Burundi'de muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, dün yapılan genel ve yerel seçimlerin sonuçlarını açıklanmadan reddetti.
Sivil toplum kuruluşları liderlerinden Pacifique Nininahazwe, Facebook hesabından, "Seçilenleri vekilimiz olarak kabul etmiyoruz. Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'yı temsil edebilirler ancak ülke bize ait" ifadesini kullandı.
Seçimlerin Burundililere ve uluslararası topluma bir hakaret niteliği taşıdığını öne süren Nininahazwe, gösterilere tekrar başlayacaklarını vurguladı.
Muhalefetten Burundi Demokrasi Cephesi Partisi'nin (FRODEBU) Başkanı Leonce Ngendakumana da seçimlerde muhaliflerin seçimleri boykot etmesine rağmen oy kullandıklarına ilişkin kayıtlara rastladıklarını iddia ederek yolsuzluk yapıldığını savundu.
Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI) Sözcüsü Prosper Ntahorwamiye ise gazetecilere açıklamasında, "Önemli olan, seçimlerin, huzurun ve sükunetin hakim olduğu bir ortamda düzenlenmesi" dedi.
Ntahorwamiye, seçimlere katılımın yüzde 90'a yakın olduğunu da vurgulayarak resmi sonuçların 2-3 gün içinde açıklanacağını ifade etti.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 80 kişinin öldüğü, 500'e yakın kişinin yaralandığı, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.
Devlet başkanı seçiminin 13 Temmuz'da ve senato seçimlerinin 24 Temmuz'da yapılması planlanıyor.
Son Dakika › Güncel › Burundi'deki Genel ve Yerel Seçimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.