Almanya'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması

Almanya\'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması

ATİD Başkanı Aziz Sarıyar:  "Türklere genel bir çifte vatandaşlık hakkı tanınmamış olmasını üzüntüyle karşılıyoruz" Bochum'da yaşayan İhsan Tatar:  "Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınma...

27.11.2013 16:43

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalanan koalisyon sözleşmesinde, sadece Almanya'da doğan göçmen çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanınması Türkler tarafından tepkiyle karşılandı.

Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİD) Başkanı Aziz Sarıyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Opsiyon modeli"nin kaldırılmış olmasının pozitif bir gelişme olduğunu belirterek, "Böylece burada doğan gençlerimiz, 23 yaşına kadar Türk ve Alman vatandaşlığı arasında tercih yapma zorunluluğundan kurtulmuştur. Ancak, Türklere genel bir çifte vatandaşlık hakkı tanınmamış olmasını üzüntüyle karşılıyoruz" diye konuştu.

Koalisyon sözleşmesine göre, buradan doğanların çifte vatandaş olduğunu ancak 3 yaşında Almanya'ya gelmiş ya da 40 yaşındaki bir göçmen kökenli kişinin çifte vatandaş olamayacağını ifade eden Sarıyar, şöyle konuştu:

"Oysa SPD, çifte vatandaşlık konusunda çok kararlı görünüyordu. Öyle anlaşılıyor ki bu konuda SPD, Hıristiyan Birlik partilerine yeterince baskı yapmamış. Öte yandan Birlik Partileri de günümüzün gerçeklerini görmezden gelmemelidir. Sürekli uyumdan söz ederken, uyuma katkıda bulunacak çifte vatandaşlığa karşı çıkmaktan artık vazgeçmelidir."

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonundan (DİDF)  yapılan yazılı  açıklamada da SPD'nin asgari ücret ve çifte vatandaşlık başta olmak üzere birçok alanda verdiği vaadi yerine getirmediği, bu nedenle anlaşmanın altında SPD'nin değil, CDU/CSU'nun imzasının olduğu ifade edildi.

Başından beri sanki Alman vatandaşlığına geçen herkese çifte vatandaşlık hakkı verilecekmiş şeklinde sunulan önerinin, gelinen aşamada "Opsiyon modeli"nin kaldırılmasıyla sınırlı kaldığı vurgulanan açıklamada, "Elbette, günümüz gerçeklerine uymayan 'Opsiyon modeli'nin kaldırılması olumlu bir gelişmedir. Ancak bu, Almanya'da doğmayan, çifte vatandaşlığın olmaması nedeniyle Alman vatandaşı olma konusunda tereddüdü bulunanların sorununa bir çözümün bulunduğu anlamına gelmiyor. Dolayısıyla, çifte vatandaşlık tartışması ve sorunu bundan sonra da devam edecektir" ifadeleri yer aldı.

Türkler sözleşmeden memnun değil

Bochum'da ayakkabı tamirciliği yapan Niyazi Süral, bu anlaşamanın Türk kökenli seçmenlere ders olması gerektiğini ifade ederek, "1981'de Almanya'ya geldim. 2007 yılından beri de Alman vatandaşıyım. İki çocuğum da burada doğdu. 'Opsiyon modeli'nin kaldırılmasıyla iki çocuğum tercih yapmak zorunda kalmayacak olmasına sevindim. Ancak, bütün Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmamış olmasına üzüldüm. Oysa SPD, söz vermişti ve çok kararlıydı. Oy toplamak için insanların oylarını kullandılar. Umarım, SPD'nin bu tutumu herkese ders olur" dedi.

Bochum'da restoranda çalışan İhsan Tatar ise SPD'nin, yıllardır olduğu gibi bu seçim öncesinde de verdiği sözü tutmadığını, çifte vatandaşlık vaadiyle Türkleri seçim malzemesi olarak kullandığını kaydetti.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in, çifte vatandaşlık olmadan koalisyon sözleşmesine imza atmayacağını söylediğini ifade eden Tatar, "Birçok ülkeden insanlar çifte vatandaş olurken, Türklere bu hakkın tanınmaması açıkça ayrımcılıktır. Ben 12 yıldır Almanya'dayım,  burada doğmuş iki çocuğum var. Onlar şimdi çifte vatandaşlık hakkı elde ettiler ancak ben Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınmamış olmasını protesto etmek için çocuklarımı Alman vatandaşlığından çıkaracağım" şeklinde konuştu. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement