Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2000 yılından beri sürdürülen Antandros kazılarının 17. dönemi sona erdi.
Kazı başkanı Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, düzenlidiği basın toplantısında, bu yılki kazıların 11 Temmuz'da başladığını ve ilk kez 4 ay sürdüğünü belirterek, çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra Edremit Belediyesinin de maddi destek sunduğunu aktardı.
Bu yıl iki alanda çalıştıklarını, bunlardan ilkinin nekropol alanı, diğerinin de yamaç evi projesi olarak isimlendirilen Roma Villası olduğunu kaydeden Polat, şöyle konuştu:
"Daha önceki çalışmalarda nekropolün M.Ö. geç 8. yüzyıldan Milada kadar yaklaşık 700-725'e kadar kullanım süresinden bahsedebiliriz. Öyle tespitlerimiz var. Buna katkı olarak bu sene ilk kez nekropol alanının kullanım dışı kalmasından sonra yaklaşık 300 yıl kadar boş kaldığı ve bütün mezarların kuzeyde yer alan tepeden erozyonla gelen örtülme sonrasında yerleşime açıldığı saptamasında bulunduk. Bu yerleşim daha çok işliklerden oluşan bir yerleşim. Tespit ettiğimiz mezarlar içinde özellikle bir tanesinde şarap üretildiğine işaret eden baskı alanı ve sıkma havuzu var. Bir ilk tespit olması açısından önemli nekropolisteki bu seneki çalışmalar. M.S. 4. yüzyılın sonunda işlik alanının oluştuğunu ve yaklaşık 5. yüzyılın sonuna kadar bu işlik yapısının bu alanda sürdürüldüğünü gösterdi. Bunun yanı sıra nekropolde 17 mezar açtık. 6. yüzyıldan başlıyor bu seneki bulduğumuz mezarlar. M.Ö. 2. yüzyıla kadar devam eden farklı tarihlere ait."
Polat, bunların içinde özellikle bir çocuk mezarının buluntu açısından çok dikkat çekici olduğunu anlatarak, "Yedi pişmiş toprak figürini var. Annesinin çocuğu genç yaşta ya da çok küçük yaşta kaybetmesinden dolayı anne çocuk ilişkisini ortaya koyan figürinlerin çocuk mezarına bırakılması duygusal anlamda dikkat çekiciydi. Bunu dışında Lidya üretimine ait Lidyon nitelendirdiğimiz koku kapları bu alanda tespit edilen buluntular arasında." değerlendirmesinde bulundu.
Yamaç evde, Roma Villası'ndaki çalışmaların güney bölümünde yoğunlaştığını bildiren Polat, şöyle devam etti:
"Evin teras duvarına dayanmış 8 dükkan belirledik. Bu dükkanlar evle aynı döneme ait. Evin duvarlarının erozyonla yıkılarak, bu dükkanların içine düştüğünü belirledik, bol miktarda moloz taş yığınıyla karşılaştık. Bu moloz taşların arasında bol miktarda fresko (duvar süslemesi) ele geçti. Bu freskolar özellikle dağınık olarak yerleştirilmiş bitki motiflerinden oluşturuluyordu ki bunların benzerini Efes'te ki yamaç evlerin duvar süslemelerinde görebiliyoruz. Bunun yanı sıra o dolgunun içinden evde kullanılmış, evin dekorasyonunda kullanıldığı anlaşılan bir mermer Athena heykelciği de bulgular arasında önemli yere sahip. Bunun yanı sıra bir de kireç taşından ante başlığı bulduk. Bunlar da 6. yüzyılın ikinc yarısına ait olan örneklerdi. Oldukça kaliteli ve süslü örnekler. Bu zenginliğin Antandros M.Ö 6. yüzyıldan beri bu alanda varlığına işaret etmesi açısından çok önemliydi."
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da "Antandros sadece Edremit'in değil, tüm Türkiye'nin Batıya açılan yüzü olma konusunda hakikaten çok önemli bir yere sahip. Bu önemine gerektirecek destek daha çok bizim belediye olarak yapabileceğimiz maddi destektir. Bu konuda biz hiç geri adım atmadan devam edeceğiz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Antandros 17. Dönem Kazıları Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?