Başbakan Erdoğan: "Bölücü Törer Örgütü Kadroları Silahı Bırakıp Türkiye'yi Terk Etmelidir" - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: "Bölücü Törer Örgütü Kadroları Silahı Bırakıp Türkiye'yi Terk Etmelidir"

Başbakan Erdoğan: "Bölücü Törer Örgütü Kadroları Silahı Bırakıp Türkiye\'yi Terk Etmelidir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile ortak basın toplantısı düzenledi.

09.01.2013 19:56

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, İmralı süreciyle ilgili de konuşup, "Amaç bölücü terör örgütünün Türkiye'yi terk etmesidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, teröristlerin Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Karataş Jandarma Karakolu'na saldırı hazırlığını hatırlatarak, 'Süreç sabote mi ediliyor' diye sorması üzerine Başbakan Erdoğan, bölücü terör örgütünün provokasyonlarının yeni olmadığını belirtti. Bu tür barışa yönelik girişimlerde bölücü terör örgütünün her zaman elinden gelen her türlü olumsuz gayreti gösterdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu da yine o alışılagelmiş provokatif eylemlerden bir tanesidir. Biz daha önce de söyledik; 'Operasyonlar konusunda bölücü terör örgütüyle mücadelemiz sürecektir, fakat siyasi uzantısıyla müzakereleri yapabiliriz' dedik. Şu anda da aynı noktadayız ve bu konuyla ilgili samimiyetimiz son günlerde attığımız adımlardır ve bunları nasıl attığımızı, ne zaman ve nerede atmamız gerektiğini de uygulamalarımızda gösterdik" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Verilen detay bilgilerden haberim yok. Bu tür bilgiler yansımış. Doğrusu bunu da bilmiyorum. Eğer yansırsa ülkeye döndüğümüzde bunun değerlendirmesini de ayrıca yaparız. Ne zaman, kim, ne kadar kişi... Bizim buradaki tek ifademiz daha önce de söyledik biliyorsunuz. Bölücü terör örgütünün kadrolarının ülkeyi terk etmesidir. Nasıl? Silahı bırakmak suretiyle terk etmesidir. Bu konuda herkes dikkatli olmalıdır. Çünkü bizim derdimiz bağcı dövmekten öte üzümü yemektir. Milletimizin huzurudur, mutluluğudur."

İKİ ÜLKE ARASINDA TAM MUTABAKAT VAR

Başbakan Erdoğan, "Dün ortak bildiride Mali konusunda iki ülke arasında tam mutabakat olduğu belirtildi. 'Bu sorunun çözümüne Türkiye'nin katkısı ne olacaktır' sorusunu da, "Mali ile ilgili özellikle buradaki şu anda yaşanan sıkıntı gerçekten bizleri de ciddi manada üzmektedir. Zira buradaki bir topluluğu bölme operasyonu vardır ve bu bölme operasyonu neticesinde kardeşler artık birbirlerine adeta düşmüştür" diye yanıtladı.

Burada bir dış operasyonun yapılması hususunun hassasiyet arz ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Tabii Sayın Cumhurbaşkanı ile bunun da değerlendirmesini yaptık. Burada özellikle Afrika Birliği'nin müdahalesi nasıl olacaktır, ne şekilde olacaktır? Bunlar önem arz etmektedir. Eğer bunu diplomatik yollarla çözmek mümkünse diplomatik yollarla bu işi çözmek... Müdahale noktası ise en son düşünülmesi gereken bir noktadır diye mütalaa ediyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı bu konuda bir adım atmıştır. Dışişleri Bakanım aynı şekilde bu çalışmanın içerisinde de bulunmuştur. Bundan sonraki süreçte de yine işbirliği içerisinde yapılacak müdahalenin şeklini de belirlemek suretiyle bu adım atılırsa inanıyorum ki çözüm bekleyen Mali'nin imdadına yetişmiş oluruz. Bu konuda da sessiz kalamayız. Bu düşüncelerimiz zaten Nijer ile örtüşüyor. Temennim odur ki en kısa zamanda Mali'de bir netice almaya ulaşalım."

SADECE BU SÜRECİ TAKDİR ETMEK GEREKİYOR

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki esir takasına ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti: "Konuyla ilgili olarak gerek Katar'ın gerekse Türkiye'den bir sivil toplum kuruluşunun girişimleriyle bu başarılan bir süreç oldu. Burada 4 Türk'ün ve birkaç Filistinlinin de içlerinde olduğu bir süreç. Konuyla ilgili olarak tabii bundan sonraki süreçte ne gibi gelişmeler olur, şu anda bunu söyleyemiyorum. Ancak önceki süreçte bizler muhalif kanatla bazı görüşmeleri sürdürdük. Muhalif kanadın bu konuda bir ön hazırlığı aslında var gibiydi. Ama Suriye buna nasıl bir tepki gösterecekti, o belirsizdi. Şu anda Suriye'nin de bu 2 bin 130 rakamını kabul etmesi herhalde bununla ilgili olan tamamlayıcı bir süreç olmuş oldu. Tabii temennimiz odur ki Suriye'nin şu anda cezaevlerinde olan birçok masum insan, mağdur insan, bunlardan bir an önce kurtulmuş olsunlar ve sadece bu süreci takdir etmek gerekiyor. Bugün akşama kadar neler olur onu bilemiyorum. Hayırlı olsun demekten başka herhangi bir şey bize düşmez."

BAŞBAKAN DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Nijer'e yaptığı ziyaretin başbakan düzeyinde ilk olması bakımından tarihi bir önemi bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Nijer ilişkilerinin 15'nci yüzyıla, Sultan Yunus'a dayandığını, İstanbulewa kentinin de bunun tarihi bir kanıtı olduğunu söyledi. Ziyaretin başında Cumhurbaşkanı Yusuf'un ilk talebinin, ülkenin kuzeyindeki İstanbulewa bölgesi ile Niamey arasındaki 450 kilometrelik yolun yapımı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, her iki taraftan 600'ü aşkın işadamının katıldığı bir toplantıda bu yolun yapımı konusunda girişimci firmaları teşvik ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, devlet garantili Türk Ekximbank kredisiyle en kısa zamanda bu projeyi gerçekleştireceklerini bildirdi. Başbakan Erdoğan, bunun Türkiye-Nijer iş birliğinin ön önemli ispatı olacağını kaydetti.

ELÇİLİĞE ARAZİ TAHSİSİ

Türkiye ve Nijer büyükelçiliklerinin geçen yıl karşılıklı olarak açılmasının diplomatik ilişkiler açısından çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yusuf'un, 20 dönüm araziyi Türkiye büyükelçiliğine tahsis ettiğini, burada Türk mimarisiyle bir büyükelçilik binasını en kısa sürede bitireceklerini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki Nijer Nehri'ni gösteren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada devasa bir nehir akıyor. Bizde bir söz var 'su akar, Türk bakar.' Sularımız denizlere akar giderdi. Şimdi Afrika'nın suları da böyle akıp gidiyor. Aklıma şu geldi, su akar Nijerli bakar. Bunu değiştirmemiz lazım. Şimdi su akar Nijer yapar olacak. Arkadaşlarımıza bunu da söyledik. Burada tabii farklı sistemleri devreye sokacağız. Barajların yapılması Nijer için hayati öneme haiz. Burada bir defa hidroelektrik santrallerin kurulması bakımından önem arz ediyor. Su olduğu halde Nijer'de su sıkıntısı var, onun giderilmesine yarayacak. Tarımla ilgili su sıkıntısı var, onun giderilmesine yarayacak. Buradaki dayanışmamız da çok önemli. Bizim iktidar olarak bir sloganımız vardı, su medeniyettir, yol medeniyettir. Bu ikisinin halledilmesi gerek. Biz de Müslümanız. İnancımıza göre temizlik imandandır. Temizliğin de tek çaresi sudur. İnsanın temizliği için de su, şehirlerin temizliği için de su. Buna çok ihtiyacımız var. Akan nehirleri seyretmeyelim, istifade edelim. Şu haliyle bu bir israftır. Bu israfı engellememiz gerekir diye düşünüyorum."

KONUT SIKINTISI

Nijer'de konut sıkıntısı da olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ülkenin yerel mimarisine uygun şekilde konutlaşma adımı atılması gerektiğini bildirdi. Bu konuyu da Cumhurbaşkanı Yusuf ile görüştüklerini ve mutabakata vardıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bu nehirlerin kıyısı gayet güzel konutlarla inanıyorum ki mimari noktada güzelleşebilir. Buralar kar amaçlı olur. Ama şehrin iç bölümlerinde de sosyal amaçlı konutlar yapılabilir. Oralarda 20 yıla kadar vadeli konutlar inşa edilebilir" dedi.

Eğitim konusunda müşterek adımlar atılması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin hem devlet hem sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla eğitim öğretimde ve sağlık hizmetlerinde müşterek çalışmayı hedeflediğini belirterek, "Zira bazı salgın hastalıklarla mücadelede bizler sizlere kardeşleriniz olarak destek olmakta kararlıyız. Özellikle uyuşturucu, alkollü içkiler, sigara ve buna benzer konularla mücadelede de siviy toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla sizlerle müşterek işbirliğine girebiliriz. Aynı şekilde Kızılay'ımızla sizlerle işbirliğine girebiliriz" diye konuştu.

Bu dayanışmaların Türkiye ile Nijer arasındaki geleceği çok daha güçlü ve farklı kılacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, 21'nci yüzyılı aynı 'Afrika Yılı' olarak ilan ettiklerini hatırlattı. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında bu herkesin ortak inancıdır, ama artık Afrika bir sömürü merkezi olarak görülmemelidir. Afrika'da bulunan emperyal güçler oradan aldıklarının karşılığını hakkıyla vermelidir. Eğer bunu hakkıyla vermiyorlarsa tarih onun hesabını kendilerinden soracaktır. ve bizler Türkiye olarak elimizden gelen desteği her an vereceğiz, vermekte kararlıyız. Ziyaretimiz bu yakın işbirliğinin bir ispatıdır. Bakanlarımız arasında bu süreci hızlı bir şekilde devam ettirmekte kararlıyız."

Cumhurbaşkanı Yusuf'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün selamlarını ve Türkiye'ye davetini ileten Başbakan Erdoğan, Türk milletinin selam ve sevgilerini Nijer milletine sunduğunu belirtip "Yaşasın Türkiye-Nijer işbirliği" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

CUMHURBAŞKANI YUSUF'UN KONUŞMASI

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde, Nijer için son derece önemli konularda anlaşmalar imzalandığını belirten Yusuf, suya ulaşma ve kullanımı, güvenlik, ormancılık, sağlık ve diplomatik pasaportlardan vizenin kaldırılması konularındaki anlaşmaları hatırlatarak, "Bunlar bizim Nijer halkına yönelik önceliğimiz olan konulardı" dedi.

Ziyaret tarihi olarak nitelendiren Yusuf, ülkenin kuzeyini güneyine bağlanan 450 kilometrelik yolun Türkiye tarafından duble yol olarak yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DHA (GE/RT)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: 'Bölücü Törer Örgütü Kadroları Silahı Bırakıp Türkiye'yi Terk Etmelidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement