Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2015 yılında uygulamaya koyduğu "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" çerçevesinde atıl durumdaki bozuk ormanları orman köylüsüne gelir kapısı yapıyor. Bugüne kadar 3 bin 392 köyde yaklaşık 9,7 milyon gelir getirici fidan toprakla buluşturuldu.
Son yıllarda ormancılık alanında yaptığı çalışmalarda önemli başarılara imza atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 15 yılda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik 4 milyon 997 bin hektar alanda yapmış olduğu çalışmalarda 4 milyar 35 milyon fidanı toprakla buluşturarak, Türkiye'yi dünya genelinde orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisi yaptı.
Sadece çıplak alanları ağaçlandırmakla kalmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman köylüsünün yanında olarak onların hayat şartlarını daha iyi seviyelere ulaştırmak için de gayret ediyor. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015-2019 yılları arasını kapsayan 5 yıllık sürede uygulayacağı "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" ile orman köylüsüne yeni gelir kapıları aralıyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar 3 bin 392 adet köyde çalışma yapılarak ceviz, badem, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu, aşılı zeytin gibi gelir getirici fidanları toprakla buluşturdu.
Yapılan çalışmalar ile 853 adet köyde 997 bin adet ceviz, 934 adet köyde 3,5 milyon adet badem, 189 adet köyde 73 bin adet zeytin, 56 adet köyde 66 bin adet antep fıstığı, 73 adet köyde 168 bin adet kestane, 236 adet köyde 677 bin adet dut, bin 51 adet köyde ise 3 milyon adet fıstıkçamı, ahlat, kuşburnu, alıç, ıhlamur, gibi gelir getirici türlere ait yaklaşık 8,6 milyon fidan dikildi. Ayrıca 996 bin adet yabani zeytin ve 134 bin adet menengiç aşılandı.
Kırsaldaki vatandaşlar yerinde kalkındırılıyor
Orman köylüsünü hasım değil hısım olarak gördüklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz her zaman orman köylümüzün yanında olduk. Ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10'u 22 bin civarındaki orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşıyor. Bu projeleri geliştirmekteki ve uygulamadaki gayemiz, atıl durumda olan bozuk ormanlarımızı verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmaktır" diye konuştu.
"3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatı karşılıyor"
Bozuk orman alanlarında tesis edilecek gelir getirici ormanların tamamen orman teşkilatı tarafından oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu "Yani bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılacak. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın olacak" değerlendirmesinde bulundu.
"Ormanlar, eşit ve adil bir şekilde kura ile dağıtılıyor"
Tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde orada yaşayan köylülere kurayla verileceğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise parsellenen bu alanların sertifikasını kura ile adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz. Bu uygulamayı her gittiğim ilde bizzat ben gerçekleştirdiğimiz temel atma ve açılış merasimlerinde yapıyorum. Sadece bu yıl içerisinde 79 ayrı ilde program yaptım ve bu programlarda tesis ettiğimiz gelir getirici ormanların parsel sertifikalarını oradaki yaşayan vatandaşlarımıza teslim ettim" dedi.
Göçten kaynaklanan problemlerin azalmasına katkıda bulunuluyor
Bu uygulama sayesinde vatandaşların oradaki ağaçlara sahip çıktığını ve çok daha iyi baktığını belirten Eroğlu, "Bu alanlardan elde edilen gelirler ile orman köylümüzün refah düzeyi yükseliyor ve daha iyi şartlarda yaşayabiliyor. Böylece köyden kente göçün de önüne geçilerek, şehirlerdeki göçten kaynaklanan problemlerin azalmasına katkıda bulunuluyor" diye konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Atıl Durumdaki Bozuk Ormanlar Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?