Burdur Gölü'ne Yakılan Ağıt - Son Dakika
Güncel

Burdur Gölü'ne Yakılan Ağıt

Burdur Gölü\'ne Yakılan Ağıt

Burdur Gölü'nün kurumasına dikkat çekmek ve gölü kurtarmak amacıyla çekimleri devam eden "Göle Yas" isimli belgesel filmi seti, gazetecileri ağırladı.

12.09.2013 13:15

Burdur Gölü'nün kurumasına dikkat çekmek ve gölü kurtarmak amacıyla çekimleri devam eden "Göle Yas" isimli belgesel filmi seti, gazetecileri ağırladı.

Serenler Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında teaser çekiminin gösterimi, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Tamer Yıldız'ın Burdur ve çevresinde yaşayan kuş türlerinin fotoğraflarından oluşan kısa filmi izlendi. Yıldız, toplantıda Burdur ve çevresinde bulunan kuş türleri hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kayıkhanesi'nde düzenlenen toplantıya ise "Göle Yas" isimli belgesel filmin ödüllü yönetmeni Şafak Türkel, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, THM Sanatçıcı Sümer Ezgü katıldı.

SUDA BASIN TOPLANTISI

Film seti ve çalışma alanlarını gösteren Yönetmen Şafak Türkel, balık adam kıyafeti ile suya girerek konuşma yaptı. Türkel, "Göl kuruyor. O kurumasın diye bir film çekmek istiyorum. İçinde aşık olduğum her şeyle, gölü yaşayalım istiyorum. Anılarımız olsun gölde, nefesinizle, sesinizle, yüreğinizle gelin. 20 yıl sonra oturduğumuz bir masada gölü beraber kurtardığımız diğer dostları analım. Gölü yaşatalım istiyorum. Doğduğum topraklarda yas türküleri söyleyen yaşlı kadınlar yaşıyor. Bu kez bir insan için değil, bir göl için söyleniyor. Göl kuruyor ve 20 sene içinde tümüyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu film, Burdur Gölü ve benim hikaye, Gölü kurtarmak için dostlarımla çıktığım, çocukluk anılarımın içinden geçen bugün yeni dostlarımla çıktığım yolumun öyküsüdür" dedi.

AMAÇ GÖLÜ KURTARMAK

"Göle Hayat Projesi"nin Burdur Gölü'nü kurtarmak için başlatılan kampanyanın adı olduğunu belirten Türkel,"

'Göle Yas' projesi, Burdur Gölü'nün kurumasını önlemek ve coğrafyadaki kültürel mirasa sahip çıkmak için çok sesli ve katmanlı, çevreye ve sanata duyarlı bir girişimdir. Projenin amacı, kurumakta olan Burdur Gölü'nü kurtarmaktır. Gölü kurtarmak için 3 paralel proje yürütülmektedir. Burdur Gölü'nde bulunan anılan, çevrede söylenen yas ve ağıtların kaydedilmesiyle kültürel bir mirasın yok olmasını önlemek diğer önemli bir çıktısıdır" dedi.

BURDUR GÖLÜ'NDE SU VE İLGİ EKSİK

Burdur Gölü'nde büyük bir su kaybı yaşandığını, onun yanında ilgi eksikliği olduğunu dile getiren Şafak Türkel şunları söyledi:

"Burdur Gölü'nün iki tane sorunu var. Biri su, diğeri de ilgi eksikliği. Bizim göle su getirmemiz de yetmiyor, biz bu göle su getiririz. Bundan 10 sene sonra Burdur halkı göle sahip çıkmazsa, bu göl yine çekilir. Bu döngüyü kırmak gerekiyor. Göl niye çekiliyor, bilimsel olarak anlamak zorundayız. Onun için MAKÜ başta olmak üzere ciddi bilimsel çalışmalar yürüteceğiz. Bütün gelen suların önü barajlarla kesildi. Buradaki su, tarımsal sulama amacıyla kullanılıyor. Öncelikle elimizdeki suyun tasarrufu ile başlayacağız. Burdur Gölü havzasındaki tarımsal arazilerin damlama sulamaya geçmesini istiyoruz. Eğer doğru proje ve ana sponsoru bulursak, gölün suyunu kurtaracağız. Burada 20 sene önce yüzlerce kişi göle giriyorduk. Belediye otobüsleri buraya insan taşıyordu. Burdur Gölü ile insanları yeniden barıştırmamız gerekiyor. Bunu barıştırmak için 12 ay boyunca yeni video klipler çekeceğiz. Sesleri, yürekleriyle buraya geldiği zaman insanlar gölle barışacaktır."

45 GÜNDE 50 SANTİMETRE ÇEKİLDİ

"Göle Yas" filminin çekimlerinin 45 günlük süresi boyunca göl seviyesinin 50 santim çekildiğini dile getiren Yönetmen Şafak Türkel, "Burdur Gölü'ne çekimlerine başladığımızda 40 gün önce geldiğimizde iskeleye zıplayarak oturuyordum ve kurduğumuz platform gölün içindeydi. 45 günde aşağı yukarı 50 santimetre çekildi. Bir buçuk ayda suyun ne kadar çekildiğini platformdan anlayabiliyoruz. Durumun vehameti budur. Durum bu kadar ciddi. Göl gittikçe bizden uzaklaşıyor" dedi.

RAMSAR SÖZLEŞMESİ

Ramsar Sözleşmesi sebebiyle Burdur Gölü'nde hareket edemediklerini dile getiren Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise, "Gerçekten de göl 'imdat' diyor. Gölün eksiği su. Burdur Gölü'nün kenarına tesisler yapmaktan öte ve önce gölün kurtarılması lazım. Bunu sadece Burdur Belediyesi olarak halledebilmemiz çok zordur. Bu iş uluslar arası bir takım çabalarla, gayretlerle hallolacak bir iştir. Bir Ramsar Sözleşmesi var. Bu sözleşmeye imza atmışız. Bir bakıma kendimizi bağlamışız. Uuslar arası kurum ve kuruluşları, bu anlaşma çerçevesinde Burdur Gölü'nün kurtarılması hususunda göreve çağırıyorum" şeklinde konuştu.

GÖLÜN ÇEKİLMESİNE SEYİRCİ OLDUK

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik de, Burdur Gölü'nün yıllardır çekilmesine karşıdan seyirci olarak bakıldığını belirterek, "Bu olaya dikkat çekmek için başlanan bu projeye Burdur kamuoyu ve Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak tam destek veriyoruz. İnşallah sonuç itibariyle gölümüzün kurtulması için bir adım atmış olacağız" dedi.

GÖLDE ARSENİK YOK

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise konuşmasında şunları söyledi:

"Üniversite olarak göl ile ilgili her türlü işlemde varız. Proje üretmeye hazırız. Gölde arsenik olduğu söylentisi var. Gölde arsenik yok. Gölde insan sağlığını etkileyecek bir arsenik miktarı yok. Diğer ağır metaller de gölde yok. Yapmış olduğumuz ölçümler sonucunda gördüm ki, Burdur Gölü'ndeki arsenik miktarı, normal bir suda bulunabilecek düzeyinde altındadır. Aynı şekilde ağır metallerde de krom, kurşunda da aynı seviyeyi yakalayabiliyoruz. Gölde bir biyolojik kirlilik söz konusudur. Göle baktığımız zaman, hemen hemen iki gölden oluşuyor. Bütün amacımız ilk 20 metredeki temiz suyu kaybettiğimiz zaman, daha kirli olan suya ulaşacağız ki gerçekten geri dönüşü zor olacak bir çevre olayına bizi götürecektir. Bu olayı biz Karadeniz'le ilişkilendirebiliriz. Karadeniz'in belli bir metre altında canlı yaşamaz. Buradaki ilk 20 metre bizim için hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

SÜMER EZGÜ ÜÇ TELLİ ÇALDI

Göle Yas Belgesel filmi ve alt projelerinde yer alacak olan Burdurlu THM Sanatçısı Sümer Ezgü, basın toplantısında üç telli cura çaldı. THM Sanatçısı Sümer Ezgü, gölün kurtarılması için bir türkü söyleyerek basın toplantısını renklendirdi.

ZİYA AZAZİ GÖL İÇİN DANS ETTİ

Ünlü Dansçı ve Koreograf Ziya Azazi de basın toplantısının sonunda dans etti. Burdur Gölü üzerine kurulan bir platformda dans eden Ziya Azazi, "Göle Yas" belgeselinde yer alacağını ve Burdur Gölü'nün kurtulması için Şafak Türkel'in projesine destek vereceğini açıkladı. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Burdur Gölü'ne Yakılan Ağıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement