerin oranı yüzde 85'e çıkıyor.

Araştırmanın genelini incelediğimizde Alevilerin, devlete olan bakış açısında yüzde 15 oranında olumlu bir değişim var. Bu da hükümetin son dönemde uyguladığı açılım politikalarından kaynaklanıyor. Tabi oran hala çok yüksek ama en azından olumlu bir düzelme var. Bu düzelme yeni politikalarla her geçen gün artacaktır." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Alevilerin Devlete Bakış Açısı Değişiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement