VEDAT YÜCEBAŞ - Bursa'da, bir bıçak imalatçısı tarafından kurban kesilirken okunması gereken ''Bismillahi Allahuekber'' duası işlenen bıçaklar yoğun ilgi görüyor.
Kentte 40 yılı aşkın süredir bıçak üreten İsmail Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa bıçaklarının hem kalite ve keskinlik bakımından hem de farklı modelleriyle ülke genelinde aranan bir ürün olduğunu söyledi.
Başka birkaç ilde daha bıçak üretildiğini ancak yaygın olarak Bursa işinin tercih edildiğini belirten Güler, müşteri ilgi ve memnuniyetini sürdürmek için sürekli kendilerini yenilediklerini, farklı, ilgi çeken ve kullanışlı modeller yaptıklarını ve bunun da vatandaşlar tarafından olumlu karşılandığını anlattı.
Güler, Bursa bıçaklarının sadece mutfaklarda kullanılmadığına, süs ve hediyelik eşya olarak da yararlanıldığına dikkati çekerek, bu nedenle 7-8 yıldır çeliğin üzerine çeşitli işlemler yapmaya başladıklarını dile getirdi.
Daha önce bıçaklara müşterilerin ismi ya da "Bursa hatırası" gibi yazılar işlediklerini aktaran Güler, "Kurban kesilirken söylenen 'Bismillahi Allahuekber' ibaresini Arapça harflerle bıçağın üzerine işledik. Talep olunca da bunu devam ettirdik" dedi.
Önceleri çelik üzerine asitle işleme yaptıklarını ancak bunun uzun süren bir iş olduğunu bildiren Güler, gravür yöntemiyle işledikleri dua ve diğer yazıların silinmediğini kaydetti.
Güler, dualı bıçağı önce kendileri için ürettiklerini, daha sonra talep üzerine devamlı müşterileri ve akrabalarına yaptıklarını ifade ederek, "Talep devam ediyor. İlgi çekmesinin en önemli nedeni, kasaplar bayramlarda günde 50-60 kurban kesiyor. Kesim sırasında bazı kasaplar dua etmeyi unutuyor ancak bıçağı eline aldığında dua aklına geliyor. Bir nevi bu bıçak, duayı hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Dualı bıçak için yurt dışından da talepler geldiği bilgisini veren Güler, 50 liradan sattıkları bıçağı bu tür müşterilerine kargoyla ulaştırdıklarını belirtti.
- Dövme bıçak
Bursa bıçağının çok eski dönemlerde çekiçle dövülüp şekillendirildiğini bildiren Güler, sipariş üzerine hala aynı yöntemle üretimine devam ettiklerini söyledi.
İsmail Güler, dövme bıçağın iyi korunmaması durumunda paslandığına işaret ederek, "Dövme bıçağın yapımı oldukça zor. İki kişi tarafından ısı işlemi uygulandıktan sonra çekiçle dövülerek şekillendiriliyor. İki kişi bir günde iki, en fazla üç bıçak yapabilir. Bu bıçaktan, paslanır olduğu için ancak sipariş üzerine yapıyoruz. Fiyatı da 75 lira" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bayrama doğru 'dua işlemeli bıçaklar'a yoğun talep - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?