Anamur Muz Lifinden Dokunan Ürünler Yıllara Meydan Okuyor - Son Dakika
Güncel

Anamur Muz Lifinden Dokunan Ürünler Yıllara Meydan Okuyor

Anamur Muz Lifinden Dokunan Ürünler Yıllara Meydan Okuyor

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Hafize Coşkun, muz lifinden yapılan dokumanın yıllara meydan okuduğunu söyledi.

01.04.2016 10:55

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Hafize Coşkun, muz lifinden yapılan dokumanın yıllara meydan okuduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi'nin muz lifinden kumaş dokumasını değerlendiren Coşkun, muz dokumasının ilçede 40 yıl öncesine kadar yapıldığını söyledi. Yıllar önce muz kumaşından dokuduğu ürünleri gösteren, dayanıklılık ve kalite konusunda kumaşın üst düzeyde olduğunu kaydeden Coşkun, "O zamanlarda herkes dokuyordu. Saman basmak için harar dokuduk, buğday koymak için çuval dokuduk, oduna gitmek için ip dokuduk. Yastığa bastık kırlent yaptık. Ben de kendime iki çul dokudum. Daha sonra bıraktık ama iki yıl önce Bozyazı Kaymakamı ve Halk Eğitim Müdürlüğü bu konuda girişim başlattı. Yaptığımız ürünler halen sergileniyor" dedi.

Evinin önünde kurulu dokuma tezgahında, ihtiyaç duyduğu zamanlarda dokumayı sürdüren Coşkun, "Muz lifi domukası sahiplenilmeli. Evimde yıllardır kullandığım, daha önce desen vererek muz lifinden dokuduğum kilim hala ilk günkü gibi sapasağlam. Bu çalışmaların 35- 40 yıllık bir geçmişi var. Daha önce Bozyazı Eski Kaymakamı Mustafa Erkayıran'ın öncülüğünde muz lifinden ip oluşturularak dokuma işleri yapılmıştı. bende dokuma işini bilen tek kişi olarak bu işi öğretmiştim. O zamanlar Hindistan'dan muz lifi ayrıştırma makinesi getirilmişti. Yine bu malzemeler kullanılarak dokuma işi yeniden canlandırılabilir" diye konuştu.

Bölgede muz lifi dokuması yapılmasının kültürel ve maddi katkı sunacağını kaydeden Coşkun, yetkililere çağrıda bulundu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anamur Muz Lifinden Dokunan Ürünler Yıllara Meydan Okuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Mahmut:
    En sağlam Muz Lifi; açık muzun kuru kabuklarının birkaç gün suya ıslattıktan sonra liflere ayrıştırılması ile elde edilir. 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement