Türkiye'nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını tek başına karşılayan Edirne'de, çeltik tavaları tohumla buluştu, ekimde sona gelindi.
Ekim aşamasına kadar tarlalarını hummalı bir çalışmayla hazırlayan üreticiler çeltik tohumlarını suyla dolu çeltik tavalarına saçtı.
Kent genelinde mayıs ayının ilk haftasında başlayan, toprağın tavı ve hava sıcaklığına göre yaklaşık bir ay süren çeltik ekimi sona yaklaştı.
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 550 bin dekarlık alanda çeltik ekimi yapıldığını anlattı.
Çeltik üretiminin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Ergin, "Çeltik üreticilerimiz tohum ekiminden önce tarlasını özenle hazırlıyor. En teknolojik tarım aletleriyle tarlayı düz hale getiriyor. Tüm bu hazırlıkları yaptıktan sonra tavalara su salıyor ve sonrada tohumu suyla buluşturuyor. Ancak asıl işi de bundan sonra başlıyor. Ekimden hasada ortalama 130 gün, her gün tarlasının başına gidiyor. Büyüme sürecini kontrol ederek mahsulün en iyi şekilde gelişmeci için çaba sarf ediyor." diye konuştu.
Ekim mesaisinin sorunsuz şekilde tamamlanmak üzere olduğunu belirten Ergin, şöyle devam etti:
"1 aylık ekim çalışmalarının sonuna gelindi sayılır. Toprağın tav almasına göre bazı bölgeler erken bazı bölgeler geç ekim yaptı. İlk ekim yapılan yerlerde tarlalar yeşermeye başladı. Kısa süre içinde otla mücadele başlayacak. Edirne çiftçisi çeltik yetiştirmede çok başarılı. Üretimi çok iyi biliyor, son teknolojik aletler kullanıyor. Çok büyük doğal afetler olmadıkça bizim rekolte konusunda sıkıntımız olmuyor. Bizim verimlerimiz Türkiye ve dünya standartlarının üzerinde seyrediyor. Geçen yıl dekarda 900 kilogramı aşan verimler aldık. Bu sezondan da umutluyuz. Alın terimizin karşılığı olan bir fiyat bekliyoruz. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum."
Son Dakika › Güncel › Çeltikte Ekimde Sona Gelindi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?