Bakan Eker, kepenek giydi, oğlakları sevdi - İZMİR
İzmir'de toplu açılış ve makine ekipman dağıtım töreni
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
- "Tarıma verilen desteği 5 kattan fazla artırdık. Bugün itibarıyla ödediğimiz destek miktarı yılın 2,5 ayında 3 milyon 600 milyon lirayı buldu. Bu, 2002'de bir yılda ödenenin iki katı"
- "1 Ocak 2006'da uygulamaya başladığımız program kapsamında 4 bin 733 tesisi tamamladık. Her birine yüzde 50 olmak üzere 930 milyon lira hibe verdik. Bu tesislerde 43 binin üzerinde insan çalışıyor"
İZMİR (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti hükümetleri döneminde tarıma verilen desteğin 5 kat arttığını, 2014 yılı 2,5 aylık dönemde verilen desteğin 2002 yılında ödenenin iki katına karşılık geldiğini söyledi.
Bakan Eker, İzmir'de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği sağlanan projelerin toplu açılış ve makine - ekipman dağıtım törenine katıldı.
Armutlu beldesinde hibe desteklerle kurulan Kademli Havyancılık ve Gıda A.Ş'ye ait Yumurta Tasnif ve Paketleme Tesisi'nde düzenlenen törene katılan Bakan Eker, konuşmasına 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle hayatını vatan ve görev uğruna kaybeden sivil ve asker tüm şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla yad ettiğini ifade ederek başladı.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın uygulamaya geçme hikayesini anlatan Bakan Eker, 2002 krizi sonrası Dünya Bankası'nın verdiği krediye koyduğu koşulla tarımsal üretime sağlanan desteklerin kaldırıldığını, 2005 yılında görev geldiğinde sulama yatırımlarına destek verilmesi talimatını verdiğini ancak buna Dünya Bankası ve BM'ye bağlı kuruluşların şerh koyduğunu belirtti.
Bakan Eker, şöyle konuştu:
"(Peki, onların paraları kendilerinin olsun) dedik. 81 vilayette kendi bütçemizden yapacağımız ve damla sulamanın da yağmurlama sulamanın da ekonomik yatırımların da yer aldığı yüzde 50 hibe destekli bu programı başlattık. 1 Ocak 2006'da uygulamaya başladığımız program kapsamında 4 bin 733 tesisi tamamladık. Her birine yüzde 50 olmak üzere 930 milyon lira hibe verdik. Bu tesislerde 43 binin üzerinde insan çalışıyor. Türkiye'de tarıma dayalı sanayileşmede yeni bir hamle, bir dönem, bir süreç başlattık. Artık köylü de kooperatif de birlik de sadece hammade üretmiyor, ürettiği hammaddenin ürüne, markaya, gıda maddesine dönüştüğü, katma değer kazandığı yeni bir sanayi ürünü haline getiriyor. Biz bir hedef koyduk, 2015 sonuna kadar biz 4 bin 733 tesisi 6 bine çıkaracağız."
Bakan Eker, 1 Ocak 2007'de başlayan makine ve ekipman desteği kapsamında da 222 bin projeye 822 milyon lira hibe desteği verdiklerini belirtti.
İzmir'e ise bu program kapsamında 25 milyon lira destekle toplam 119 ekonomik yatırım tesisi kazandırıldığını, 2 bin 723 makine ekipman için de destek verildiğini anlatan Bakan Eker, tarımsal desteklerle ilgili bilmeyen insanların yalan, yanlış bilgileri kamuoyuyla paylaştığını söyledi.
Uygulanan politikalarla Türkiye'de ilk kez İzmir'de gebe düve ihraç edildiğini, bugün yine ilk kez İzmir'de gebe Saanen keçisi ihraç edileceğini aktaran Bakan Eker, bu başarıların arkasında tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin yattığını, hayvancılığa bir yılda verilen desteğin 83 milyon liradan 2 milyar 750 milyon liraya çıktığını dile getirdi.
Türkiye'nin tarımsal üretim değerinin 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktığını, dünyada 11'inci sıradan 7'nciliğe, Avrupa'da ise 4'üncü sıradan 1'inciliğe yükseldiklerini anlatan Bakan Eker, bazı kesimlerin buna rağmen tarım ve hayvancılık ürünlerinde ithalat olduğunu söyleyerek eleştiride bulunduğuna dikkati çekti.
Yapılan ithalatın hiçbirisinin yokluktan veya ihtiyaçtan değil ticaretin gereği olarak yapıldığını söyleyen Eker, toplam ihracatın ise ithalatın üzerinde olduğunu kaydetti.
İhracat rakamlarının ortada olduğunu belirten Bakan Eker, bunlara rağmen ithalat eleştirisinde bulunmanın Türk çiftçisine, üreticiye hakaret olarak algılanması gerektiğini savundu.
Gıdada 5 milyar dolara yakın dış ticaret fazlasının bulunduğunu belirten Bakan Eker, toplam rakamlarda da kauçuk, selüloz, tekstil elyafı gibi kalemlere rağmen ihracatın ithalatı geçtiğini ifade etti.
İzmir'in tarımsal üretim değerinin de 2,3 milyar dolardan 7,2 milyar dolara çıktığını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu:
"Bazen 'öldü bitti' diyorlar. Hani ölmüştü. Nasıl bu kadar büyüdü. Yaklaşık 4 kat nasıl büyüdü. Ölen 4 kat büyüyebilir mi ? Muhalefet yapılsın da biraz proje anlatın, ne yapacaksınız onu söyleyin. Yalan yanlış şeyler söylemek yanlış.
AK Parti hükümetleri döneminde 46 bin çiftçiye 1,7 milyar lira karşılıksız nakdi destek verdik. Dünya Bankasının talimatıyla uygulanan Doğrudan Gelir Desteğini de kaldırdık, onun yerine üretimi destekleyen, ürüne prim veren bir anlayışı getirdik. 2002'de tarıma 1,8 milyar dolar destek verilirken bugün yaklaşık 10 milyar lira destek veriliyor, 5 kattan daha fazla artırdık. Bugün itibarıyla ödediğimizi destek miktarı, yılın 2,5 ayında 3 milyon 600 milyon lira. Bu, 2002'de bir yılda ödenenin iki katıdır."
Bakan Eker, AK Parti hükümetinin ülkede barış ortamı ve demokratikleşmenin sağlanması ve kalkınmanın hızlanması için çaba gösterdiğini, bu çabaları nedeniyle "komploların, tuzakların, tezgahların darbelerin, parti kapatmaların odağı haline geldiğini" savundu.
Türkiye'nin Ortadoğu, Akdeniz ve Kuzey Afrika coğrafyasında bir model olma yolundayken bir takım komplolarla karşı karşıya kaldığını belirten Eker, "bunu milletin gördüğünü, bu kodların milletin gönlünde ve zihninde deşifre edildiğini, 30 Mart'ta hak ve hakikatın ortaya çıkacağını" ifade etti.
Yaklaşan yerel seçimlere dikkati çeken Bakan Eker, artık köylerin de büyükşehirler il sınırları içinde olduğunu, belediyelerin kırsal kalkınma için de proje üretmek zorunda olduğunu belirterek, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım için destek istedi.
Bakan Eker, İzmir'in süt üretiminin yanı sıra ihracatında da iddialı olduğuna dikkati çekerek AB'ye ihracat yapma onayına sahip 41 tesisten 9'unu İzmir'de olduğunu, kentin bu anlamda liderlik ettiğini ifade etti.
- Kepenek giydi, oğlakları sevdi
Törende Torbalı ve Foça ilçelerine yapılan video konferans bağlantısıyla, geçen yıl yüzde 50 hibe desteği sağlanan 40 projenin açılış töreni yapıldı.
Yaklaşık 21 milyon liraya mal olan yatırımların 9,5 milyon liralık bölümünün bakanlık tarafından karşılandığı, bu yatırımlarda 483 kişinin istihdam edildiği belirtilen törende, geçen yıl üreticilere verilen hibe desteğiyle sağlanan 794 makine ve ekipmanın üreticiye teslimi yapıldı.
Bakanlığın makine ekipman desteği kapsamında İzmir'deki üreticilere geçen yıl 3,9 milyon lira ve 3 güneş enerjili sulama projesi için 120 bin lira hibe desteğinde bulunduğu kaydedildi.
Tören kapsamında ayrıca AB'ye ihracat yapmak için gerekli olan onay belgesini alan işletmelere sertifikaları Bakan Eker tarafından verildi.
Ayrıca İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Azerbaycan'a 100 damızlık saanen keçisi ihracatı yapılması nedeniyle de tören düzenlendi. Burada Bakan Eker, çoban kepeneği giyerek kucağına aldığı oğlakarı sevdi.
-oğlak
-kepenek
Son Dakika › Güncel › Bakan Eker, kepenek giydi, oğlakları sevdi - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.