Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği görevinde bulunan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle HSYK'ya başvurdu.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu imzalı başvuru dilekçesinde, ceza yargılama hukuku uyarınca, "tutuklamanın bir ceza olmayıp sadece delillerin karartılması veya şüphelilerin kaçması somut tehlikesi varsa uygulanması gereken bir tedbir" olduğu hatırlatıldı.
Tutuklanan gazetecilerin kaçma ihtimalinin bulunmadığı vurgulanan dilekçede, "Hal böyleyken Hakim İsmail Yavuz'un verdiği tutuklama kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'na, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.
Dündar ve Gül'ün tutuklanması ve soruşturulmasının, Türk demokrasisine ağır zarar verdiği, tutuklamanın haberin içeriğine ilişkin siyasi iktidar temsilcilerinin yaptığı yalanlamalarla da önemli bir çelişkiye düştüğü savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi:
"Elbette mahkemeler yanlış karar verebilirler. Kanun yolları ve yüksek mahkemeler, bu hataları düzeltmek için vardır. Fakat bir hakimin ve bir Cumhuriyet Savcısının hukuk kurallarını bile bile çiğnemesi kabul edilemez. Bu sebeple, Anayasayı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ancak kasıtlı bir davranışla izah edilebilecek şekilde ihlal ederek keyfi işlem yapan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması için gereken işlemlerin yapılması hususunu takdirlerinize sunarım."
Son Dakika › Güncel › Can Dündar ve Erdem Gül'ün Tutuklanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?