Prof. Dr. Sema Erder'in 1990 - 2014 yılları arasında göç, kentleşme, gecekondulaşma gibi konular üzerine yaptığı çalışmalardan derlenen kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı. "İstanbul Bir Kervansaray (mı?)" terk edilen ve göç edilen kentlerin sosyolojik dönüşümünü, gecekondulaşmanın fiziksel ve sosyal yansımalarını, yerel yönetimleri inceliyor.
İstanbul'u neredeyse yüzyıllardır sayısız yolcuyu ağırlamış bir han gibi konumlandırarak ele alan ve dört farklı başlık altında irdeleyen kitabın ilk bölümü, farklı göç türlerine ve bu göç türleri sonucu oluşan yeni tabakalaşmalarla birlikte yeni kent yoksullarını ele alıyor. Gecekondu ve gecekondulunun tarihsel süreç içinde kazandığı yeni anlamlar, kent yönetimleri ve onların gecekondulara bakışının tartışıldığı ikinci bölümü; İstanbul'un göç eğilimlerine tepkisi, göç eden farklı grupların yerleşme stratejileri, yaşam tarzları ve dönüşen mekanların değerlendirilmesi izliyor. Son bölümde ise merkezî hükümet ve yerel yönetim politikaları mercek altına alınıyor.
Dr. Nesrin Uçarlar tarafından derlenen ve Türkiye'nin yarım yüzyıldır gündeminde olan göç konusunu modern bir yaklaşımla konu edinen "İstanbul Bir Kervansaray (mı?)" eseri, hemen herkesin tanıklığının ötesinde farklı bir İstanbul panoramasını gözler önüne seriyor.
Son Dakika › Güncel › Bir Şehir Panoraması; 'İstanbul Bir Kervansaray (mı?)' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?