Baraj Kapaklarının Açılması Sonucu Balıkların Telef Olduğu İddiası - Son Dakika
Güncel

Baraj Kapaklarının Açılması Sonucu Balıkların Telef Olduğu İddiası

Baraj Kapaklarının Açılması Sonucu Balıkların Telef Olduğu İddiası

Kaş ilçesine bağlı Gömbe beldesindeki Çayboğazı Baraj Gölü kapaklarının habersiz açılması nedeniyle baraj gölünde üretilen 500 bin civarındaki balığın telef edildiğini iddia edildi.

29.09.2012 17:28

Kaş ilçesine bağlı Gömbe beldesindeki Çayboğazı Baraj Gölü kapaklarının habersiz açılması nedeniyle baraj gölünde üretilen 500 bin civarındaki balığın telef edildiğini iddia edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Özel İdaresinden aldıkları izinle 2009 yılında Kaş ilçesine bağlı Gömbe beldesinde bulunan Çayboğazı Baraj Gölünde alabalık üretimi yapmaya başlayan iki ayrı şirket, Çayboğazı Sulama Birliği tarafından baraj kapaklarının habersiz açılarak kafeslerdeki balıklarının telef edildiğini iddia ettiler.

Bölgedeki alabalık üreticilerinden Mehmet İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi ve komşusunun 2008 yılında ilgili yerlere müracaat ederek Çayboğazı Baraj Gölünde alabalık üretimi izni aldıklarını, 2009 yılında da kafesleri kurarak balık yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

Aradan geçen süreçte Çayboğazı Sulama Birliği yetkileri ile zaman zaman aralarında sorun oluştuğunu ifade eden İnal, DSİ'nin baraj gölünde diğer canlıların da yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir milyon metreküp su bulunması şartı koyduğunu belirtti.

Bir milyon metreküp suyun yaklaşık dokuz metre derinlik sağladığını anlatan İnal, bu şartlar altında kendilerinin de rahatlıkla balık yetiştirebildiklerini kaydetti.

Baraj gölünde 2009 yılında 10 metre, 2011 yılında ise 15 metre civarında su derinliği bulunduğunu belirten İnal, şunları söyledi:

"Bu yıl sulama sezonu sonunda ise barajda yaklaşık 10 metre civarında su derinliği vardı. 25 Eylül'de sulama sezonu sona ermesine rağmen, 26 Eylül gecesi bize haber verilmeden Çayboğazı Sulama Birliği yetkililerince barajın bütün kapakları açılarak su seviyesi beş metre birden düşürüldü. Baraj gölünde iki çiftlikte bulunan yaklaşık 500 bin balığımız bu nedenle telef oldu. Balık üreticileri olarak büyük mağduriyet yaşıyoruz. Bu konuda yetkilerden yardım bekliyoruz."

İnal, işletmelerinde bulunan balıklarının yanı sıra baraj göletinde doğal ortamda yetişen diğer balıkların da suların çekilmesi nedeniyle telef olduklarını ifade ederek, konuyla ilgili hukuki mücadeleyi başlattıklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını, jandarmanın bölgeye gelerek tutanak tuttuğunu kaydetti.

Bu arada Çayboğazı Sulama Birliği Başkanı Mehmet Tufan ise baraj ile DSİ'nin belirlediği çerçevede sulama yaptıklarını belirterek, "30 Eylül'e kadar sulama hakkımız var. Ancak 27 Eylül'de sulama işlemlerini tamamladık. Artık baraj gölünden su bırakmayacağız" dedi.

DSİ'nin belirlediği kotaya uyduklarını kaydeden Tufan, sorun varsa DSİ'nin denetleme yapabileceğini, ancak kotaya uydukları için bir endişeleri olmadığını kaydetti.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Baraj Kapaklarının Açılması Sonucu Balıkların Telef Olduğu İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement