Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, çiftliklerden kaçan balıkların doğal stokları etkilemesini önlemek için Avrupa Birliği'nin desteklediği 4 milyon euro bütçeli 'AquaTrace' projesi kapsamında 18 ülkeden akademisyen ve üreticilerin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi. Projenin Türkiye sorumlusu Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, kafeslerden balık kaçmasının cezai uygulamalara tabi olacağını söyledi.
Projenin Bodrum'da organize edilen ve 4 gün sürecek ilk ayağı kapsamında, akademisyen ve balık çiftliği sahibi 22 kişi, Ersan Otel'de düzenlenen toplantıda biraraya geldi, bilgi alış verişinde bulundu.
DOĞADAKİ BALIKLARIN GENETİK YAPISINI DEĞİŞTİRİYOR
Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Cemal Turan, "Avrupa Birliği destekli bir proje. Avrupa'nın 18 ülkesinden 8'i balık çiftliği sahibi 22 katılımcı burada. Yetiştiricilik yapılan çipura, levrek, kalkan, salmon balıklarının doğada bulunan stoklara etkilerini minimize etmek, ortadan kaldırmaya yönelik bir proje. Yetiştiricilikten dolayı bazı genler tek tipe dönüşüyor. Bu balıklar doğaya kaçtıkları zaman, doğada bulunan balıkların genetik yapısını değiştiriyor. Doğada bulunan balıklar yüzlerce yıl içerisindeki genetik kazanımlarını kaybediyorlar. Bunun sonucu doğada oluşabilecek herhangi bir değişikliğe karşı dirençleri azalıyor, yok oluyor ve doğal stokları kaybetmeye başlıyoruz. Tat ve lezzetlerini kaybediyoruz" dedi.
Kafeslerden balıkların kaçması sonucu zaman içerisinde doğal stokların, yetiştiricilik yapılan stoklarla benzer olduğunu, doğadan avlanan balığın zaman içerisinde kafeslerden kaçan balıklarla bir farkı kalmadığını söyleyen Turan, Avrupa'nın buna engel olmak istediğini belirtti. Norveç'te genetik tekniklerle balığın hangi işletmeye ait olduğunu tespit eden teknikler geliştirildiğini ifade eden Turan şunları söyledi: "Bizimde amacımız bu. Doğada yakaladığımız bir çipura, levrek veya kalkanın hangi işletmeye ait olduğunu bulabileceğiz. Bunun sonucu o işletmeye cezai uygulamalar yaptırılabilecek. Avrupa'da, Norveç'te mesela bu yasak. Doğaya kafeslerden balık kaçırmak yasak. Kim kaçırıyorsa bunun cezasını çekiyor. Türkiye'de de zaman içerisinde, tüm Avrupa ülkelerinde bu yaygınlaşacak. Bizde bu tekniği geliştirmeye çalışıyoruz."
Proje koordinatörü Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Einar Eg Nielsen ise projeyle ilgili, "Amacımız tüm Avrupa ülkelerinde bir standart geliştirmek ve yetiştiricilik faaliyetlerinin doğadaki balıklara olan zararlarını en az indirerek doğal stoklarımızın sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak" dedi. - Bodrum
Son Dakika › Güncel › Bodrum'da 'Aquatrace' Projesi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?