BM Genel Sekreteri Ban'ın, Irak Ziyareti - Son Dakika
Güncel

BM Genel Sekreteri Ban'ın, Irak Ziyareti

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüştü.

30.03.2015 20:29

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Masum, "Yeşil Bölge'deki" Barış Sarayı'nda kabul ettiği Ban ile Irak'a, terörle mücadelesinde uluslararası toplumun desteği, mültecilerin durumu ve bölgesel konuları ele aldı.

Yazılı açıklamada sözlerine yer verilen Masum, ülkesinin terörle mücadelede kararlı olduğunu vurgulayarak, Irak ordusu, Heşdi Şabi (Halk Toplulukları), Peşmerge ve aşiret mensuplarının rolü ve uluslararası koalisyon güçlerinin vermiş olduğu desteğin önemine değindi. Masum, Irak'taki tüm gruplar arasında ulusal uzlaşıyı gerçekleştirmekte ısrarlı olduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Masum, terör saldırıları sonucu şiddete maruz kalıp evlerinden olan 2 milyondan fazla Iraklı mülteci sorununun çözümü için de BM'den yardım istedi.

Yemen'e müdahale

Bölgedeki gelişmelere de değinen Masum, söz konusu sorunların askeri müdahalelerden uzak, diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını dile getirerek, Yemen ve Suriye'deki sorunların iki ülke egemenliği, birliği ve halklarının iradesine saygı çerçevesinde seçilmiş demokratik yönetim inşa etmekten geçtiğine işaret etti.

BM Genel Sekreteri Ban ise DAEŞ terörüne karşı uluslararası toplumun, Irak'ı desteklediğini ifade ederek, iç sorunların giderilmesi ve ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için gösterilen çabaları takdir ettiğini dile getirdi.

Terörden kurtarılan bölgelerin istikrarı ve yeniden imarı konusunda, halkların çıkarının gözetimine önem verilmesi gerektiğini kaydeden Ban, insan haklarına aykırı davrananların kanunla cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Ban Ki-Mun, Iraklı mültecilerin durumunu hafifletmek için uluslararası toplumu hareket geçirme noktasında destekçi olduklarının da altını çizdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Genel Sekreteri Ban'ın, Irak Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement