Bosna Hersek'teki Arşivlerin Yanması - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'teki Arşivlerin Yanması

Bosna Hersek\'teki Arşivlerin Yanması

TİKA, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı'ndaki yangında zarar gören Devlet Arşivleri'ne ait evrakın kurtarılması için girişim başlattı Yangında Osmanlı dönemine ait fermanların özel koruma altında olduğu için zarar görmediği, özellikle Avusturya Macaristan dönemine ait evrakın tahrip olduğu bildirildi.

11.02.2014 17:15

SARAYBOSNA (AA - Bosna Hersek'te yaşanan olaylarda cuma günü Devlet Başkanlığı binasının yakılması sonucu zarar gören Devlet Arşivleri'ne ait evrakın kurtarılması için Türk İşbirliği ve Koordinayon Ajansı (TİKA) girişim başlattı.

TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığı'ndaki yangının hemen ardından Devlet Arşivleri Müdürü Şaban Zahiroviç'le irtibat kurduklarını ve birincil elden gerekli bilgileri aldıklarını söyledi.

Zahiroviç'in kendilerine güvenlik nedeniyle arşivdeki yangının hasar tespitinin henüz yapılamadığını ifade ettiğini belirten Oruç, şunları kaydetti:

"Arşivin ana deposundaki evrakın yüzde 60'ının tahrip olduğu, kısmen evrakın ise çalınmış olabileceğinin düşünüldüğü bize ifade edildi. Osmanlı dönemine ait fermanların, özel koruma altında olduğu için zarar görmediği, fakat ikincil evrakın zarar görmüş olabileceği, özellikle Avusturya Macaristan dönemine ait evrakın tahrip olduğu belirtildi. TİKA'nın ilgisinden memnun olan Zahiroviç, hasar tespitinin ardından gerekli iş birliği çalışmalarının başlatılacağını da bize iletti."

Dr. Oruç, TİKA olarak Bosna Hersek devletinin ve toplumun hafızası olan arşivde çıkan yangından üzüntü duyduklarını vurgulayarak, " Saraybosna, Balkanlar'da tarihi ve kültürel derinliğiyle dikkat çeken, kimliği ve hususiyeti olan bir şehir. Söz konusu olayların tarihe ve kültüre yönelik tahripkar bir boyut kazanmaması için bütün tarafların gerekli özeni ve hassasiyeti göstermesi gerekmektedir. Gerek TİKA olarak gerekse de ülkemizin ilgili uzman kuruluşlarıyla birlikte Bosna Hersek Devlet Arşivleri'ndeki hasarın mümkün olduğunca asgari düzeye indirilmesi için gerekli kurtarma ve tadilat çalışmalarına destek vermek için de gerekli girişimler ivedilikle başlatılacaktır" diye konuştu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki protestolar sırasında Cumhurbaşkanlığı binasının giriş katları eylemcilerce ateşe verilmişti. Çıkan yangın binanın zemin katında bulunan Devlet Arşivleri'ne sıçramıştı. Yangında, 1. Dünya, 2. Dünya ve son savaşta dahi zarar görmeyen çok sayıda belge ve dokümanın yandığı açıklanmıştı. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'teki Arşivlerin Yanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement