Çağrı Merkezleri Derneğinden yapılan açıklamada, "Dolandırıcıların telefon mecrasını kullanıyor olmaları, toplumda maalesef, 'bazı çağrı merkezleri dolandırıcılık yapıyor' algısı yaratıyor. Oysa bu yapıları çağrı merkezi olarak adlandırmamak gerekiyor. Bunlara ancak 'telefon mecrasını kullanan dolandırıcılar' diyebiliriz" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, derneğin, son günlerde artan telefon dolandırıcılığı haberlerini üzüntüyle takip ettiği belirtilerek, bu tür çetelerin telefonu araç olarak kullanmaları nedeniyle ülkede hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlayan çağrı merkezi sektörüyle anıldıkları bunun da rahatsız edici bir durum olduğu bildirildi.
Derneğin kurulduğu tarihten itibaren çağrı merkezi sektörünün gelişimini sağlamak, faaliyet alanını genişletmek, sektöre belirli standartlar getirilmesine katkı sağlayarak hizmet kalitesini arttırmak, kamuoyunu sektör hakkında bilinçlendirmek amacıya faaliyetlerine devam ettiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu tip talihsiz haberlere konu olan dolandırıcıların telefon mecrasını kullanıyor olmaları, toplumda maalesef, 'bazı çağrı merkezleri dolandırıcılık yapıyor' algısı yaratıyor. Oysa bu yapıları çağrı merkezi olarak adlandırmamak gerekiyor. Bunlara ancak 'telefon mecrasını kullanan dolandırıcılar' diyebiliriz. Çağrı merkezi sektörü, ekonomiye yıllık ortalama 500 milyon lira değer yaratan, sağladığı 70 bin istihdam ile ülkemizin en stratejik ve değerli sektörlerinden biridir. Günlük hayatta da vatandaşın birçok ihtiyacında hayatını kolaylaştıran oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu noktada karşımıza iki sorun çıkmaktadır. Birincisi vatandaşlarımız, kendilerini bilgilendirme, tanıtım ya da satış amaçlı arayan çağrı merkezleriyle dolandırıcıları ayırt edemiyorlar ve bu tip talihsiz vakaların yaşanması söz konusu oluyor. İkincisi ise çağrı merkezi sektörü olarak bu ve buna benzer durumlardan olumsuz etkileniyoruz."
Açıklamada, telefonla arayan firmaların güvenilir olup olmadığını anlamak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Öncelikle arayan firmayla daha önceden bir alışveriş ilişkisi olup olmadığına dikkat edilmeli, daha önce alışveriş yapılan bir markaysa ve numarası tanınıyorsa güvenli bir alışveriş yapılabileceği varsayılabilir. Daha önce alışveriş yapılmayan bir kurum arıyorsa, mutlaka kişisel bilgilere ne şekilde ulaştıkları sorulmalı. Arayan kişi, kişisel bilgilere ne şekilde ulaştığını net bir şekilde açıklayamıyorsa dikkatli olmak gerekiyor. Bu durumda eğer teklif yine de cazip geliyorsa arayan kişiye hangi firmadan aradığı, firma bilgilerinin hangi kanallardan teyit edilebileceği sorulmalı. Arayan numara ve firma, gerekiyorsa telefonla ulaşılarak ya da internetten kontrol edildikten sonra alışveriş tamamlanmalı. Bir ürün alınacaksa kapıda teslimat esnasında ödeme alternatifleri tercih edilmeli. Bu şekilde dolandırıcılığın önüne büyük ölçüde geçilebilir."
Açıklamada ayrıca, dernek olarak kişisel bilgilerin gizliliği ve uzak mesafeli satışlarda güvenli alışveriş konularının üzerinde hassasiyetle durulduğu, bunlarla ilgili devlet kurumlarıyla da işbirliği içerisinde çalışıldığı bildirildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Çağrı Merkezleri Derneği Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?