Bakan Yılmaz, Muş Havaalanında Yeni Demokratikleşme Paketini değerlendirdi. Paketin çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Yılmaz, pakette çok önemli unsurların yer aldığını ancak bu unsurların yeterince tartışılmadığını belirtti.
YILMAZ , ŞÖYLE KONUŞTU
"Mesela 'nefret suçları', 'ayrımcılıkla mücadele' ilk defa Türkiye'nin gündemine geldi. Bunlar uluslararası hukukta çok önemli kavramlardır. Artık Türkiye'de kimse kimseyi kimliğinden, inancından, etnik aidiyetindendin dolayı öteleyemeyecek, dışlayamayacak, ayrımcılığa tabi tutamayacak. Bunlar insan hakları, temel hak ve özgürlükler anlamında son derece önemli ilerlemelerdir. Anadilde özel okulların açılabilmesi, son derece önemli bir adım. Kamuda başörtüsü konusunda önemli adımlar atıldı. Buna benzer çok sayıda unsuru kapsayan çok önemli bir ilerleme kaydedildi."
- "Demokrasi sabır rejimidir"
Demokrasinin sonunun olmadığını ifade eden Yılmaz, demokrasinin sabır ve süreç rejimi olduğunu söyledi.
Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Demokrasilerde bir sabah kalkıp her şeyi bir anda halledemezsiniz. Tartışırsınız, konuşursunuz ve belirli meselelerinizi çözersiniz. Kalanları da zaman içinde yeniden ele alırsınız, tartışırsınız, onlarla ilgili adımları da yeri ve zamanı gelince atarsınız. Bütün demokratik rejimler böyledir. Demokraside sorun çözmek biraz zaman alır ama çözüldüğü zaman da sağlam çözülür. Demokratik olmayan rejimlerde bir sabah kalkarsınız bir sürü kararlar ilan edilir ama hayata yeterince geçmez. Kalıcı sağlıklı bir çözüm olmaz."
Pakete yönelik eleştirileri de cevaplayan Yılmaz, burada halkın değerlendirmesine bakmak gerektiğini söyledi.
Yılmaz, şunları dile getirdi:
"Siyaset kimin için yapılır? Bütün siyasi partiler halk için siyaset yapmak durumundadır. Ben halkın nabzına baktığım zaman Bingöl'de de Muş'ta da başka vilayetlerde de halk atılan adımlardan, sağlanan ilerlemelerden memnun. Halk bunları takdir ediyor. Bunu sokağa çıktığınız zaman net bir şekilde görüyorsunuz. Ama başka kaygılarla siyaset yapanlar, kendi partilerinin konumunu güçlendirmek için bu yapılanları gölgelemeye, küçümsemeye çalışıyor olabilirler. Onlar o siyasi partilerin sorunudur. Biz halkımızın takdirini görüyoruz. Bundan sonra da demokratik tartışma devam edecek. Varsa bir önerisi olan, 'daha güzel ve şöyle yaparız' diyen, onları mutlaka hükümetimiz dinleyecektir."
- "İleri demokrasiye adım adım ilerleyeceğiz"
Bu konuda tartışılacağını ve konuşulacağını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bir hukuk devleti olarak, ileri demokrasiye doğru adım adım ilerleyeceğini söyledi.
"Türkiye bir taraftan ekonomisini büyütecek bir taraftan da demokrasini derinleştirecek" diyen Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetimiz 2002 yılından beri demokratikleşmeye büyük önem verdi. AK Parti iktidara geldiği günden bugüne ekonomi ile demokrasiyi, kalkınma ile demokrasiyi hep paralel götürdü. Bir ülkenin kalkınmasının sadece ekonomi ile olmadığına inanıyoruz. Sosyal alanda, demokraside, politikada yaptıklarınızı birleştirdiğiniz zaman, kalkınmış bir ülke haline geliyorsunuz. Demokraside ne kadar ileriye gittiysek, ekonomi ve kalkınmanın da önü açıldı. Kalkınmada ne kadar ileriye gittiysek bu da demokrasiye olumlu yansıdı. Bunu da bu şekilde götürmeye devam ediyoruz."
Bunun ilk demokrasi paketi olmadığını vurgulayan Yılmaz, hükümet olarak bu konuda çok şey yaptıklarını anlattı.
İnanç ve yaşam tarzları önündeki engellerin birer birer ortadan kaldırıldığını söyleyen Yılmaz, "Faili meçhullerin üzerine gitmekten tutun, işkencenin, olağanüstü halin ortadan kaldırılmasına, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin sistemden çıkartılmasına, Milli Güvenlik Kurulu'na yeni bir rol üstlendirilmesine kadar çok şeyler yapıldı. Dil konusunda da TRT 6'dan tutun, Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders haline getirilmesine kadar birçok adım atıldı" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bakanı Yılmaz Yeni Demokratikleşme Paketini Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?