Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacılara yönelik yardımlarına ilişkin, " Türkiye'ye, 'binaya değil, cari giderlere para veririz.' deniliyor. Benim, bu yaklaşıma itirazım var. Ne yani, çadırda mı ameliyat yapalım? Eğitime para aktarıyorsunuz. Bu çocuklar nerede eğitim alacak? Neden okul yapımına para aktarmıyorsunuz?" ifadesini kullandı.
Kaynak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kampüsünde, Avrupa Parlamentosu Bütçe Kontrol Komitesi Başkanı Ingeborg Grassle ve beraberindeki heyetin yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu yöneticilerini kabul etti.
Türkiye'nin AB sürecinin uzun yıllara dayandığını belirten Kaynak, Türkiye açısından AB'nin, uluslararası insan hakları standardı, demokrasi anlayışı ve ekonomik seviyesine ulaşmanın bir medeniyet projesi olarak görüldüğünü ifade etti.
Kaynak, Türkiye'nin ekonomik alanda büyük bir gelişme kaydettiğini ve Maastricht kriterlerinin fazlasıyla karşılandığını bildirdi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini heyete anlatan Kaynak, ülkenin kurumlarında yıllarca sinsice yuvalanmış bir yapı yüzünden, dünyada örneği olmayan sahnelerin yaşandığını belirtti.
Kaynak, Türk milletinin, tepesinde savaş uçakları bomba yağdırırken sokağa çıktığını vurgulayarak, "Millet, bu hainliğe 'dur' dedi. Yaklaşık bir buçuk ay boyunca da meydanlarda demokrasi nöbeti tuttu. Darbe girişimi sadece AK Parti'ye yönelik değildi, tüm siyasi partiler hedefteydi. Milletin temsil edildiği ve tüm siyasi partilerin vekillerinin bulunduğu Meclis bombalandı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği'nin, Türkiye'de yaşanan hadiseleri bizzat Türkiye'nin içinden öğrenmesi ve ona göre yorumlaması çok önemli. Bu nedenle ziyaretiniz bizim için çok kıymetlidir." diye konuştu.
Türkiye'nin 40 yıldır bölücü terör örgütüyle mücadele ettiğine değinen Kaynak, ülkenin jeopolitik konumu nedeniyle sürekli çatışmaların etkilerine maruz kaldığını vurguladı.
"Teröre destek veren yayın organına hiçbir devlet izin veremez"
Kaynak, Suriye ve Irak'taki karışıklıklara değinerek, "Oralardan ülkemize sürekli terör ithal ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma bizi doğrudan etkiliyor, Balkanlardaki her gelişme bizi ilgilendiriyor. Ancak buna rağmen biz, her şeyin normal seyrinde ilerlediği bir ülke gibi demokrasiyi, insan haklarını içselleştirerek geliştirmeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
AP Başkanı Martin Schulz'un, "Türkiye, Cumhuriyet gazetesine müdahale ile kırmızı çizgiyi aştı" ifadelerini anımsatan Kaynak, şöyle devam etti:
"Biz, teröre destek vermeyen bir basın organına asla müdahale etmeyiz. Demokrasilerde böyle bir şey olamaz. Ama teröre açık destek veren bir yayın organına da hiçbir devlet izin veremez. Bir gazeteden, bir televizyondan terör çağrısı yapılması, terörist bir eylemin desteklenmesi ya da suç işleyen, polis, asker şehit eden birine övgüler düzülmesini kabul edemeyiz."
"Ne yani, çadırda mı ameliyat yapalım?"
Kaynak, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB'nin, mültecilerle ilgili Türkiye'ye vadettikleri yardımları, herhangi bir bahanenin arkasına sığınmadan göndermeleri çağrısında da bulundu.
AB'nin, sığınmacılar için Türkiye'ye yaptığı maddi yardımlara değinen ve bazı konularda sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Kaynak, "Türkiye'ye, 'Binaya değil, cari giderlere para veririz.' deniliyor. Benim bu yaklaşıma itirazım var. Türkiye'de barınan mültecilerin tüm sağlık giderleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Türkiye bir çadır devleti değil, bin yıllık geleneği olan güçlü bir devlettir. Ne yani, çadırda mı ameliyat yapalım? Eğitime para aktarıyorsunuz. Bu çocuklar nerede eğitim alacak? Neden okul yapımına para aktarmıyorsunuz?" ifadesini kullandı.
Kaynak'ın konuya ilişkin sözleri üzerine Grassle, "Bina yatırımları için ne yapabiliriz bakacağız. Bu konuyu ilgililerle konuşacağız. Bu arada Türkiye'nin mülteciler için yaptıkları müthiş. Uygulamalarınızdan son derece memnunuz." karşılığını verdi.
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın Kabulü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?