Başbakan İmzalı Katliam Belgesi - Son Dakika
Güncel

Başbakan İmzalı Katliam Belgesi

Bu gazları düşman askerlerine bile kullanmamalısınız!

21.11.2014 10:47

1942'de Başbakan Refik Saydam imzasıyla Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'a gönderilen bir Dersim belgesi ortaya çıktı. Belgeyi, Dersim olaylarını araştıran yapımcı Hasan Saltık buldu.

Buna göre; Saydam, Çakmak'a hitaben 19 Şubat 1942'de bir mektup yazdı. Mektupta "Çok sayın komutanım Fevzi Çakmak, tedip ve tenkil harekatının neticeleri ve sonuçları hakkında rapor hazırladığımızı, bir üst yazı ile size iletmiştim. Alp Doğan Paşa'ya kızmanıza gerek yok. Bir hekim olarak, yakıcı ve boğucu gazların düşman askerlerine bile uygulanmasına karşı olduğumu belirtmeliyim.

Tunceli'de kullanılan bu gazların bir daha kullanılmaması için yasa teklifi hazırlamaktayım. Ön hazırlık raporunda ifade edildiği üzere, kendi halkımıza kullanılan bu gazların toplu sivil ölümlere yol açtığı görülmektedir. Bir hekim olarak da, bir insan olarak da bundan utanç duyduğumu belirtmeliyim. Bir daha tekerrür etmemesi için gerekli yasal çalışmaları başlattığımı bildirmek isterim" dendi.

Saltık, SABAH'a "Belge bana o dönem Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan bir bürokratın çocukları tarafından ulaştırıldı. Bunların TBMM kayıtlarına geçip geçmediğini bilmiyorum. Dönemin Malatya Emniyet Müdürü İhsan Sabri Çağlayangil'in de zehirli gaz kullanıldığına dönük görüşleri var. 'Fareler gibi zehirlediler. Ordu zehirli gaz kullandı' şeklinde beyanları var" diye konuştu.

Sabah


Başbakan İmzalı Katliam Belgesi
Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Başbakan İmzalı Katliam Belgesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement