Denizli'nin Buldan İlçesi'nde partililerle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bir soru üzerine anayasayı gecekonduya benzeterek, "Bu anayasayı Türkiye yeniden yazmalı, yeni bir anayasayla devam etmelidir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki 3.5 - 4 yıl yeterli süredir. Türkiye için fırsattır, şarttır" dedi. Çözüm sürecine de dair değerlendirme yapan Zeybekci, "Şuanda da bence aynı şekilde aynı dava için aynı mantıkla tekrar gündeme gelmesi, canlandırılması ve güçlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Buldan'dan da partilileriyle bir araya geldi. AK Parti Denizli milletvekilleri Sema Ramazanoğlu, Şahin Tin ve Cahit Özkan da Zeybekci'ye eşlik etti.
"SİSTEM GÜÇLÜ MUHALEFET ÜRETEMİYOR"
Partililere yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, anayasa değişikliği konusunu yorumladı. Bakan Zeybekci, "Türkiye'de cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilmesi ve bununla ilgili anayasa değişikliğinden sonra Türkiye'nin yapması ve atması gereken diğer adımlar var. Türkiye sistemini sağlıklı bir şekilde tartışmalı. Siyaset bunu sağlıklı bir şekilde tartışmalı. Bunun adına ne derseniz deyin. Adı cumhurbaşkanlığı sistemi olur, adı başkanlık sistemi olur. Adı parlamenter yapının biraz daha güçlendirerek çok daha farklı konuma geçmesi olur. İki turlu dar bölgeli seçim sistemleri olur. Türkiye bunları tartışmalı. Şuanda Türkiye'de en önemli problemlerden biri ümidi olmayan, iktidara gelme ümidini bir türlü yakalamayan muhalefet problemidir. Bu sistem zorlanma da dahil olmak üzere biraz daha zorlansa da güçlü iktidar üretebiliyor. Ama bu sistem güçlü muhalefet üretemiyor. Türkiye bunu cesur bir şekilde tartışmalı. Eğer bunun adı başkanlık sistemi veya cumhurbaşkanlığı sistemi ne olursa olsun; Türkiye kendine uygun, geleneklere uygun, demokrasi tarihimize uygun, Türk halkının reflekslerini uygun bir sistemi mutlaka güçlü bir şekilde tartışmalı. Bunun için zamanı gelmiştir. Mevcut, karmakarışık, biraz böyle darbenin devamı olan, biraz düzeltilmiş olmaya çalışılan, biraz gecekonduya benzemiş olan bu anayasayı; Türkiye yeniden yazmalı, yeniden bir anayasayla devam etmelidir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki 3.5- 4 yıl içindeki süre yeterlidir. Türkiye için bir fırsattır, şanstır. İnşallah bu fırsatı şansı Türkiye olarak değerlendirme şansımız olur inşallah" dedi.
"BU MESELE BİR MİLLİ MESELEDİR"
Seçimde halkın güçlü bir mesaj verdiğini söyleyen Zeybekci, "Hep söylediğimiz gibi bu mesele AK Parti, CHP ve MHP'nin, diğer partilerin meselesi değil. Bu mesele bir milli meseledir. Bu ülkeyi şöyle yeniden gözden geçirmemiz lazım. Devletimizi milletimizi ülkemizi tekrar gözden geçirmemiz lazım. Tüm yapıları kurumsal yapılarımızı bir daha gözden geçirmemiz lazım. Ekonomik kurumlarımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım. Artık dünya çok hızla değişiyor ki yaklaşık 3-4 yılda bir dünyada, gerek kurumlar gerekse de hukuk, gerekse kurallar kapsayıcı şekilde yeniden elden geçerek düzenleniyor. Bizim de bunu yapmamız lazım. Millet çözümle ilgili ittifakın yapılabildiğini kendisi gösterdi" diye konuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİ GÜÇLENDİRİLMELİ
Çözüm sürecinin devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine Bakan Zeybekci, "Bu hiç bitmedi. Bu topraklarda ülkede yaşayan bütün kardeşlerimizin Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği altında toplanmış olan bütün vatandaşlarımızın etnik kimliği ne olursa olsun inançları ne olursa olsun, bir benim diyebileceği bir devlet, ülke, bayrak ve vatan ortak paydasında birlik ve beraberlik içinde uzun ve sonsuz bir yolculuğa çıkmak için biz çözüm süreci demeyelim ona da birlik beraberlik ve kardeşlik süreci diyelim. Bu süreç her daim vardı, olmalı da zaten. Bin yıldan beri vardı. Önümüzdeki bin yıl boyunca da olmalı zaten. Bu devamlı olarak güçlendirilmesi gereken bir yapı. Şuanda da bence aynı şekilde aynı dava için aynı mantıkla tekrar gündeme gelmesi, canlandırılması ve güçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bakan Zeybekci Anayasayı Gecekonduya Benzetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?