Büyükler İçin "Karagöz Politikası" - Son Dakika
Güncel

Büyükler İçin "Karagöz Politikası"

Büyükler İçin "Karagöz Politikası"

Türkiye'nin sayılı kukla ustalarından Mahmut Hazım Kısakürek, ekim ayından sonra büyükler için politik Karagöz oynayacağını söyledi.

12.08.2012 11:44

Türkiye'nin sayılı kukla ustalarından Mahmut Hazım Kısakürek, ekim ayından sonra büyükler için politik Karagöz oynayacağını söyledi.

Türkiye'nin sayılı kukla ustalarından Mahmut Hazım Kısakürek, Optimum Outlet Adana AVM'de izleyenleri uzun yıllar öncesinin eğlenceli Ramazanlarına götürüyor.

Kısakürek, Karagöz-Hacivat gösterisi sonrasında yaptığı açıklamada, modernleştirmek adına birçok geleneğin yok edilmesinden yakındı. Karagöz'ün mistik bir özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Kısakürek, "Karagöz'ün geleneksel yapısı içerisinde söyleyeceği söz var. Bir karakterdir Karagöz. Tip değildir, karakterdir. Yani, yaşayan canlı bir şeydir. ve söylediği sözle de anlattığı hikayesinden dolayı o karakterin yozlaşmaması gerekiyor. Yozlaşıyor maalesef.

Biz buna karşıyız" diye konuştu.

Karagöz'ün eleştirel bir yapısı olduğuna dikkati çeken Kısakürek, şöyle devam etti:

"Karagöz'ün

mizahi bir yapısı vardır. Hiciv sanatıdır. Eleştirdiğinden dolayı da Karagöz yok edilmek için eğlenceye dönüştürülmüştür. Eğlenceye dönüştürülünce de basitleşmiştir. Ramazandan ramazana hatırlatılan, çocukların eğlendiği, eğlencelik hale dönüştürülmüştür."

Kısakürek, Karagöz'ü normal kendi yapısı içerisinde, hiciv sanatı ile yaşatmak istediklerini dile getirerek,

"Karagöz ne yazık ki

çocuk oyunu haline getirildi. Çok basit, didaktik şeyler içeriyor. Karagöz'ün o yapısını bozuyorlar. Ben bu konuya direniyorum ama nereye kadar direnirim bilmiyorum" şeklinde konuştu.

"Ekimden sonra büyükler için politik Karagöz oynayacağım" diyen Kısakürek, oyunun tasvirlerini kendisinin yaptığını belirterek, "Türkiye'nin mozaik motifini anlatan, Laz'ı, Kürdü,

Ermeni'si, Yahudi'si, Rum'unun içinde olduğu bir Karagöz gösterisi yapmaya çalışıyorum. Karagöz politikası diye, bir politik Karagöz yazdım. Oyunu şimdi Bursa Belediyesinin düzenlediği Karagöz oyun yazma yarışmasına yolladım" dedi.

Kısakürek, yarışma sonuçlandığı anda politik Karagöz'ü büyüklere oynayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şimdi oraya gönderdiğim çocuk oyun tarzında. İçinde argosunu bir takım şeylerini sıyırmış vaziyette gönderdim yarışmaya. Ama ben bu oyunu büyük bir ihtimalle büyüklere, büyük bir ihtimalle de aralık ayında oynayacağım. Büyükler için özel bir salonda tüm argosunu, politik yapısını, hiciv sanatını olduğu gibi anlatan bir oyun oynayacağım. İnşallah böyle bir dileğim var, böyle bir hazırlığım var." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Büyükler İçin 'Karagöz Politikası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement