Tuğba Özgür Durmaz - Türkiye'nin 100 yıllık geçmişi ve yaşamdaki tanıklıkların farkına varmak için sanatı aracı kılan ressam Ahmet Güneştekin'in, başkentte açılan "Yüzleşme" sergisi, bir ayda 2 bin sanatseveri ağırladı.
Cermodern'de 22 Ocak'ta açılan serginin girişinde, milyon doları aşan değeriyle "kapılar" karşılıyor sanatseverleri. Ardından sergi önce insanı cezbediyor, sonra adım adım hayranlık, sorgulama, şaşkınlık ve belki de en son insanın kendisiyle yüzleşmesinden kaynaklanan pişmanlık ve telafi etme hissi ağır basıyor.
Sergiyle herkesi Türkiye'nin geçmişi ve kendi yaşamlarının tarihiyle yüzleşmeye davet eden Ahmet Güneştekin, AA muhabirine, yaptığının Anadolu'nun yüz yıllık günahlarıyla yüzleşmek olduğunu söyledi. Güneştekin, "Ben bir sanatçı olarak yüzleştim hem yaşadıklarımla, hem tanıklık ettiklerimle, hem duyduklarımla hem de arşivlerden kalanlarla. İnsanların da yüzleşmesi gerekiyor" dedi.
İstanbul'da başlayan proje için Ankara'dan teklif aldığında çok sevindiğini belirten Güneştekin, başkentte hazırlanacak serginin anlamına işaret ederek,
"Ankara başkent, bir şekilde yüzleşelim dedik ve biri dokunulmazlık diğeri de meclisi işleyen iki yeni video ekledik" sözleriyle dile getirdi.
Geçmişte yaşanan hataların telafi edilmeye başladığını ancak hala eksikliklerin olduğunu ifade eden Güneştekin, "Günümüz Türkiyesinde de halen dil, ana dilde eğitim tartışılıyor. Evet şimdi baktığımızda Türkiye'nin 8-10 yılı değişiyor. Daha doğrusu normalleşmeye doğru gidiyor. Ancak yeterli mi- Değil. Milyonlarca insanların yaşadığı bir ülkede halen dil üzerinden politika yapılması, bu ülkenin esas yüzleşmesi gereken meselelerin başında geliyor. Serginin bütünü aslında bununla alakalı" değerlendirmesinde bulundu.
-"Sanatçılar cesur değil"-
Hem ülkenin hem de kendi geçmişiyle yüzleştiğini ifade etse de Güneştekin,
"Yüzleşemediğiniz içinizde kalan bir şey var mı" sorusuna "Evet" yanıtını veriyor.
Sanatçıların "cesur" ve "toplumun aynası" olduğunun düşünüldüğünü belirten Güneştekin, "Ama bence sanatçılar da cesur değiller, halen benim de kaygı duyduğum yapmak isteyip de yapamadığım şeyler var" dedi.
Güneştekin, yüzleşmeler başladıkça, Türkiye iyiye doğru gittikçe ve ömrü yettiğince yeni projeler üzerinde çalışacağını söyledi.
Türkiye'den umutlu olduğunu vurgulayan Güneştekin, serginin açılışına eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile siyasi partilerden çok sayıda kişinin katıldığını anımsatarak, "Herkes bir anlamda yüzleşti, kimsenin de bir itirazı olmadı. Çünkü bu ülke bu gerçekleri yaşadı, bu ayıpları yaşadı bir şekilde" diye konuştu.
-"Bir ülkenin itibarını sanat sağlar"-
Güneştekin, Türkiye'nin dünya sanatında yer edinmeye başlamasının önemine işaret ederek, "Bu konuda geç kalınmıştı. Uzun yıllar Batı'nın tükettiğini buraya taşıdılar. Ciddi bir kayıptı ama olması gereken bir süreçti. Bugün ise Türkiye'nin son 10 yılına baktığımızda dünya sıralamasına giren sanatçılarımız var. Bir anlamda çağdaş Türk sanatı daha itibarlı bir konumda. Tabii birkaç sanatçı bunu sağladı" ifadelerini kullandı.
Sanat ve sanat piyasasının Türkiye'de gelişmesi için herkesin destek olması gerektiğini belirten Güneştekin, "Sermayeyle sanatı ayırmaya çalışıyorlar ama ayrılınca yüz, iki yüz yıl daha beklersiniz. Yalnız sanayiyle büyüyemezsiniz. Bir ülkenin itibarını sanat sağlar" dedi.
Başkentte izlenime sunulduğu günden beri yaklaşık 2 bin sanatseveri ağırlayan "Yüzleşme", 30 Mart'a kadar gezilebilecek. Sergi daha sonra Venedik, Berlin, Fransa, İsveç ve New York'ta da sanatseverlerle buluşacak.
Yayıncı: Eda Ay - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Başkentte 2 Bin Kişi Geçmişle ve Yaşamla Yüzleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?