Altın Tokat Bileziği Alamayan Gümüşünü Alıyor - Son Dakika
Güncel

Altın Tokat Bileziği Alamayan Gümüşünü Alıyor

Altın Tokat Bileziği Alamayan Gümüşünü Alıyor

Tokat bileziği fiyatının 10 bin TL'yi geçmesi nedeniyle gümüş Tokat bileziğine ilgi artıyor.

26.08.2013 10:39

Tokat bileziği fiyatının 10 bin TL'yi geçmesi nedeniyle gümüş Tokat bileziğine ilgi artıyor.

Tokat Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay, 110 -115 gram civarında gelen Tokat bileziğinin 10 bin TL'ye yakın fiyatı ile genç kızların rüyalarını süslediğini söyledi. Gümüş Tokat bileziği fiyatının ise 600 TL civarında olduğunu belirten Başkan Gençay, altın pahalı olduğu için gümüş Tokat bileziğine yönelenlerin olduğuna dikkat çekti. Turistlerinde altın Tokat bileziği fiyatını pahalı olması nedeni ile gümüşünü tercih ettiğini belirten Başkan Gençay, Tokat bileziğinin ilk çıkışının gümüş olduğuna dikkat çekerek, "Tokat bileziğinin tarihçesi Kafkaslardan gelme. Kafkaslardaki ismi mengil kolluk. Kafkaslardan Tokat'a gelerek yerleşen bir usta bunu yapıyor. Mengil kolluğun adı Tokat bileziği oluyor. Gümüş olarak başlamış. Eskinden bafon varmış. Tokat bileziği geleneksel bir modeldir. Yani bir hatıradır. Eski arabalar dolar bazında nasıl çok para yapıyorsa bu da aynı şekilde. Eskinden anneler kız bakmaya gidince iki tarafa iki kolluk takarmış. Tokat bileziği olmadan da dünürcü olunmazmış" dedi.

Gümüş Tokat bileziğinin de model, işçilik olarak aynı olduğunu ve aynı emeğin verildiğini belirten Başkan Gençay, "Birisinin rengi beyaz biri sarı. Kimisi fiyatı nedeni ile gümüşü tercih ederken, altın yerine gümüşü tercih edenlerde var. Yeni versiyon düğün alışverişlerinde özellikle genç gelinler altına çok meraklı değil. Gümüşü daha çok seviyor. Sadece geleneğini sürdürmek açısından elde tutuluyor. Bu bilezik öyle hemen alıp satılacak bileziklerden değil. Anadan oğla, babadan toruna süre gelen bir gelenektir" diye konuştu.

TOKAT BİLEZİĞİNİN YAPILIŞI

20 yıldır Tokat Bileziği yapan Özer Yücel, bir bilezik için ortalama bir haftaya yakın zaman harcadıklarını söyledi. Yücel, Tokat bileziğinin altın külçelerin eritilerek çubuk haline getirilmesinden sonra silindirden geçirilerek elde edilen tellerin işlenmesiyle yapıldığını kaydetti. Altın tellerin el mengenesinde yedi sıra halinde büküldükten sonra kum dökümü tekniğiyle yapılan kaş kısmına bükülen tellerden oluşturulan bilezik kilitle birleştirildiğini ifade eden Yücel, oldukça zahmetli olan altın Tokat bileziğinde olduğu gibi gümüşte de aynı işçiliğin yapıldığını söyledi. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Altın Tokat Bileziği Alamayan Gümüşünü Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement