Benin Cumhurbaşkanı Yayi, TBMM'de - Son Dakika
Son Dakika Logo

Benin Cumhurbaşkanı Yayi, TBMM'de

Benin Cumhurbaşkanı Yayi, TBMM\'de
09.07.2012 16:43

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.

Çiçek, yaptığı konuşmada, Yayi'nin ziyaretinin, Türkiye'ye Benin'den ilk ziyareti olması nedeniyle tarihi bir ziyaret olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Çiçek, ziyaretin, Türkiye ile Benin arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktasına olacağını kaydetti.

Yayi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye değinen Çiçek, iki ülke arasında elçiliklerin açılmasına ilişkin karardan mutlu olduğunu dile getirdi. İlişkilerin uzaktan yönetilmesinin doğru olmadığını belirten Çiçek,

"Şimdi doğrudan büyükelçiliklerimiz, aramızdaki ilişkileri zenginleştirecek ve ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu önemli bir karar" dedi.

TBMM'de 120 ülke ile parlamentolararası dostluk grubu bulunduğunu, bunlar arasında Benin'in de olduğunu anlatan Çiçek, Benin Parlamentosu'nda da böyle bir dostluk grubu oluşturulmasını arzu ettiklerini söyledi.

Ekonomik ilişkilerin, iki ülkenin potansiyelini yansıtacak düzeyde olmadığına dikkati çeken Çiçek, "Türkiye'nin Afrika'ya açılımı söz konusu. İlişkilerin sadece siyasi olarak değil, ekonomi ve diğer alanlarda da gelişmesi önem arz ediyor" diye konuştu. Çiçek, bu nedenle heyetin, Türk iş adamları ile yapacağı toplantıyı önemsediğini ifade etti.

Türkiye'nin, Afrika halkları ile geçmişten gelen yakın bağları olduğunu anımsatan Çiçek, "Bu nedenle, bizim Afrika'ya bakışımız sadece ekonomik ve siyasi açıdan değil; tarihi, kültürel, insani, sağlık, eğitim, tarım gibi alanlar da işbirliği yapabileceğimiz önemli alanlardır" dedi.

Çiçek, Afrika'nın büyük imkanlara sahip olduğunu, ancak iç karışıklıklar, terör ve istikrarsızlık nedeniyle kalkınma çabalarının olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Cemil Çiçek, Türkiye'nin bu konuda kendi tecrübesini paylaşmak için Afrika ülkeleri ile stratejik iş birliği gibi önemli bir hedef ortaya koyduğunu ifade etti.

-"Afrika çıkışı olumlu bir çıkıştır"-

Konuk Cumhurbaşkanı Yayi de Türkiye'nin Afrika'da, BM nezdinde, G-20'de, Akdeniz ve Asya'da son derece önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında bir kavşak konumunda olduğuna işaret eden Yayi, "Ben, sizin Afrika kıtası ile ilgili vizyonunuzun ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktan çekinmeyeceğim. Biz sizi destekliyoruz. Ben iki şapkamla konuşuyorum. Birincisi Benin Cumhurbaşkanı, ikincisi Afrika Birliği şapkası. Biz yüzölçüm olarak Avrupa'nın, Hindistan'ın on katıyız. Brezilya'nın ve ABD'nin dört, Çin'in üç katıyız. Sadece zengin kaynaklara değil, zengin insan kaynaklarına da sahibiz. Yakında dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla kıtası olmaya adayız ve bu nüfusun yüzde 60'ı gençlerden oluşmakta. Böylesi bir kıtaya dönük vizyonunuz nedeniyle sizi selamlıyoruz. Türkiye'nin Afrika çıkışı olumlu bir çıkıştır. Bu gelişmelerin devamını temenni ederiz" diye konuştu.

Afrika'da barış için verilen mücadelede ortak bir vizyona sahip olduklarını belirten Yayi, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, Somali gibi ülkelerde ne kadar çaba sarf ettiğini biliyoruz. Gizli ama etkin bir politikası var. Sudan, Libya, Suriye'de hatta Mali'de çok önemli girişimleri var Türkiye'nin.

Mali'de üç temel alan var. Anayasanın yerleşmesi, toprak bütünlüğünün sağlanması ve güvenlik. Bazı terörist eylemler İslam adına yapılıyor. Oysa İslam hoşgörünün, dostluğun ve sevginin buluştuğu dindir. Dolayısıyla bazı kişiler, şeriatı bahane ederek, İslam'ı kullanarak bir takım kültürel ve tarihi mirasları da tahrip etmeye girişmişlerdir. Gerçekten ciddi katliamlar, yıkımlar söz konusu oldu."

Türk iş adamları ile yarın bir araya geleceklerini belirten Yayi, her iki ülkenin bu anlamda ortak vizyonunu ortaya koyacaklarını dile getirdi. Yayi, Batı Afrika Ekonomik Birliği gibi geniş bir alanı da temsil ettiklerine dikkati çekti. Görüşmeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Benin Cumhurbaşkanı Yayi, TBMM'de - Son Dakika


Advertisement